Έρευνα: Περισσότερα από την Πολιτεία για την καθημερινότητα των ΑμεΑ, ζητούν οι Έλληνες
Σε δείγμα 3.273 ατόμων, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (83%) εκτιμά πως η Πολιτεία θα έπρεπε να διαδραματίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την άρση των στερεοτύπων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Διατεθειμένοι ακόμη και να πληρώσουν περισσότερους φόρους, προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στους δημόσιους χώρους, εμφανίζονται οι Έλληνες, αναγνωρίζοντας το χάσμα ως προς την προσβασιμότητα που υπάρχει ανάμεσα στη χώρα μας και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), σε δείγμα 3.273 ατόμων, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (83%) εκτιμά πως η Πολιτεία θα έπρεπε να διαδραματίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με αναπηρία, ενώ πιστεύει πως η απουσία σχετικού μαθήματος στα σχολεία διαιωνίζει το πρόβλημα (88%) και ισχυροποιεί τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση (78%).
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Prorata, το ζήτημα αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αφού το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει στο οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον άτομο με αναπηρία.
Ειδικότερα:
- Οι Έλληνες πολίτες συμφωνούν σε ποσοστό 91% πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία, το οποίο θα επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών/τριών ως προς τη διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (97%) συμφωνούν απόλυτα ή «μάλλον συμφωνούν» με την άποψη ότι «όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις».
- Το 91% των πολιτών συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
- Εννιά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στα άτομα με αναπηρία διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.
- Οκτώ στους δέκα πολίτες διατηρούν την άποψη ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στα άτομα με αναπηρία ισχυροποιεί τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση.
- Οι πολίτες πιστεύουν ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην άρση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων απέναντι στην αναπηρία θα έπρεπε να διαδραματίζουν το κράτος (83%), η οικογένεια (80%) και τα ΜΜΕ (54%).
- Το 96% συμφωνεί και «μάλλον συμφωνεί» πως η χώρα μας υστερεί σε υποδομές που αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
- Το 81% θα αποδεχόταν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» μια «μικρή αύξηση της φορολογίας» για κρατικές παρεμβάσεις που θα αφορούσαν στη βελτίωση των υποδομών.
Από την έρευνα συνάγεται ακόμη πως:
- Η εξοικείωση με την αναπηρία μειώνει τα επίπεδα της αίσθησης αμηχανίας κατά την επαφή με άτομα με αναπηρία.
- Οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες (18 - 34 ετών) διατηρούν πιο παθητική στάση απέναντι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
- Οι πολίτες πιστεύουν ότι τα άτομα με αναπηρία βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολα απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα: Σε μια κλίμακα από το 1 (πολύ δύσκολο) έως το 5 (πολύ εύκολο), οι πολίτες απαντούν πως είναι δύσκολο (μέσος όρος 2,03) να βρουν εργασία άτομα με κώφωση, άτομα με τυφλότητα (1,56), άτομα με κινητική αναπηρία (2,78) και άτομα με νοητική αναπηρία (0,74).
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr