Τι ισχύει με τα ελληνικά UAV MQ-9 Reaper - Η Σούδα, η Λάρισα και το ΝΑΤΟ
Πακέτο συμφωνιών που βρίσκεται υπό επεξεργασία και «υπό ορισμένες προϋποθέσεις» φαίνεται πως συζητούν η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω στα αμυντικά θέματα που φυσικά «καίνε» την χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Ελλάδα πρώτον θέλει κάποια στιγμή να αισθανθεί ότι γίνεται μια πολύ ουσιαστική κεφαλαιοποίηση της σχέσης που έχει αναπτυχθεί και δεύτερον να φανεί προς πολλούς αποδέκτες ότι η ενίσχυση που επιδιώκεται έχει επιτευχθεί και η αναγνώριση της χώρας ως πυλώνας σταθερότητας φαίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Ελληνικού Επιτελείου, οι συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δυο βασικούς άξονες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την μίσθωση της Σούδας, με τις ΗΠΑ να ζητούν (κάτι που δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ένα αίτημα πολλών ετών το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί από ελληνικής πλευράς) την εκμετάλλευση των βάσεων στην Κρήτη με επέκταση του χρόνου, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα αποδέσμευσης κονδυλίων από τις ΗΠΑ για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Στον ίδιο άξονα συμπεριλαμβάνονται και οι συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα απ’ όπου να θυμίσουμε ότι ήδη επιχειρούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ MQ-9 Reaper. Πηγές από την ΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις συζητήσεις που γίνονται με την αμερικανική πλευρά, ως μια προσπάθεια για νέα Σούδα μέσα στον θεσσαλικό κάμπο μιας και δεν έχει κρύψει καμία εκ των δυο πλευρών το ενδιαφέρον για την μεταστάθμευση επιπλέον UAV’s όπως των Global Hawk του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο αλλά και τα ιπτάμενα τάνκερ της Αμερικής KC-135 .
Εδώ βάζοντας έναν αστερίσκο ανάμεσα στους δυο άξονες, τοποθετούμε ασφαλείς πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το μέλλον της LOR που έχει σταλεί εδώ και καιρό στην Αμερική από την Ελλάδα. Ζητά να μάθει αν υπάρχουν τα ανάλογα αποθέματα για την αγορά μη επανδρωμένων MQ-9 για την χώρα μας. Η εκτίμηση της ίδιας πηγής είναι πως πιθανότατα μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβουμε θετική απάντηση, αλλά ίσως τεθούν παράλληλα και πάλι τα θέματα της επέκτασης χρόνου για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων τις οποίες εκμεταλλεύονται οι Αμερικανοί.
Ο δεύτερος άξονας είναι καθαρά εξοπλιστικός, από την λίστα με τις προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια από τις προτεραιότητες που έθεσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κινούμενος στο πλαίσιο της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού με έμφαση στην τεχνολογική υπεροχή συν την αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.
Τέτοιου είδους συστήματα που να συλλέγουν πληροφορίες αξιοποιώντας την τεχνολογία είναι τα UAV, ένα υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα που έχει περάσει στις Ένοπλες Δυνάμεις που κάνουν εκτεταμένη χρήση, κι έχουν καταφέρει το επίπεδο των πληροφοριών να το περάσουν σε άλλη διάσταση. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, υπάρχει και η πικρή αλήθεια της γείτονος Τουρκίας, η οποία έχει αναπτύξει δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πολύ μεγάλη επιτυχία, δυο UAV της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας.
Σ’ αυτό τον δεύτερο άξονα συμπεριλαμβάνονται πληθώρα οπλικών συστημάτων που έχει ζητήσει η Ελλάδα, ωστόσο αυτή η λίστα έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια με πρώτα πάντως να παραμένουν τα Πολεμικά πλοία, κάτι που προς το παρόν σε επίπεδο «βοήθειας μέσω αποθεμάτων» δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. Πάντως νατοϊκές επιτροπές εδώ και καιρό έχουν κάνει πολλές αυτοψίες σε αεροπορικές βάσεις ανά την ελληνική επικράτεια αναζητώντας ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τα προτερήματα (κυρίως τέτοια ανακαλύπτουν) που προσφέρει το Ελληνικό περιβάλλον για τις πτήσεις και την «διαμονή» των UAV’s. Μια από αυτές τις επιτροπές, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει βαλίτσες για την χώρα μας και πάλι αρχές του Αυγούστου κάνοντας τουλάχιστον τρεις διαφορετικές αυτοψίες σε διαφορετικές βάσεις στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.
Πηγή: hellasjournal
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr