Καιρός - Αντίνοος: Αυτό είναι το νέο όνομα της κακοκαιρίας που έρχεται
Ποια θα είναι η πιο επικίνδυνη μέρα, σύμφωνα με τις προγνώσεις - Ποιος ήταν ο «Αντίνοος» - Πώς δίνονται τα ονόματα στις κακοκαιρίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καιρός: Ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα κινούμενες προς τη χώρα μας θα έχουν ως αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες έντονης αστάθειας και να σημειωθεί και άλλη κακοκαιρία που ακούει στο όνομα «Αντίνοος». Η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη.
Ο «Αντίνοος», σύμφωνα και με το meteo, όπως φαίνεται στη διαφάνεια που ακολουθεί θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ημέρα με τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα είναι η Τρίτη 16 Ιουλίου.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι προβλεπόμενες βροχοπτώσεις από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 14 Ιουλίου έως και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 17 Ιουλίου.
Καιρός: Δείτε εδώ πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Καιρός: Δείτε εδώ τις πλημμύρες και τους εγκλωβισμένους σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
Καιρός: Δείτε ποιες περιοχές «χτυπά» η κακοκαιρία
Ποιος ήταν ο Αντίνοος;
Ο Αντίνοος ήταν Έλληνας νέος με καταγωγή από τη Βιθυνία. Ήταν γεννημένος στις 27 Νοεμβρίου 111, ενώ πέθανε πριν από τις 30 Οκτωβρίου 130. Για την ακρίβεια, η ημέρα και ο μήνας γέννησής του προέρχονται από μία επιγραφή σε ένα δισκίο το οποίο χρονολογείται από το 136 μ.Χ. Το έτος είναι αβέβαιο, αλλά ο Αντίνοος πρέπει να ήταν 18 ετών όταν πνίγηκε, αν και η ακριβής ημερομηνία του πνιγμού είναι κι αυτή ασαφής.
Πάντως, συνέβη σίγουρα λίγες ημέρες πριν από τις 30 Οκτωβρίου του 130 π.Χ., όταν ο Αδριανός ίδρυσε την Αντινοόπολη και άρα πιθανώς στις 22 (φεστιβάλ του Νείλου) ή πιο πιθανό στις 24 (επέτειος του θανάτου του Όσιρις). Το βέβαιο είναι πως ο Αντίνοος ήταν ευνοούμενος και εραστής τού Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.
Καταγόταν από το Βιθύνιο (Κλαυδιούπολη) της Βιθυνίας και ήταν εξαιρετικά όμορφος. Όμως, πνίγηκε στα νερά του Νείλου, έχοντας την πεποίθηση πως η θυσία του αυτή θα βοηθούσε στο να παραταθεί η ζωή τού προστάτη του.
Συντετριμμένος από το θάνατο του Αντίνοου, ο Αδριανός -ο οποίος τύγχανε να είναι νοσταλγός και ένθερμος οπαδός της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και χρυσός -κυριολεκτικά- ευεργέτης του μαντείου των Δελφών- διέταξε να στηθούν αγάλματα του όμορφου νέου σε όλα τα ιερά και τις πόλεις, σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας του. Ταυτόχρονα, διέταξε τη θέσπιση και την καθιέρωση διεξαγωγής αγώνων προς τιμήν του Αντίνοου, ο οποίος από τότε δοξάστηκε και λατρεύτηκε ως θεός. Η μορφή του απαθανατίστηκε στην Τέχνη από την αρχαιότητα, διαμέσου της Αναγέννησης μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Φυσικά, υπάρχει και άλλος «γνωστός» με αυτό το όνομα: ο Αντίνοος, γιος του Ευπείθη, είναι ο πρώτος από τους μνηστήρες που μιλάει στην Οδύσσεια και ο πρώτος νεκρός κατά τη Μνηστηροφονία. Ο Αντίνοος είναι ο πιο ασεβής από τους μνηστήρες και είναι αυτός που σχεδιάζει ένα σχέδιο για να δολοφονήσει τον Τηλέμαχο κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη. Αν και το σχέδιό του για τη δολοφονία του Τηλέμαχου απορρίπτεται από τον Αμφίνομο, ο Αντίνοος εξακολουθεί να συμπεριφέρεται αλαζονικά. Όταν ο Οδυσσέας επιστρέφει τελικά στο σπίτι, μεταμφιεσμένος ως ζητιάνος, ο Αντίνοος δεν του προσφέρει φιλοξενία και του ρίχνει ένα σκαμνί.
Σε κάθε περίπτωση, «Αντίνοος» ονομάζεται το νέο καιρικό φαινόμενο το οποίο πλήττει ήδη τη χώρα μας.
Όπως έχει δηλώσει στο ethnos.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος -διακεκριμένος μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr- «η ονοματοδοσία στις κακοκαιρίες αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Το όνομα που θα δοθεί από το Αστεροσκοπείο για κάποια επερχόμενη κακοκαιρία είναι μοναδικό και δεν θα δοθεί σε καμία άλλη καιρική διαταραχή στο μέλλον. Επίσης, αυτό το όνομα δεν επιλέγεται επίτηδες, βάσει της… προσωποποίησης των ακραίων φαινομένων που θα έρθουν στη χώρα, αλλά εντελώς τυχαία.
Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο - Το «ναι μεν αλλά» του Νετανιάχου
Στα «λευκά» πολλές περιοχές το Σαββατοκύριακο: Πού θα χιονίσει - Ο χάρτης
Γυναίκα στη Βόρεια Μακεδονία γέννησε σε ηλικία 61 ετών - Είχε κάνει 10 εξωσωματικές
Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Φώτη Ιωαννίδη για συμβόλαιο μέχρι το 2028
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr