Κωνσταντίνος Παπαχρήστου: O 17χρονος Θεσσαλονικιός που μάγεψε τον ΟΗΕ
Υποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019», δημιούργησε το πρώτο think tank εφήβων στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Φωνή έχουν οι νέοι. Το στοίχημα, όμως, είναι να ακουστεί από τους μεγαλύτερους. Κάποια στιγμή παλιές και νέες γενιές πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, να συνεργαστούν και να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις ανάγκες των παιδιών. Μόνο έτσι η κοινωνία θα γίνει καλύτερη» είπε στο ethnos.gr ο 17χρονος Θεσσαλονικιός, Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, ο οποίος ίδρυσε πριν από περίπου τρία χρόνια το πρώτο think tank εφήβων στην Ελλάδα, το «Teens4greece», δίνοντας βήμα σε όσα παιδιά θέλουν να εκφράσουν ανώνυμα ή επώνυμα όσα τους απασχολούν και θέλουν να αλλάξουν.
Το think tank γρήγορα αγκαλιάστηκε από τη γενιά του και παρουσιάστηκε το 2018 από τον 17χρονο ιδρυτή του στον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 70 χρόνια της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έπειτα από πρόσκληση της πρώην προέδρου της Χιλής, Michelle Bachelet, και νυν επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού.
Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο 17χρονος μαθητής είναι σύμβουλος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και τον προσεχή Νοέμβριο θα μιλήσει στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Λίγο νωρίτερα στις 30 Σεπτεμβρίου ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου θα είναι υποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019», έπειτα από πρόταση του πανευρωπαϊκού οργανισμού Eurochild. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Marc Dullaert, προέδρου και ιδρυτή του Ιδρύματος KidsRights και απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα παιδί που παλεύει με θάρρος για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της πλατφόρμας
Η ιδέα της πλατφόρμας ξεκίνησε όταν ακόμη ο Κωνσταντίνος ήταν μαθητής Α΄ Λυκείου και έπειτα από προτροπή της καθηγήτριάς του να παρουσιάσει ο κάθε μαθητής το δικό του Project ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. «Είχα κουραστεί να διαβάζω στα social media σχόλια ενήλικων κάτω από αναρτήσεις εφήβων ότι δεν δικαιούσαι να έχεις άποψη. Είσαι πολύ μικρός. Αυτό με θύμωνε και έτσι αποφάσισα να κάνω μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών μεταξύ νέων όπου θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Υπήρχε όμως και μία γενικευμένη εικόνα στην Ελλάδα ότι οι νέοι αδιαφορούν για τα κοινά. Η μεμονωμένη στάση κάποιων νέων δεν μπορεί να ορίζει μία ολόκληρη γενιά. Και αυτό έπρεπε να αλλάξει» ανέφερε ο 17χρονος στο ethnos.gr.
Τα τελευταία τρία χρόνια δεκάδες νέοι από όλη την Ελλάδα μπαίνουν στην πλατφόρμα και καταθέτουν ανώνυμα ή επώνυμα τους προβληματισμούς τους ενώ περίπου 40 παιδιά έχουν αιτηθεί να γίνουν πρεσβευτές διάδοσης της ιδέας. Ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, το κατά πόσο πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν μαθήματα από τις κατευθύνσεις, η δυνατότητα να γίνουν πιο ενεργά τα αγγλικά στην εκπαίδευση ώστε να αποφεύγονται τα φροντιστήρια αλλά και ζητήματα οικονομίας όπως πώς θα εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή είναι μερικά από τα δημοφιλή ζητήματα που απασχολούν τους έφηβους στην πλατφόρμα «Teens4greece».
Από την ατζέντα του εφηβικού think tank δεν λείπουν και οι συζητήσεις για το προσφυγικό και για το πώς τα παιδιά θα ζουν σε καλύτερες συνθήκες στα καμπ, ενώ κυριαρχούν οι προτάσεις σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της συλλογής των σκουπιδιών. «Στην Ελλάδα τους νέους τους φοβίζει η ανεργία γιατί η γενιά μου μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον τοξικό που δημιούργησε η κρίση. Στόχος μου είναι το "Teens4greece" να γίνει ένα παγκόσμιο πρότζεκτ και έφηβοι από όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα» πρόσθεσε στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, ο οποίος μετακόμισε τα τελευταία δύο χρόνια οικογενειακώς στη Μεγάλη Βρετανία. «Παρατηρώ και δω από το Λονδίνο ότι υπάρχει ένα κίνημα στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο να ακουστεί η φωνή και να ληφθεί υπόψιν η φωνή των νέων».
Το βραβείο
Το «International Children's Peace Prize 2019» είναι κάτι σαν το Νόμπελ Ειρήνης για τα παιδιά. Θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Marc Dullaert, προέδρου και ιδρυτή του Ιδρύματος KidsRights και απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα παιδί που παλεύει με θάρρος για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Στον νικητή απονέμεται ένα αγαλματίδιο που φέρει το όνομα «Nkosi» (από τον πρώτο νικητή του συγκεκριμένου βραβείου, τον Nkosi Johnson). To Kids Rights αναζητεί τρόπο να δώσει φωνή σε εκείνους που δεν έχουν, όπως αναφέρει ο Ντέσμοντ Τούτου, διευθυντής του KidsRights και του Διεθνούς Διαγωνισμού «International Children's Peace Prize».
Πώς λειτουργεί το think tank
Το Teens4greece είναι ένα digital think tank των εφήβων, όπου οι έφηβοι ελεύθερα μπορούν να εκφράζουν τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας. Μέσα από τη διαδικασία του rating των προτάσεων, που θα υπάρξει λίγο αργότερα, θα επιλεγούν οι πιο δημοφιλείς προτάσεις και θα δοθούν στους πολιτικούς του ελληνικού κοινοβουλίου.
«Αφορά τους εφήβους εκείνους που ενδιαφέρονται να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας. Αυτούς που πιστεύουν ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Σκοπός του teens4greece είναι να εμπλέξω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ώστε να αποδείξουμε ότι έχουμε άποψη κι ότι εμείς, η νέα γενιά, έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε την κατάσταση. Με κάποιο τρόπο πρέπει να ακουστούμε κι εμείς» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr