Θύελλα αντιδράσεων φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Νομικοί, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ποινικού Κώδικα, μιλώντας στο Έθνος υποστηρίζουν ότι η επίμαχη διάταξη είναι ξεκάθαρη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα δικαστικά συμβούλια και η ερμηνεία που θα δώσουν στις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, θα κρίνουν το μέλλον των πολύ-ισοβιτών, όπως των καταδικασμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Η θύελλα που σήκωσε η διάταξη του άρθρου 110Α για κατ’ οίκον έκτιση του υπολοίπου της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση, προκάλεσε πολιτική κόντρα και διαψεύσεις από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο μίλησε για ψεύδη και προχειρότητες.
Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τη νέα διάταξη για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής που έχει επιβληθεί με ηλεκτρονική επιτήρηση, είναι ο πολυ-ισοβίτης να έχει παραμείνει 16 χρόνια στη φυλακή, χωρίς μεροκάματα και τουλάχιστον 17 με μεροκάματα. Το γεγονός ότι η νέα διάταξη του άρθρου 110Α δεν εξαιρεί καμία κατηγορία, όπως για παράδειγμα τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, μπήκε στο στίβο της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση να μιλά για αυστηροποίηση των διατάξεων και τη Νέα Δημοκρατία για ανοχή στην τρομοκρατία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης παραμένει σε πιλοτικό στάδιο, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα του 2014 και εξαιρεί τους τρομοκράτες. Επιπλέον, νομικοί επικαλούνται το νέο άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ρητά διαχωρίζει τον τρόπο έκτισης των ποινών πριν και μετά την 1η Ιουλίου. Ειδικότερα, η διάταξη του νόμου (άρθρο 465ΠΚ) αναφέρει ότι «Οι διατάξεις του προισχύσαντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρους, εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος.
Με δύο λόγια υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αποφυλακιστούν, εκτίοντας το υπόλοιπο της ποινής τους με βραχιολάκι, οι πολύ-ισοβίτες των οποίων οι πράξεις έγιναν πριν από την 1η Ιουλίου που τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κώδικας. Κι αυτό γιατί ο προηγούμενος νόμος εξαιρούσε τα εγκλήματα της τρομοκρατίας από την ηλεκτρονική επιτήρηση.
Νομικοί, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Ποινικού Κώδικα, μιλώντας στο Έθνος υποστηρίζουν ότι η επίμαχη διάταξη είναι ξεκάθαρη, βάζοντας την διαχωριστική γραμμή στον τρόπο έκτισης της ποινής στο πριν και το μετά την 1η Ιουλίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι «φωνές» που υποστηρίζουν ότι πάντοτε λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου η ευεργετικότερη διάταξη που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η χρήση του «βραχιολιού».
Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα οι πολυ-ισοβίτες πρέπει να εκτίσουν 25 χρόνια φυλακή για να κάνουν αίτημα για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, ενώ ο προισχύων κώδικας προέβλεπε 20 χρόνια έκτισης της ποινής. Σε κάθε περίπτωση αρμόδια να κρίνουν τα αιτήματα των κρατουμένων είναι τα δικαστικά συμβούλια που θα έχουν τον τελευταίο λόγο.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr