Στο φως η παλιά Θεσσαλονίκη
Ένα... ξύσιμο θέλει για να βγουν στην επιφάνεια εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σκουριασμένες ράγες του τραμ της πόλης μαζί με το παλιό λιθόστρωτο φτιαγμένο από κυβόλιθους αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες στην παλιά εμπορική γειτονιά της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια ανάπλασής της, ξαναζωντανεύοντας μνήμες 110 ετών.
Το τραμ περνούσε και από την οδό Αγίου Μηνά μπροστά από το σημερινό διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζεται το Εβραϊκό μουσείο και στο παρελθόν φιλοξενήθηκαν εκεί η Τράπεζα Αθηνών (1906-1925) και η εφημερίδα L’Independent. Έναν δρόμο τον οποίο αναπλάθει σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης με την βοήθεια του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Συνεργείο ξήλωσε τον τάπητα ασφάλτου στο πλαίσιο των εργασιών “ξεσκεπάζοντας” και την ιστορία της πόλης. Δήμος Θεσσαλονίκης και αρχαιολογική υπηρεσία θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες αν θα αναδείξουν τις παλιές γραμμές του τραμ. Προς το παρόν η εργολάβος εταιρεία σταμάτησε τις εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο και επιχειρεί στην άλλη πλευρά του δρόμου.
Το τραμ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1893 και αποξηλώθηκε το 1957. Στην αρχή ήταν ιππήλατο ενώ από το 1908 πέρασε την ηλεκτροκίνηση. Δύο ήταν οι κύριες γραμμές. Ξεκινούσαν και οι δύο από το Ντεπώ, η πρώτη διέσχιζε την παραλία και κατέληγε στην Πλατεία Ελευθερίας και η άλλη περνούσε από την Εγνατία και κατέληγε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Το τραμ ήταν το στο φόρτε του το 1934, είχε 25 χλμ γραμμές και αποτελούνταν από 51 βαγόνια και 51 ρυμουλκά. Από αυτά έχουν διασωθεί μόλις δύο βαγόνια τα οποία επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης να ανακατασκευάσει
Διχασμένοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο μετά την πρώτη ομιλία Τραμπ - Ποιοι τον υποδέχτηκαν θερμά και ποιοι αντέδρασαν
Ελληνίδα υπάλληλος του ΟΗΕ κατηγορείται για απάτη 1 εκατ. ευρώ - Πώς αποκαλύφθηκε η δράση
Η στιγμή της επιστροφής του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν - «Τι υπέροχη αίσθηση»
«Κηρύσσει πόλεμο στα πάντα»: Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr