Μετανάστες στο ερημονήσι Λέβιθα: Ασκήσεις επί χάρτου ή εικόνα από το μέλλον;
«Τους ξέφυγε», υποστηρίζει ο Κώστας Αρβανίτης - Τι λένε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λέρου και η μοναδική κάτοικος του νησιού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ασκήσεις επί χάρτου ή δεύτερες σκέψεις; Η κάτοψη του κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου που παρουσίασε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει σχεδιαστεί πάνω στο έρημο νησί Λέβιθα, στο Κεντρικό Αιγαίο, γεγονός που γεννά ερωτηματικά αναφορικά με τις πιθανές προθέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού.
Ήδη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σχετικό σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» διατυπώνουν ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, για δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στα ξερονήσια.
Σε άρθρο του, με τίτλο «Σαρώστε τους κάτω από το χαλί», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, διατυπώνει την εκτίμηση πως τα κυβερνητικά στελέχη πιθανόν να είχαν την πρόθεση να το ανακοινώσουν σε ύστερο χρόνο, αλλά «τους ξέφυγε».
«Ατυχής διαρροή; Δοκιμαστική πρόβα τζενεράλε; Τροχειοδεικτικά πυρά; Ας μην περιμένουμε την απάντηση (που έχει ήδη, έτσι κι αλλιώς, αργήσει)», αναφέρει ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος έκανε και σχετική επείγουσα παρέμβαση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το ethnos.gr απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας διευκρινήσεις και βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε είναι ασκήσεις επί χάρτου είτε μελλοντικά σχέδια, είναι φανερό πως πρόκειται για ατυχή κίνηση.
Το νησί Λέβιθα βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, μεταξύ Αμοργού, Λέρου και Πάτμου, σε στρατηγικά κρίσιμο σημείο αναφορικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοικείται μόνιμα από την οικογένεια Καμπόσου, η οποία υποστηρίζει πως έχει τις «ρίζες» της στο νησί από το 1820, και διατηρεί εκεί κτηνοτροφική μονάδα.
«Μόνο ένα μήνα το βαρύ χειμώνα φεύγουμε και πηγαίνουμε στην Πάτμο. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο είμαστε εδώ και ασχολούμαστε με τα ζώα μας και τη γη μας», είπε στο ethnos.gr η κ.Ειρήνη Καμπόσου, η οποία περίμενε τον έναν από τους γιους της που είχε πάει με το καϊκι στη Πάτμο για προμήθειες. Η ίδια δεν γνωρίζει τίποτα για πιθανή δημιουργία κέντρου προσφύγων στο νησί, ενώ αντιτίθεται σθεναρά σε επένδυση που βρίσκεται στα «σκαριά» για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.
Πλήρη άγνοια δηλώνει και ο Μιχάλης Κόλλιας, δήμαρχος Λέρου, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει η Λέβιθα. Ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να στηθεί τέτοια υποδομή στο νησί, το οποίο δεν έχει νερό, ούτε ηλεκτρικό. Μια μικρή μονάδα εξασφαλίζει ρεύμα για τις ανάγκες της μοναδικής οικογένειας και μιας μικρής ταβέρνας που λειτουργεί το καλοκαίρι για τους επισκέπτες του νησιού, ενώ τις ανάγκες ύδρευσης καλύπτει μια δεξαμενή, που γεμίζει με υδροφόρα δύο φορές το χρόνο.
«Δεν υπάρχει ούτε λιμάνι, μόνο ένα μικρό αλιευτικό για καϊκια. Πώς θα μεταφέρονται οι μετανάστες; Δεν έχω ακούσει τίποτα σχετικό, αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνει εκεί κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ.Κόλλιας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΗΓΗ FACEBOOK, Oμάδα ΝΗΣΟΣ ΛΕΒΙΘΑ
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr