Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα SOS Λέκκα-Παπαδόπουλου για το νέο «5άρι» - Σε πλήρη εξέλιξη η... μεγάλη έξοδος
Αδειάζει περαιτέρω το νησί από κόσμο - Οι πρώτες τοποθετήσεις των ειδικών για τα 5 Ρίχτερ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στην εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι (4/2) ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό δεν είναι ο κύριος λόγω μικρού μεγέθους, προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Live News». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε μια έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας».
Οι επισημάνσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τα 5 Ρίχτερ της Σαντορίνης
«Οι μικροί σεισμοί σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει. Αλλά επιμένει. Υπάρχει ένας όρος που λέγεται “εμπόδιο”. Κι όταν θα σπάσει θα δώσει μεγάλο σεισμό. Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Ενδέχεται να είναι η περίπτωση που το ρήγμα εξαντλεί τα όρια αντοχής του. Έχω όμως την εντύπωση ότι η ακολουθία θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Και μετά τίθενται άλλα ερωτήματα, πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα»
«Ας υποθέσουμε ότι γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, πχ 5,5 ή 6 ή 6,5. Μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αύριο ή μεθαύριο θα είμαι έτοιμος να δώσω απαντήσεις», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Έφτασε το κινητό συντονιστικό αρχηγείο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος» στο νησί - Ενισχύεται η ΕΜΑΚ
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη με «λαοθάλασσα» να αποχωρεί από το νησί, την ώρα που στο νησί έχουν φτάσει στελέχη της ΕΜΑΚ.
Στο νησί ο «Όλυμπος»
Η ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος»κατέφτασε στο νησί λίγον μετά τις 3 το μεσημέρι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνησή για τους ασταμάτητους σεισμούς που πλήττουν την Σαντορίνη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία επιχειρούν σε μείζονα συμβάντα φυσικών καταστροφών και διαθέτουν μέσα διοίκησης και ελέγχου, όπως μέσα επικοινωνιών, ώστε να γίνεται ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς και να μεταδίδουν εικόνα στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).
Κυκλάδες: Αγωνία για τις ασταμάτητες δονήσεις - Τι λένε οι ειδικοί, ερημώνει η Σαντορίνη
Με αγωνία παρακολουθούν κάτοικοι, επιστήμονες και ολόκληρη η Ελλάδα την ασταμάτητη σεισμική δραστηριότητα στα νησιά των Κυκλάδων μετά το πλήθος σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν βόρεια της Σαντορίνης. Τα γραφικά σοκάκια που άλλοτε έσφυζαν από ζωή στην Σαντορίνη έχουν ερημώσει καθώς 8.000 κάτοικοι, τουρίστες και επισκέπτες έχουν ήδη φύγει. Οι ειδικοί τηρούν στάση αναμονής για το πότε θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και το αν θα έρθει ένας μεγαλύτερος σεισμός ενώ νέα σύσκεψη των επιτροπών θα γίνει αύριο. Στο νησί έχουμε μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με drones και σκυλιά αλλά και ενισχύσεις στο ΕΚΑΒ.
Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν εισιτήρια αλλά δε βρίσκουν, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων, ενώ τόσο η Aegean όσο και η Sky Express ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν έκτακτες πτήσεις από τη Σαντορίνη.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Παρασκευή σε (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) ενώ για σήμερα Τρίτη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και σε Τήνο, Νάξο, Σύρο.
Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους
H πιο δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε για τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και των Κυκλάδων καθώς 6 σεισμικές δονήσεις πέρασαν τα 4 Ρίχτερ αυξάνοντας την αγωνία για το τι θα συμβεί τελικά. Σημειώνεται ότι πάνω από 550 δονήσεις έχουν καταγραφεί το τελευταίο τριήμερο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 10:55 μέχρι τις 11:09, σε διάστημα δηλαδή λιγότερο από 15 λεπτά, καταγράφηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις στην Αρκεσίνη Αμοργού, που είχαν ένταση από 4 μέχρι 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες καταγράφτηκαν ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, -αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48, στις 04:46 και στις 03:19- στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο. Μία πιο ασθενής, της τάξης των 3,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί, 25 χλμ. βόρεια της Μυκόνου, σε εστιακό βάθος 10 χλμ.
Μαζική φυγή - Πάνω από 8.000 έχουν εγκαταλείψει το νησί
Στη Σαντορίνη τα τελευταία 24ωρα κάτοικοι, τουρίστες και επισκέπτες φεύγουν άρον άρον. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μέρες έχουν αποχωρήσει πάνω από 8.000 άνθρωποι.
Οι εικόνες από χθες το βράδυ είναι χαρακτηριστικές. Με βαλίτσες γεμάτες, τα παιδιά στην αγκαλιά τους και τα κατοικίδια τους, οι κάτοικοι αναχωρούν από το νησί είτε με αεροπλάνο είτε με το πλοίο της γραμμής ενώ είχαν προγραμματιστεί επιπλέον ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια. Ειδικά στο λιμάνι οι ουρές ήταν τόσο μεγάλες που το πλοίο καθυστέρησε να φύγει.
Όσοι παρέμειναν στο νησί κοιμήθηκαν παρά το κρύο και τον αέρα, ένα ακόμη βράδυ στα αυτοκίνητά τους ή σε σκηνές φοβούμενοι τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις.
Μπορεί να πάρει εβδομάδες - Δεν αποκλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα λένε οι ειδικοί
«Αυτή τη στιγμή αυτό που εκτιμούμε είναι ή να υπάρξει μια μακρά σεισμική ακολουθία με αυτά τα μεγέθη σεισμών για μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, ή να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μέχρι 5,5 Ρίχτερ -γιατί το να φτάσει στα 6 Ρίχτερ το θεωρούμε αρκετά ακραία περίπτωση- και στη συνέχεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Και, φυσικά, δεν μιλάμε για το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον σεισμό του 1956» τονίζει ο Ευθύμης Λέκκας.
Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, τόνισε σήμερα στην ΕΡΤ ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς.
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται ακόμη αλλά εντείνει τους ρυθμούς της» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.
O ίδιος έκανε λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και το οποίο είναι πρωτόγνωρο λόγω της συχνότητας και του μεγέθους των σεισμών ενώ προειδοποίησε ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να πάρει εβδομάδες ακόμα και μήνες.«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται ακόμη αλλά εντείνει τους ρυθμούς της. Από τις 1 Φεβρουάριου έχουν σημειωθεί 300 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ και το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 47 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 4. Επίσης, υπάρχουν 7 σεισμοί που προσεγγίζουν το 4,9» είπε. Στην συνέχεια είπε για το φαινόμενο ότι «Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν αποκλιμακώνεται, όταν θα δούμε τα σημάδια αποκλιμάκωσης θα το πούμε, θα δούμε δηλαδή τους ρυθμούς να πέφτουν, θα γίνει αραίωση της συχνότητας της σεισμικής ακολουθίας, κάτι που δεν το έχουμε δει ακόμα. Η κατάσταση θα διαρκέσει εβδομάδες, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να διαρκέσει και μήνες.
Δεν αποκλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, τονίζει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως «αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της». Μάλιστα, επισημαίνει πως «το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί».
«Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του», προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του.
Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα
Με απόφαση του αντιδήμαρχου Πολιτικής Προστασίας Ιάκωβου Λιγνού επικαροποιήθηκαν χθες τα έκτακτα μέτρα, που έχουν τεθεί σε ισχύ για τη σεισμική δραστηριότητα. Ισχύει:
- Αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025
- Ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025, Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
- Ενημέρωση των πολιτών: να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα, να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ)
- Άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων
- Απαγόρευσή των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025
Νέα συνεδρίαση των επιτροπών επιστημόνων
Αύριο Τετάρτη (5/2) στις 08:00 π.μ. θα λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Να σημειωθεί πως η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.
Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος: Παρακολουθούμε τους σεισμούς στο Αιγαίο - Σεισμικός «κώδωνας κινδύνου» στην Τουρκία
Αγωνία για τις ασταμάτητες δονήσεις στις Κυκλάδες: Ερημώνει η Σαντορίνη, 8.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει
Συνελήφθη ανήλικος με ελβετικό σουγιά να οδηγεί κλεμμένη μηχανή στη Θεσσαλονίκη
Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Η πρώτη αντίδρασή της μετά τη σύλληψη του Χρήστου Μάστορα - «Τρομάζω που είστε κάτω από το σπίτι μου»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr