Μπούγας: Η κοινωνία βράζει - Οι δικαστές δεν γίνεται να είναι αδιάφοροι
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για τις διαδικασίες που θα πρέπει να γίνονται ταχύτερα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
![Ο Ιωάννης Μπούγας (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/b9c27de6-ed8f-4385-bfcd-01db94ebe74f.jpg)
Μερικές διαπιστώσεις έκανε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), καθώς τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης φτάνουν στο σημείο της αρνησιδικίας».
«Η κοινωνία βράζει, δεν γίνεται να είμαστε αδιάφοροι»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος, είπε ότι «δεν μπορεί η κοινωνία να "βράζει" λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων και εμείς οι δικαστές να είμαστε αδιάφοροι».
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπούγας σημείωσε ότι «η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, που φτάνουν στο σημείο της αρνησιδικίας, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, όμως η Δικαιοσύνη αποτελεί ένα κρίσιμο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μέγεθος» και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτόν, ο εκσυγχρονισμός των κανόνων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου είναι, λοιπόν, το θεσμικό εργαλείο για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη. Ο ρυθμός και η ποιότητα του δικαιοδοτικού έργου είναι αναγκαίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτόν τον κοινό σκοπό, νομίζω, έχουμε θέσει τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και κάθε δικαστής ατομικά».
Ακόμη, αναφέρθηκε στο κτιριακό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη βελτίωση και επέκταση ψηφιακών υπηρεσιών και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.
Ο κ. Πικραμένος τόνισε ότι «οι δικαστές πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητές τους προκειμένου να σταματήσει η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, καθώς η κοινωνία μάς βλέπει ως πολιτειακά όργανα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικαστές έχουν τις ίδιες ευθύνες με τους υπουργούς, κάτι που αναφέρεται και στις αποφάσεις του Μισθοδικείου, ότι δηλαδή οι δικαστές είναι ισότιμοι με τους υπουργούς και έχουν το ίδιο μισθολογικό καθεστώς. «Έτσι, εάν δεν βελτιωθεί ο χρόνος έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, δεν δικαιούνται οι δικαστές να έχουν μισθολογικές αξιώσεις, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣτΕ και επανέλαβε πως στην επίλυση των μισθολογικών ζητημάτων πρέπει να προηγηθούν οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Τέλος, ο κ. Πικραμένος υπογράμμισε ότι πρέπει στα Διοικητικά Δικαστήρια όλων των βαθμών να υπάρχει προγραμματισμός και καθορισμός στόχων σε βάθος χρόνου, υπό τη καθοδήγηση των προϊσταμένων των τμημάτων του κάθε δικαστηρίου, προκειμένου να μπορέσει να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμών δικογραφιών και να υπάρξει βελτιώσει στον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος της ΕΔΔ, Παναγιώτης Δανιάς, μίλησε για τις μισθολογικές διεκδικήσεις των δικαστών σημειώνοντας: «Ως προς τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών θεωρούμε ότι πρέπει η κυβέρνησή μας να σταματήσει να επηρεάζεται από τις φωνές του λαϊκισμού και να υιοθετήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που προϋποθέτουν ουσιαστικό διάλογο με τις δικαστικές ενώσεις για το ζήτημα αυτό που τίθεται επί τάπητος κάθε φορά. Δεν είναι για εμάς ευχάριστο να απασχολούμαστε σε κάθε θητεία με μισθολογικά ζητήματα. Όμως, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για αυτά, όταν ταυτόχρονα θεσπίζονται ρυθμίσεις που επιβάλλουν στους δικαστές να υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και μάλιστα επί διετία».
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωσή μας, με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσής της, ζητά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλον τον δημόσιο τομέα, καθώς και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την ανεργία που θυμίζουμε πως επιβλήθηκε με ανεργία στο 25% και συνεχίζεται να εισπράττεται και σήμερα που η ανεργία έχει μειωθεί στο 10%.
Δεν μπορεί το κράτος μας να ζητά την αλληλεγγύη των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων στους χαλεπούς καιρούς και όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα να μη μειώνει τα αντίστοιχα βάρη και να σφυρίζει αδιάφορα, περιμένοντας δήθεν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για να πράξει τα δέοντα», συμπλήρωσε ο κ. Δανιάς.
«Η κατάσταση της Διοικητικής Δικαιοσύνης από την άποψη των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των Πρωτοδικείων και Εφετείων είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιρετική. Σε όλα τα δικαστήρια της χώρας ο χρόνος προσδιορισμού των υποθέσεων είναι ήδη κάτω του ενός έτους, ενώ στο Πρωτοδικείο Αθηνών είναι ήδη στο ενάμισι έτος με πτωτική τάση. Δεν απέχει πολύ ο χρόνος που θα προσεγγίσουμε τον μέσο όρο των ημερών των Ευρωπαϊκών Διοικητικών Δικαστηρίων για την οριστική περαίωση των υποθέσεων», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΔ.
«Σεισμικό σμήνος» η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – Πώς αξιολογούν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από τον «χορό» των Ρίχτερ στην περιοχή
«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε κάνει πρεμιέρα - Οι 4 αλλαγές που θα δούμε στο πρόγραμμα
ΗΠΑ: Δικαστής «μπλοκάρει» τον Μασκ - Απαγόρευσε στο υπουργείο του να έχει πρόσβαση σε συστήματα πληρωμών
Google Maps: Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί που αναζητάμε στην Ελλάδα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr