Σεισμός στις Κυκλάδες: Μεγάλη ανησυχία για την έντονη σεισμική δραστηριότητα - «Πρωτοφανές φαινόμενο»
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τους πολλαπλούς σεισμούς στο χώρο των Κυκλάδων, με τους ειδικούς να μιλούν για αβέβαιες προβλέψεις αλλά και για φαινόμενα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά.
Ακόμη ένας μεγάλος σεισμός
Η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνει περιθώρια για έγκυρες προβλέψεις, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να διαρκέσει για πολλές ημέρες ακόμη, ενώ ορισμένοι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν να συμβεί και ένας μεγαλύτερος, κεντρικός σεισμός.
Την ίδια ώρα μία νέα δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά της Αμοργού στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης (12/02), ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ. Στις 10.29 σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Tην ίδια ώρα, στην απόφαση να παρατείνουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησαν οι Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου μετά τη «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης (11/2) με συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Τα σενάρια ενός μεγάλου σεισμού
Με μία νέα ανάρτηση το πρωί της Τετάρτης (12/2) ο Άκης Τσελέντης έδωσε νέα στοιχεία για την εξέλιξη των σεισμών στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Ο γνωστός σεισμολόγος, στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο για σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή, δίνει την απάντηση «ναι».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «χειρότερο σενάριο την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού». Επίσης, ο Άκης Τσελέντης επιμένει ότι υπάρχει «αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανόδου του μάγματος» προσθέτοντας ότι και o ενδεχόμενος σεισμός των 6 Ρίχτερ και ο ενδεχόμενος μεγαλύτερος σεισμός, «θα δώσουν τσουνάμι».
Η αντίθετη άποψη
Σε δηλώσεις που έκανε στην εκπομπή «Live You» του ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης εξέφρασε την άποψη ότι πιθανότατα να μη συμβεί ένας μεγάλος σεισμός του ύψους των 6 ρίχτερ.
«Για εμένα το πιθανότερο είναι να μην γίνει ο σεισμός των 6 Ρίχτερ», εκτίμησε από τη μεριά του ο σεισμολόγος. «Αν αθροίσουμε την ενέργεια των δονήσεων στην περιοχή είναι σαν να έχει γίνει ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος επιστήμονας.
«Δύσκολα φαινόμενα»
Ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ τοποθετήθηκε για την έντονη σεισμική ακολουθία μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης λέγοντας αρχικά: «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».
«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα ξαναέχουμε τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», συμπλήρωσε.
Ενώ κατέληξε: «Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση».
Η εκτίμηση Παπαδόπουλου
Από την άλλη, ο σεισμολόγο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει σταδιακά μια σταθερότητα: «Μετά τις 5 Φεβρουαρίου υπάρχει σταθερότητα και το μέσο μέγεθος αλλά και το πλήθος των σεισμών μειώνεται. Είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με επιθετική αύξηση των μεγεθών».
«Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 6 θα αποφορτίσει την κατάσταση αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να είναι και βλαβερός. Θα δώσειτη δυνατότητα διέγερσης και άλλων ρηγμάτων», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Από βδομάδες έως και μήνες
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σεισμολόγου, Σταύρου Τάσσου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες εκτιμά ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.
«Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», ανέφερε ο ειδικός.
Εκτακτα μέτρα για τους κατοίκους
Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με το αντίστοιχο επίδομα - αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα, που είχε διασώσει τις θέσεις εργασίας στην πανδημία του κορονοϊού επιστρατεύει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους της Σαντορίνης μετά το μπαράζ σεισμών.
Όπως είπε η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, το υπουργείο Εργασίας θα εφαρμόσει το μέτρο των αναστολών συμβάσεων για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων στη Σαντορίνη που έκλεισαν λόγω της σεισμικής ακολουθίας και έμειναν χωρίς δουλειά.
Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία» - Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις
Επέστρεψε στην ΕΛΑΣ ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων
Από τους Meteor στα F-35: Ο τουρκικός Τύπος μετρά τους ελληνικούς «πανικούς»
Απίστευτο: Η Τροχαία άφησε κλήση σε... περιπολικό που είχε παρκάρει έξω από την Ευελπίδων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr