Οι 10 δράσεις και τα πέντε μέτρα για να μην έχουμε νέες «Μάνδρες»
Τι πρότειναν ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και ο δόκτωρ Γεωλογίας Μιχάλης Διακάκης στην ημερίδα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δέκα στοχευμένες δράσεις και πέντε θεσμικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, που εμφανίζονται με αυξανόμενο ρυθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρότεινε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής.
Στην ημερίδα που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και ο δόκτωρ Γεωλογίας Μιχάλης Διακάκης αποτύπωσαν ως νέες προκλήσεις στη διαχείριση καταστροφών τη συνθετότητα και πολυπλοκότητα των φαινομένων, την εμφάνιση νέων κινδύνων και καταστροφών, τη γεωγραφική ευρύτητα των φαινομένων και τις ενίοτε παγκόσμιες επιπτώσεις τους, τις γεωπολιτικές κρίσεις που μπορεί να προκληθούν, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και τη συνεχώς εξελισσόμενη επιστημονική γνώση και τεχνολογίας.
Ο κ. Λέκκας μίλησε για καταστροφές που θα έρχονται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα και αναφέρθηκε στις αρχές του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ξεχωρίζοντας την ανάγκη προσαρμογής στους κινδύνους και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών. Ο Μιχάλης Διακάκης παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πλημμύρας στη Μάνδρα, δείχνοντας ουσιαστικά πώς το ρέμα Αγία Αικατερίνη πλημμύρισε την πόλη σε βάθος έως και τριών μέτρων, ακολουθώντας την πορεία που είχε πάντοτε, πριν χτίσουν εκεί οι άνθρωποι.
Στις δέκα στοχευμένες δράσεις περιλαμβάνονται:
- Ολοκληρωμένη οριοθέτηση των ρεμάτων.
- Υλοποίηση γεω-χωροταξικού και γεω-πολεοδομικού σχεδιασμού.
- Ανάλυση των παραμέτρων βάσει των οποίων θα εκτιμάται ο κίνδυνος σε κάθε λεκάνη συγκέντρωσης υδάτων.
- Θεσμοθέτηση αντιπλημμυρικής περιόδου (κατ’ αναλογίαν της αντιπυρικής).
- Ηπιες δράσεις σε κρίσιμες περιοχές (π.χ. έργα υδρονομίας για να συγκρατούνται τα νερά στις ψηλές περιοχές, πριν πλημμυρίσουν τις χαμηλότερες).
- Επιστροφή στα ανοιχτά ρέματα.
- Χρήση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης.
- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.
- Ορθολογιστική αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων των αρμόδιων φορέων με σκοπό την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη λειτουργία τους.
- Μακροχρόνιος ιεραρχημένος προγραμματισμός μέτρων και έργων με παρεμβάσεις στο υδρογραφικό δίκτυο.
Πληγή τα αυθαίρετα
Με αφορμή την παρουσία βουλευτών (Θ. Δρίτσας, Αθ. Μπούρας) στην εκδήλωση, ο κ. Λέκκας τόνισε την ανάγκη να σταματήσει κάθε μορφής νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που συχνά συμβαίνει «όποτε πλησιάζουν εκλογές». Το πρόβλημα των αυθαιρέτων που συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες αφορά και η πρώτη από τις θεσμικές παρεμβάσεις που προτείνουν οι επιστήμονες και οι οποίες είναι:
- Η συνταγματική αναθεώρηση για τη μη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
- Η θεσμοθέτηση νέου πλαισίου Πολιτικής Προστασίας.
- Η θέσπιση αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού κτιριοδομικού κανονισμού, στα πρότυπα του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού.
- Η θεσμοθέτηση Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
- Η θεσμοθέτηση επιτροπών εκτίμησης πλημμυρικού και κινδύνου πυρκαγιών, κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικότητας
Η Μεσόγειος στην εποχή Τραμπ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα
Χαμός στα social media για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ στην ορκωμοσία Τραμπ – «Φαίνεται πως το κράταγε μέσα του καιρό»
Ημέρες καριέρας: 240 επιχειρήσεις προσφέρουν 7.000 θέσεις εργασίας
«Βαλτωμένα» τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας: Αποκλεισμένοι ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ και μικρότερες εταιρίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr