Σαντορίνη: Η σεισμική έξαρση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό; Το δυσμενές σενάριο για 6 Ρίχτερ – Τι ισχύει με το ηφαίστειο
Η αγωνία και ο φόβος κυριαρχούν στους κατοίκους της Σαντορίνης, εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμών που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Σαντορίνη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ωρών, με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιο Γκανά, να μιλά στο κεντρικό δελτίο του OPEN για τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός, ενώ επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν προκύπτει ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν τα ηφαίστεια του νησιού, λέγοντας παράλληλα ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί καλύτερα την Τρίτη (4/2).
Τα δύο σενάρια για τη σεισμική δραστηριότητα
«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν έχει γίνει ο κύριος σεισμός. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα είναι να έχουμε μια σμηνοσειρά σε εξέλιξη, η οποία είναι από τις ενεργητικότερες των τελευταίων δεκαετιών στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Έχουμε 37 σεισμούς από 4 Ρίχτερ και πάνω σε διάστημα 48 ωρών. Το καλό σενάριο είναι να έχουμε μια εξέλιξη σμηνοσειράς με επίκεντρα που λαμβάνουν χώρα στον υποθαλάσσιο χώρο της νησίδας Άνυδρος, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το κακό σενάριο είναι να πρόκειται για προσεισμούς ενός μεγάλου σεισμού που θα φτάσει κοντά στα 6 Ρίχτερ σε ένα από τα μεγάλα ρήγματα της περιοχής», ανέφερε αρχικά ο Αθανάσιος Γκανάς.
Η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στην Άνυδρο, με την Αμοργό να μην διατρέχει αυτή τη στιγμή κάποιον κίνδυνο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γκανάς. «Δεν είναι στην Αμοργό η δραστηριότητα, είναι στην Άνυδρο. Η Αμοργός είναι 20 χιλιόμετρα βόρεια. Έχω έναν χάρτη που στις μαύρες κουκκίδες φαίνονται τα επίκεντρα των τελευταίων ωρών. Η Αμοργός δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει ένα ρήγμα ή περισσότερα. Οι σταθμοί μας ήταν όλοι από την πλευρά της Σαντορίνης. Από αύριο θα είμαστε σε κατάσταση να εκτιμήσουμε που ακριβώς είναι το ρήγμα, γιατί θα τοποθετηθούν σεισμογράφοι», διευκρίνισε στη συνέχεια.
Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν συμβαίνει συχνά. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Δεν είναι όπως αυτό που είχαμε δει στο Αρκαλοχώρι. Τότε είχαμε μια ακολουθία τεσσάρων μηνών και είχαμε τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Τώρα είναι μια σημαντική έξαρση, αλλά θέλουμε χρόνο να τη μελετήσουμε γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Είναι πρωτόγνωρο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το δυσμενές σενάριο. Προτείναμε μέτρα προστασίας στην πολιτεία και έγιναν ανακοινώσεις. Δεν χρειάζεται πανικός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τι ισχύει με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης
Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού που θα φτάσει τα 6 Ρίχτερ. «Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ξέρουμε ότι υπάρχει μια διαστολή του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Θήρας. Υπάρχει ένα γράφημα που δείχνει μια αύξηση 4 εκατοστών προς ανατολή και 3 κατακόρυφα. Υπάρχει μια έξαρση του ηφαιστείου, αλλά δεν συνοδεύεται από σεισμικότητα. Πρόκειται για το ηφαίστειο που βρίσκεται στην Καλδέρα. Από τον Αύγουστο το 2024 μπήκαμε σε φάση διέγερσης του ηφαιστείου και θυμίζει το 2011. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Δεν ξέρουμε αν θα ανέβει πιο πάνω το μάγμα και θα δημιουργήσει νέα σεισμικότητα. Το Κολούμπο -το οποίο είναι μέσα στο νερό- εξερράγη τελευταία φορά το 1650 και είχαμε θύματα στη Σαντορίνη. Υπάρχουν και μικρότεροι ηφαιστειακοί κρατήρες στον πυθμένα. Δεν τα λέω για να ανησυχήσουμε, απλά δείχνω το πλαίσιο. Όλοι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί. Δεν έχουμε κάποια σχέση με την ηφαιστειότητα μέχρι στιγμής», υπογράμμισε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Οι σεισμοί γίνονται στην Άνυδρο και δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν κάποιο ηφαίστειο. Αν γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει κάποιο ηφαίστειο, κάτι που θα οδηγούσε σε κατολισθήσεις, σε μικρό τσουνάμι και γι’ αυτό δώσαμε οδηγίες στην πολιτική προστασία για να ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους τω νησιών», επισήμανε ο κ. Γκανάς.
Τέλος, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ακούν όσα διαβάζουν στο ίντερνετ. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, είναι ένα δυσμενές σενάριο. Δεν πρέπει να ακούμε φήμες και ό,τι άλλο ακούγεται στο διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσημα όργανα της πολιτείας, η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου συνεδριάζει καθημερινά και υπάρχει ενημέρωση από την πολιτική προστασία», κατέληξε.
Λέκκας για σεισμούς στη Σαντορίνη: Μπορεί να συνεχιστούν για βδομάδες -Ανοιχτό το σενάριο για μικρό τσουνάμι
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου για τις απανωτές δονήσεις σε Σαντορίνη και Αμοργό, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από πανεπιστήμια όλης της χώρας.
Κοινή συνιστώσα όλων των επιστημόνων, επισήμανε ο Ευθύμιος Λέκκας, ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό θα διαρκέσει από ημέρες μέχρι εβδομάδες.
Όμως, επισήμανε, όλοι εκτιμούν πως «δεν πρόκειται να πάμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη, δεν μπορούμε να πάμε σε 7,6 Ρίχτερ του 1956, διότι για να ξαναγεμίσει ενέργεια το συγκεκριμένο ρήγμα, πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια.
Τα 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο, που πιστεύω δεν θα το φτάσουμε», σημείωσε, ενώ ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα που καταγράφεται εδώ και μήνες στην καλδέρα της Σαντορίνης, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι υπαρκτή η έλευση ενός μικρού τσουνάμι, «αλλά σε καμία περίπτωση σαν το αυτό της Αμοργού ή του Κολούμπο.
Ήταν ομόφωνη η απόφαση της κοινής συνεδρίασης, κατά την οποία εκτέθηκαν όλες οι απόψεις, καθώς συνεδριάσαμε επί δύο ώρες. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για πανικό.
Μπορεί να συνεχίσει έτσι η ακολουθία, με σεισμούς γύρω στα 5 Ρίχτερ ή και λίγο παραπάνω, αλλά καθώς δεν υπάρχει ένας σεισμός πολύ μεγάλης έντασης, η σεισμική ακολουθία θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, δεν ξέρουμε για πόσες», κατέληξε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega, το απόγευμα της Δευτέρας.
Κλειστά τα σχολεία σε τέσσερα νησιά
Μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την προσεχή Παρασκευή (7/2), σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ έγιναν και συστάσεις στους πολίτες.
Η ενημέρωση αναφέρει ότι «λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος».
Στη συνέχεια τονίζεται ότι πάρθηκαν ομόφωνα αποφάσεις και αναλύθηκαν τα όσα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες.
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.
Η σεισμική έξαρση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό; Το δυσμενές σενάριο για 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Τι ισχύει με το ηφαίστειο - Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξηγεί στο OPEN
Δεν διαχωρίζεται η δικογραφία για το μπάζωμα από εκείνη για το πολύνεκρο δυστύχημα - Μια δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη
Αφού έσωσε το TikTok, τώρα θα το αγοράσει - Ο Τραμπ ιδρύει κρατικό επενδυτικό ταμείο για αποκτήσει την εφαρμογή
Οι πυροσβέστες του Λος Αντζελες καταχειροκροτήθηκαν στα Grammy
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr