Σεισμοί σε Σαντορίνη-Αμοργό: Ανησυχία από το νέο «5άρι», μεγαλώνει το κύμα φυγής - Καταφύγια, νέα μέτρα και κατολισθήσεις
Όλα τα δεδομένα της σεισμικής δραστηριότητας που δε λέει να κοπάσει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά ┋
Συνεχή είναι τα χτυπήματα του Εγκέλαδου στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Σαντορίνη και την Αμοργό, με χιλιάδες κατοίκους να έχουν αποχωρήσει από τα νησιά, υπό τον φόβο μεγαλύτερου σεισμού, την ώρα που οι σεισμολόγοι παρακολουθούν και αναλύουν όλα τα δεδομένα.
Είναι γεγονός ότι η ανησυχία είναι έντονη στην περιοχή των Κυκλάδων, με τους συνεχόμενους σεισμούς να έχουν σκορπίσει τον τρόμο μεταξύ των κατοίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΑ, την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει πάνω από 6.400 σεισμοί στα νησιά, με την ισχυρότερη σεισμική δόνηση να καταγράφεται σήμερα (5/2) κοντά στην Αμοργό (5,1 Ρίχτερ).
«Χτύπησε» ο ισχυρότερος σεισμός μέχρι στιγμής - 5,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (5/2) ανοιχτά της Αμοργού, σε μια περιοχή που τις τελευταίες ημέρες ο Εγκέλαδος χτυπά συνεχώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 5,1 Ρίχτερκαι σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 6.400 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού την τελευταία εβδομάδα - Τα δύο σενάρια
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με τους σεισμούς που έγιναν στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού το τελευταίο δίμηνο, όπου διαπιστώνεται ότι από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν πάνω από 6.400 σεισμικές δονήσεις.
Η έρευνα του ΕΚΠΑ για τις σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες
Συνολικά, η ανάλυση σεισμολογικών δεδομένων έως και την 3η Φεβρουαρίου, η οποία επικαιροποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης, απέδωσε ένα πλήθος άνω των 1.300 σεισμών την 2η Φεβρουαρίου και άνω των 1.400 σεισμών την 3η Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας συνολικά τους 6.400 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο αριθμός σεισμών με μέγεθος Μ³2.5 αυξάνεται σταδιακά ανά ημέρα, με πλήθος 0, 1, 2, 6, 9, 25, 45, 340, και 437 σεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν 5 σεισμοί με Μ³4.5, στις 3 Φεβρουαρίου 7 σεισμοί και στις 4 Φεβρουαρίου 9 σεισμοί. Το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού ήταν 4.6 στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί με μεγέθη 4.9-5.0 και άλλοι τέσσερις με μέγεθος 4.8. Κατά τις πρώτες ώρες της 5ης Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται πλησίον της Ανύδρου. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 σεισμοί, με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού να φτάνει το 4.4.
Η κατανομή των σεισμικών επικέντρων στις 2 Φεβρουαρίου ξεκίνησε συγκεντρωμένη περίπου στο μέσο της απόστασης Ανύδρου-Σαντορίνης, και στη συνέχεια μετανάστευσε στα ΒΑ προς την Άνυδρο. Στις 3 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα παρέμεινε συσσωρευμένη κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ μικρές συστάδες σεισμών εκδηλώθηκαν και σε περιοχές δυτικά και βόρεια της Ανύδρου, σε αποστάσεις γενικά μικρότερες των 10 km από αυτήν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 4 Φεβρουαρίου παρέμεινε στην περιοχή κυρίως δυτικά της Ανύδρου, αλλά εξαπλώθηκε και λίγο ανατολικότερα. Κατά την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου, το άκρο της σεισμικά ενεργοποιημένης ζώνης φαίνεται να μετανάστευσε προς τα βορειοανατολικά με ταχύτητα ~4-5 χλμ/ημέρα (km/day) σε κατεύθυνση ~Β40°Α. Από την ανάλυση με μέθοδο μηχανικής μάθησης, φαίνεται κατά τη διάρκεια διαφόρων εξάρσεων, η μετανάστευση να γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα κατά περιοχές, καλύπτοντας μικρότερες αποστάσεις.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού «πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός».
Τα δύο σενάρια
Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας αναφέρεται ότι βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό.
«Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού, θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, «δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».
Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εντατικής παρακολούθησης της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, μέλη των δύο Εργαστηρίων (Σεισμολογίας και Γεωφυσικής) του τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας καθώς και της διεπιστημονικής επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, θα μεταβούν στην Ίο και τη Σαντορίνη για εγκατάσταση και συντήρηση σεισμογράφων καθώς και για μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης.
Νέος διπλός σεισμός μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης - Αισθητός στην Αττική
Σεισμός 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 20:00 σήμερα (5/2) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαμε δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών στην ίδια περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις το εστιακό βάθος εντοπίζεται περίπου στα πέντε χιλιόμετρα.
Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης - Σε λειτουργία η πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr
Τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ασφαλείς χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών περιοχών.
Ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:
Προσβασιμότητα: Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής. Αρκεί η επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.
Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: Ο χάρτης εμφανίζει όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Σταδιακή αναβάθμιση: Στο προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για διάφορες κατηγορίες φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι τηλεπικοινωνίες ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα μέσω:
Συνεργασίας με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Nova, μεριμνά ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να τοποθετήσουν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που πλήττονται ή είναι πιθανό να πληγούν από έντονη σεισμική ή άλλη φυσική δραστηριότητα. Ήδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Στόχος είναι να παραμείνουν οι τηλεπικοινωνίες αδιάλειπτες ακόμη και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.
Ο HellasSat έχει προετοιμάσει την κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες η οποία θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η νέα υπηρεσία mysafetyplan.gov.gr αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής της πολιτείας για την πρόληψη, την ασφάλεια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς αλλά και τους πολίτες, μπορούν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα ασφαλή καταφύγια, ο «κόκκινος» συναγερμός για την καλντέρα και τα νέα μέτρα
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων που σημειώθηκαν σε νησιά των Κυκλάδων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας ανακοίνωσε σήμερα (5/2) το Υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ουδεμία αύξηση δεν έχει σημειωθεί στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Τα μέτρα του υπουργείου στις Κυκλάδες
Το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι για την εξυπηρέτηση των επιβατών από τη Σαντορίνη έχουν εκτελεστεί εννέα δρομολόγια από τις 2/2/2025 έως και 4/2/2025, μεταφέροντας 7.376 επιβάτες και 1.307 οχήματα. Επισημαίνει επίσης ότι με τη συνδρομή των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των πληρωμάτων τους, εκτελέστηκαν στις 4/2/2025, δύο έκτακτα δρομολόγια που εξυπηρέτησαν, επιπλέον, 2.264 επιβάτες και 399 οχήματα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα συμμετείχε σε όλες τις επιχειρησιακές συσκέψεις, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ επιχειρησιακές μονάδες του Λιμενικού (πλωτά μέσα και ένστολο προσωπικό), μεταφέρθηκαν με βάση τον σχεδιασμό και διατηρούν τις δυνάμεις τους στα νησιά που αντιμετωπίζουν το σεισμικό φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, επιπλέον των σκαφών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν καθημερινά στα τέσσερα νησιά (Ίος, Αμοργός, Θήρα και Ανάφη), βρίσκονται σε επιφυλακή στην περιοχή και άλλα τέσσερα σκάφη του Λιμενικού. Επίσης, με βάση το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, σε ετοιμότητα βρίσκονται άλλα 21 σκάφη (ρυμουλκό, επιβατηγά, μεγάλα αλιευτικά κ.ά.). Παράλληλα, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα στη βάση του.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει λάβει μέτρα αστυνόμευσης στις λιμενικές εγκαταστάσεις που αποκλείστηκαν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επειδή σημειώθηκαν φαινόμενα κατολίσθησης. Παράλληλα, τροποποίησε τα δρομολόγια της τοπικής γραμμής Θηρασιά-Οία Θήρας, λόγω της αποφυγής πρόσβασης του τοπικού πλοίου στους λιμένες Αμμούδι και Κόρφο.
Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει σχεδιάσει, επίσης, εγκρίνει και ικανοποιήσει άμεσα κάθε επιθυμία των αρμοδίων κυβερνητικών Αρχών για τη θαλάσσια μεταφορά επιθεωρητών, κλιμακίων επιστημόνων, υλικών, γεννητριών και άλλου εξοπλισμού, στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Σήμερα, 5/2/2025, στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και έχει επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου. Ως εκ τούτου, δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των «Blue Star 1» και «Διονύσιος Σολωμός». Το δρομολόγιο του «Blue Star Chios» από Πειραιά στις 17:00, θα εκτελεστεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν. Αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν νωρίτερα, θα εξεταστεί η δυνατότητα έκτακτης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τον Πειραιά.
Σαντορίνη: Μετακινείται η επιφάνεια της καλδέρας λένε επιστήμονες του ΑΠΘ - «Μπορεί να ηρεμήσει, μπορεί όμως και να εκραγεί το ηφαίστειο»
Στο μικροσκόπιο επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρίσκονται οι εξελίξεις στη Σαντορίνη, με ορισμένους εξ αυτών να βρίσκονται στο πεδίο και άλλους, όπως ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας Μιχάλης Φουμέλης, να συμβάλουν ενεργά στην παρακολούθηση του φαινομένου με συνεχείς μετρήσεις και καταγραφές από δορυφόρους.
Από το τέλος της προηγούμενης κρίσης το 2011-2012, το Εργαστήριο Εφαρμογών της Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφόρησης του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ (EO.Lab) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) παρακολουθεί συστηματικά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης και χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα Copernicus Sentinel-1 έκανε μερικές σημαντικές παρατηρήσεις.
Αξιοποιώντας την υπηρεσία SNAPPING (Surface motioN mAPPING) συγκέντρωσε πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες και έδειξαν μετακινήσεις της επιφάνειας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας του ηφαιστείου. Μάλιστα, την εγκυρότητα των πληροφοριών αυτών ήρθαν να ενισχύσουν οι μετρήσεις από τοπικά σεισμολογικά δίκτυα και μόνιμους σταθμούς GNSS του ΙΜΠΗΣ, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση όχι μόνο των επιστημόνων αλλά της ίδιας της Πολιτείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία SNAPPING είναι μια υπηρεσία που δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα Ραντάρ από τη δορυφορική αποστολή Copernicus Sentinel-1, για την παρακολούθηση των εδαφικών μετακινήσεων.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρεται μέσω της πλατφόρμας GEP (Geohazards Exploitation Platform) που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ). «Χρησιμοποιούμε δορυφορικά δεδομένα Ραντάρ Copernicus και υπολογίζουμε τις εδαφικές μετακινήσεις με ακρίβεια χιλιοστών από το διάστημα» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Mιχάλης Φουμέλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο οποίος ειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση και στην απεικονιστική γεωδαισία με εφαρμογές στους γεωκινδύνους.
Μέλος του EO.Lab στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ αλλά και μέλος του ΙΜΠΗΣ, ο κ. Φουμέλης εξηγεί πως «εδώ και κάποιον καιρό εντοπίσαμε κάποια σημάδια μεταβολής του ηφαιστείου σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας. Περιμέναμε και τα υπόλοιπα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει κάτι και με τη σειρά μας επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώσαμε και ξεκίνησαν όλα αυτά που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη».
Πώς λειτουργεί η αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων
«Κάθε φορά που ο δορυφόρος Ραντάρ περνάει πάνω από τη Σαντορίνη, στέλνει ένα σήμα και λαμβάνει πίσω το σήμα επιστροφής. Αυτό περιέχει μέσα την πληροφορία για την απόσταση του δορυφόρου από τη Γη. Με ειδική επεξεργασία -μια τεχνική που ονομάζεται Συμβολομετρία Ραντάρ- μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη μεταβολή αυτής της απόστασης Γης-δορυφόρου με τον χρόνο. Δεν είναι απλή διαδικασία, είναι αρκετά περίπλοκη τεχνική που εμπλέκει εξελιγμένους αλγόριθμους» σημειώνει ο επιστήμονας, εξηγώντας τη λειτουργία της υπηρεσίας SNAPPING που διατίθεται μέσω της πλατφόρμας GEP.
«Περνάει ο δορυφόρος, συλλέγει τις εικόνες, προχωράμε στην επεξεργασία τους, μετράμε την απόσταση Γης-δορυφόρου, τη συγκρίνουμε με την προηγούμενη μέτρηση βλέποντας σταδιακά αν υπάρχει και πότε ακριβώς λαμβάνει χώρα κάποια μεταβολή, αν δηλαδή δεν υπάρχει μετακίνηση, ή αν έχει μετακινηθεί προς τα πάνω ή κάτω η επιφάνεια της Γης. Οπότε, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώναμε ότι υπήρχε μια σταδιακή ανύψωση του ηφαιστείου» επισημαίνει ο κ. Φουμέλης.
«Το είδαμε και με γειδαιτικό δίκτυο GNSS, το επιβεβαιώσαμε, ακολούθησε και η σεισμικότητα, οπότε τα λάβαμε όλα υπόψη και είδαμε και πώς εξελίσσεται το φαινόμενο· γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να γίνουν κάποιες μικρο-μετακινήσεις και μετά να επανέλθει πολύ γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίας το ηφαίστειο» επισημαίνει και διευκρινίζει: «Δεν είναι ότι με το που θα δεις κάτι πρέπει να ενημερώσεις, οπότε όταν είχαμε κοινή εικόνα από το σύνολο των ενόργανων μετρήσεων ότι κάτι συμβαίνει, τότε και το ΙΜΠΗΣ πήρε απόφαση και ενημέρωσε και τις υπόλοιπες αρχές, όπως και όφειλε».
Το 2011 είχε καταγραφεί ανάλογη δραστηριότητα στην καλδέρα, διάρκειας 14 μηνών και, όπως λέει ο κ. Φουμέλης: «Εκεί πάλι καταγράψαμε εδαφικές μετακινήσεις από τους δορυφόρους, υπήρχε σεισμικότητα και οι ενόργανες μετρήσεις έδειχναν ότι υπάρχει ακριβώς το ίδιο φαινόμενο σε εξέλιξη. Τότε έφτασε η παραμόρφωση σε κάποιο όριο, το οποίο διήρκεσε 14 μήνες -δηλαδή δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα σε δύο μέρες και σταματάει- και στο τέλος χωρίς να ακολουθήσει έκρηξη του ηφαιστείου σταμάτησε η δραστηριότητα, και επανήλθε σταδιακά στην κατάσταση ηρεμίας».
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό το φαινόμενο»
Ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα δώσει ξανά τέτοια σημάδια, τόσο σύντομα, το ηφαίστειο, το οποίο σε κάθε περίπτωση «παραμένει ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ευρώπη», όπως λέει. «Το ηφαίστειο έχει ενεργοποιηθεί πάρα πολλές φορές στους ιστορικούς χρόνους, υπάρχουν καταγραφές για ατμίδες, για εκρήξεις, για ακροές λάβας κλπ, αλλά δεν είχαμε παλιά ούτε ενόργανες μετρήσεις της εδαφικής παραμόρφωσης από τα δορυφορικά δεδομένα, ούτε από τα GNSS.
Αυτά τα έχουμε μόνο από τις δύο τελευταίες δραστηριοποιήσεις, το 2011 και τώρα, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιο σημείο το ηφαίστειο δύναται να εκραγεί. Απλώς παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μπορεί να ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερες μετακινήσεις απ’ ό,τι το 2011 και να σταματήσει ή μπορεί κάποια στιγμή να εκραγεί, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με σαφήνεια».
Μπορεί η χρονική διάρκεια του φαινομένου να είναι τόσο εκτεταμένη όσο και το 2011; «Σαφώς και μπορεί. Είναι κάτι που δεν γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα, άρχισε να δομείται εδώ και κάποιους μήνες, οπότε είμαστε ήδη σε μια φάση που έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα από την έναρξη του φαινομένου και λογικά δεν θα σταματήσει τόσο απότομα, δηλαδή θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα και θα αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά στην κατάσταση ηρεμίας.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο -δεν μπορεί να το απορρίψει κανένας- να συνεχιστεί η παραμόρφωση και η σεισμικότητα και κάποια στιγμή να οδηγηθούμε σε κάποια έκρηξη. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, να ξέρουμε ότι υπάρχει η Πολιτεία από πίσω, υπάρχουν οι επιστήμονες από πίσω, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας για όσους μήνες το ηφαίστειο έχει μια κάποια έξαρση. Και ακόμα και να γίνει και κάποια έκρηξη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φτάσουμε σε καταστροφικές εκρήξεις, μπορεί να γίνει και μια έκρηξη που να είναι ένα μικρό ξέσπασμα του ηφαιστείου, και να σταματήσει εκεί» εξηγεί ενδελεχώς ο κ. Φουμέλης.
Θεωρεί, δε, πως όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται τώρα είναι πολύ σημαντικές και θα τις αξιοποιήσουν οι επιστήμονες και στο μέλλον. «Αυτά που καταγράφουμε τώρα είναι πολύτιμες πληροφορίες για την επιστημονική κοινότητα γιατί μας δίνουν την δυνατότητα να μάθουμε πώς συμπεριφέρεται το ηφαίστειο, δηλαδή ποια τα όρια παραμόρφωσής του, πόσο γρήγορα εξελίσσεται μια διέγερση και πόσο χρόνο χρειάζεται για να επανέλθει στην κατάσταση ηρεμίας» καταλήγει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φουμέλης.
Ισραήλ: «Εκπλαγήκαμε» λέει σύμβουλος του Νετανιάχου για το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα
Τροχαίο στο Νέο Ψυχικό: 88χρονη η οδηγός που προκάλεσε το δυστύχημα - Πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και σκόρπισε τον θάνατο
ΕΚΠΑ: Πάνω από 6.400 σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού την τελευταία εβδομάδα - Τα δύο σενάρια
Τουρκία: Αντιμέτωπος με κάθειρξη 8 ετών ο Ιμάμογλου για τη στόχευση του εισαγγελέα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr