Χτυπάει έπειτα από οκτώ χρόνια το κουδούνι στα Καλύβια Ελασσόνας
Επαναλειτουργεί έπειτα από οκτώ χρόνια το νηπιαγωγείο στα ορεινά Καλύβια. Ελπίδες ότι θα ανοίξει και το δημοτικό σχολείο που είναι κλειστό εδώ και 10 χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένας νηπιαγωγός και οκτώ μαθητές στα νήπια και τα προνήπια, «ζωντανεύουν», τα Καλύβια, ένα ορεινό χωριό στα 650 μέτρα υψόμετρο στην Ελασσόνα Λάρισας.
Οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμο του νηπιαγωγείου, λόγω έλλειψης παιδιών, οι πιέσεις των γονιών έπιασαν τόπο και φέτος επαναλειτουργεί με 8 μαθητές και νηπιαγωγό τον Δημήτρη Τσιουτσιούμη, έναν εκπαιδευτικό που είναι μαθημένος στα δύσκολα, καθώς έχει περάσει από μονοθέσια νηπιαγωγεία τόσο στο Ρέθυμνο, όσο και στην Εύβοια. «Οι οκτώ μου μαθητές είναι αρκετά ζωντανοί. Ο αριθμός τους δεν είναι ούτε μικρός, ούτε μεγάλος. Ιδανικός για να κάνεις μάθημα», λέει στο ethnos.gr, ο κ. Τσιουτσιούμης. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελε να έχει και άλλους συναδέρφους του, όπως και να λυθούν κάποια προβλήματα, λ.χ. να αποκτήσει το νηπιαγωγείο τηλέφωνο.
«Του χρόνου θα έχει το νηπιαγωγείο 12 μαθητές και στόχος μας είναι να επαναλειτουργήσει και το τριθέσιο δημοτικό σχολείο που κάποτε έσφυζε από ζωή και είχε πολλά παιδιά, αλλά εδώ και δέκα χρόνια είναι κλειστό», μας αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Καλυβίων, Γιώργος Ζέτας, προσθέτοντας πως οι 50 μαθητές του δημοτικού σχολείου πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονικής Καλλιθέας με λεωφορείο. Στον οικισμό των Καλυβίων ζουν 100 οικογένειες και συνολικά περίπου 400 μόνιμοι κάτοικοι. Όλοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, καθώς υπάρχουν 25.000 αιγοπρόβατα και περίπου 5.000 αγελάδες. Τα Καλύβια απέχουν 18 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και ο χειμώνας είναι δύσκολος, όπως και σε όλο το ορεινό δίκτυο της περιοχής.
Οι γονείς των παιδιών πίεσαν πάρα πολύ για την επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου και παρότι το αίτημά τους κατατέθηκε εκπρόθεσμα, στις αρχές Ιουλίου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σοφία Παπαδοπούλου, έτρεξε τις διαδικασίες. Πίεσε το υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΠΥΣΔΕ και κατάφερε να εγκριθεί η επαναλειτουργία του. «Ήταν συγκινητική η παρουσία όλων των κατοίκων του χωριού στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά. Θεώρησαν ότι έπρεπε να είναι εκεί, να στηρίξουν το σχολείο, να επιβραβεύσουν τους γονείς που προσπάθησαν τόσο πολύ. Ο αγιασμός δεν αφορούσε το σχολείο, αλλά όλο το χωριό, έτσι το είδαν και ανταποκρίθηκαν με χαρά», δηλώνει στο ethnos.gr, η κ. Παπαδοπούλου.
Όταν έγινε γνωστό ότι το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει και πάλι, οι γονείς χωρίστηκαν σε ομάδες και σήκωσαν τα μανίκια. Με τη βοήθεια συνεργείων από το δήμου, έβαψαν το κτίριο, διόρθωσαν τα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά, έφεραν παιχνίδια και βιβλία, φρόντισαν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό του και καθάρισαν το προαύλιο του σχολείου. «Μας λείπουν ακόμη αρκετά παιχνίδια και βιβλία, αλλά σιγά-σιγά πιστεύω ότι θα φτιάξουμε μια πολύ ωραία τάξη. Ο χώρος είναι φρεσκοβαμμένος και πεντακάθαρος, αλλά χρειαζόμαστε πράγματα για να γίνει το μάθημα πιο ζωντανό, πιο παραστατικό και πιο ευχάριστο για τα παιδιά», συμπληρώνει ο κ. Τσιουτσιούμης.
Οι παλαιότεροι κάτοικοι δεν αποκλείουν να επιστρέψουν στο χωριό και άλλες οικογένειες που έφυγαν, επειδή δεν υπήρχε σχολείο και δεν ήθελαν να ταλαιπωρούνται τα παιδιά. «Μακάρι κάποτε όλα τα χωριά να έχουν σχολεία. Αυτό θα σημαίνει ότι έχουν παιδιά, άρα νεαρά ζευγάρια και ο κόσμος που επιστρέφει στα χωριά, μόνο ελπίδα μπορεί να φέρει», τονίζει ο πρόεδρος των Καλυβίων.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr