Σέιχ - Σου: Με ρυθμούς χελώνας η κοπή των άρρωστων δέντρων
Για εικόνα θλίψης και απελπισίας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για πολύ αργούς ρυθμούς κοπής των ξηραμένων από το φλοιοκτόνο έντομο δέντρων στο δάσος του Σέιχ Σου, καθώς και για μεγάλες καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των κομμένων κορμών και κλαδιών, με αποτέλεσμα να αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες μέσα στο δάσος για εκδήλωση πυρκαγιάς και μάλιστα σε μια περίοδο με πολύ υψηλές θερμοκρασίας, κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Σε αυτήν ο κ. Δανιηλίδης προσκαλεί τον κ. Χατζηδάκη να επισκεφθεί το Σέιχ Σου, ώστε να διαμορφώσει προσωπική αντίληψη και εικόνα για τη μεγάλη καταστροφή από το φλοιοφάγο έντομο και του απευθύνει έκκληση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωση του δάσους.
«Εικόνα θλίψης και απελπισίας»
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών επισκέφθηκε σημεία του δάσους, που εξελίσσεται η υλοτόμηση, όπου, κατά τον ίδιο, διαπίστωσε εικόνα που προκαλεί θλίψη και απελπισία.
«Χιλιάδες δέντρα έχουν ξηραθεί, άλλα τόσα έχουν κοπεί και το πρόβλημα εξακολουθεί και παραμένει αμετάβλητο, αφού όλες οι προσπάθειες αντιμετώπισης ακολουθούν ρυθμούς χελώνας» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι:
- Η προσβολή των δένδρων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
- Τα συνεργεία, που απασχολούνται με την υλοτόμηση των δένδρων, είναι ελάχιστα, όπως και εκείνα της μεταφοράς των κομμένων κορμών.
- Στο έδαφος γύρω από τα κομμένα δένδρα υπάρχουν σωρευμένα υπολείμματα κοπής, που σχηματίζουν μία επιφάνεια πάχους 40-50 εκατοστών καθώς και κλαδιά τα οποία αποτελούν αφενός εστία μόλυνσης, αφού εμπεριέχουν τα βλαπτικό έντομο, αφετέρου μια επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο.
- Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την εκπόνηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών μελετών για κατεπείγοντα αντιπλημμυρικά έργα, αφού με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα υδάτων και φερτών υλικών θα απειλήσουν όλες τις συνοικίες που είναι εφαπτόμενες με το δάσος.
- Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία ενός οργανωμένου σχεδίου αναδάσωσης με τις απαιτούμενες μελέτες, ώστε να αποφευχθεί το τραγικό λάθος που έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες με την φύτευση μόνο πεύκων.
Ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση
Ο Σίμος Δανιηλίδης επιρρίπτει, παράλληλα, ευθύνες στην πρώην ηγεσία του υπουργείου, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν έδωσε τη σημασία και τη βαρύτητα που έπρεπε σε ένα τόσο καταστροφικό γεγονός, παρά την ενημέρωση που είχε από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και άφησε το τοπικό δασαρχείο με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει, να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση
«Έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα, χρειάζεται να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια, να οργανωθεί η αντιμετώπιση της καταστροφικής προσβολής του δάσους με πολύ περισσότερα μέσα, πολύ πιο γρήγορα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε και να εφαρμόσουμε μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αναδάσωσης. Κάθε ώρα που χάνεται, χάνεται ένα μέρος του δάσους το οποίο έχει τεράστια αξία στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο κ. Δανιηλίδης.
Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών καλεί τον υπουργό να αξιοποιήσει για τη ταχύτερη διάσωση του δάσους, αλλά και για την αναγέννησή του, τους δήμους, καθώς και την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης
Το ethnos.gr απευθύνθηκε στο συντονιστικό όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εργασίες κοπής και απομάκρυνσης των άρρωστων δέντρων στο Σέιχ Σου, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την εξέλιξη της διαδικασίας, ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση από κάποιον αρμόδιο.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr