Ναυάγιο Πύλου: Ενδείξεις για ευθύνες 8 ανώτερων Λιμενικών - Το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη
Η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει μία σειρά σοβαρών παραλείψεων στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε σαφείς ενδείξεις για ευθύνες 8 ανώτερων Λιμενικών καταλήγει το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη για το ναυάγιο στην Πύλο, στο οποίο έχασαν τις ζωές τουλάχιστον 600 άνθρωποι.
Η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει μία σειρά σοβαρών παραλείψεων στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), που συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό.
Το πόρισμα 148 σελίδων βασίζεται αποδεικτικό υλικού 5.000 περίπου σελίδων, συμπεριλαμβανομένων έγγραφων απαντήσεων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, δημοσιογραφικών ερευνών, της λήψης επιπλέον 17 ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων, μίας έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και μίας γνωμοδότησης που ζήτησε η Αρχή, και του φακέλου δικογραφίας που διαβιβάσθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας και της λήψης στη συνέχεια προφορικών και έγγραφων εξηγήσεων από 10 στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Σε αυτό αναλύονται λεπτομερώς τα γεγονότα, οι πράξεις, οι παραλείψεις των εμπλεκομένων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σχέση με τις προβλέψεις του νομικού πλαισίου για το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), σύμφωνα ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση (SAR), από την ειδοποίηση για υπερφορτωμένο αλιευτικό με -κατ’ εκτίμηση περίπου 750 μετανάστες από το αντίστοιχο Κέντρο Συντονισμού της Ιταλίας, στις11:00 π.μ. της 13ης Ιουνίου 2023, γεγονός που επαληθεύτηκε από τον FRONTEX, μέχρι τη βύθιση.
Προσκόμματα στην έρευνα για τη ρυμούλκηση
Η Αρχή αξιολόγησε, επίσης, τις καταγγελίες των επιζώντων ότι το σκάφος του Λιμενικού προκάλεσε τη βύθιση του Adriana, στην προσπάθεια του να το ρυμουλκήσει. Ωστόσο, η έρευνα του βρήκε προσκόμματα. Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα δεν γνωστοποιήθηκαν τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου Λ.Σ. του σκάφους, τα οποία διαθέτει το Ναυτοδικείο Πειραιά, και όλες οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι την ανατροπή του αλιευτικού, για τις οποίες το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσε, ότι δεν κατεγράφησαν ψηφιακά. Ομοίως, δεν τέθηκε υπόψη της Αρχής το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για το οποίο υλικό η ενημέρωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ήταν, ότι ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης.
Για τους 8 ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για γνώση και παράβλεψη του κίνδυνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων στο Adriana.
Τα κοινά με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Το πόρισμα της διαβιβάσθηκε στον Υπουργό Ναυτιλίας για την εκ μέρους του άσκηση πειθαρχικής δικαιοδοσίας, και παράλληλα στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή του Ναυτοδικείου Πειραιά, για την αξιολόγηση της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης των σχετικών ποινικών αδικημάτων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης δήλωσε ότι η διαφάνεια της διοικητικής δράσης και η απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν, για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου αποτελεί στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το σεβασμό στο κράτος δικαίου, όπως και η ενδελεχής διερεύνηση από τη διοίκηση κάθε άλλου περιστατικού που συνδέεται με προσβολή τουδικαιώματος στη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα.
Ο Συνήγορος υπενθύμισε τις αρχές της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο, στην υπόθεση του ναυαγίου του Φαρμακονησίου επισήμανε ότι οι αρχές «δεν έλαβαν, στο πλαίσιο των εξουσιών τους,τα μέτρα που μπορούσαν να θεωρηθούν, ευλόγως, ικανά να αποτρέψουν τον κίνδυνο». Το πρωταρχικό κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζήτημα σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι αν οι προσπάθειες των αρχών «επικεντρώθηκαν επαρκώς και καταλλήλως, στη ζωή» των εμπλεκομένων προσώπων.
«Στο πόδι» λόγω Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Στο μικροσκόπιο των ειδικών η σεισμική έξαρση σε Σαντορίνη και Αμοργό - Ο φόβος και η μαζική αποχώρηση
Μήνας αποφάσεων για την κυβέρνηση - Τα σενάρια για ανασχηματισμό
Κλιμάκιο μηχανικών στα σχολεία της Σαντορίνης: Στο προσκήνιο η ανθεκτικότητα των κτιρίων
Η γήρανση είναι η «μεγαλύτερη επιδημία» της ανθρωπότητας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr