Θεσσαλία: Το κόστος και το χρονοδιάγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων - Τι έγινε έως τώρα σύμφωνα με τον απολογισμό του περιφερειάρχη
Την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα τα μεγάλα και μικρότερα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας επεσήμανε ο Δημήτρης Κουρέτας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις άμεσα και να προχωρήσουν ταχύτατα τα μεγάλα και μικρότερα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, αλλά και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην περιοχή, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της παρουσίασης του απολογισμού του πρώτου χρόνου της θητείας του. Ο κ. Κουρέτας έκανε εκτενή αναφορά στα έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Τα υλοποιηθέντα έργα μετά τον Ντάνιελ σε 432 σημεία παρέμβασης σε όλη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2024 τα έργα προς υλοποίηση ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ο Περιφερειάρχης έδωσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των αιτούντων, έχει ήδη λάβει τις επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 43.447 αιτήσεις, εκ των οποίων οι αιτήσεις με διαπιστωμένες ζημιές ανέρχονται σε 28.830. Εξ αυτών, οι 19.365 έχουν λάβει ήδη την επιχορήγηση.
Οσο για τα μεγάλα έργα αποκατάστασης οδικά και σιδηροδρομικά, συνολικού προυπολογισμού 1,35 δισ. Ευρώ, τα οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και περίπου 1,5 χρόνο μετά τις θεομηνίες, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει με τη διαδικασία να «παγώνει» λόγω προσφυγών αμέσως μόλις άρχισε, ο κ. Κουρέτας τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό των μικρότερων τεχνικών εταιριών και κυρίως εκείνων που προέρχονται από τη Θεσσαλία.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει τα έργα μέσω της αποστολής προσκλήσεων μόνο στους τέσσερις μεγάλους Ομίλους, γεγονός που οδήγησε στην κατάθεση προσφυγών στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων από τις εταιρίες 6ης τάξης μπλοκάροντας προσωρινά τις διαδικασίες.
«Να ενισχύουμε τους ανθρώπους και τις εταιρίες που ζουν στη Θεσσαλία»
«Για τα δικά μας έργα έγινε διαπραγμάτευση και δόθηκαν σε τοπικές εταιρίες. Αντίληψή μας είναι να ενισχύουμε τους ανθρώπους και τις εταιρίες που ζουν στη Θεσσαλία. Ως προς την τακτική του υπουργείου, εάν έκανα εγώ τον σχεδιασμό, ένα μικρό μέρος από τα έργα των 1,35 δισ. της τάξης των 100 -150 εκατομμυρίων, θα το έδινα σε τοπικές εταιρίες όπως δόθηκαν στις μεγάλες με ανάθεση, ώστε να μπορούν να δουλέψουν και αυτές», ανέφερε ο κ. Κουρέτας προσθέτοντας ότι η «η ένσταση είναι σωστή», αλλά θα πάει τη διαδικασία πίσω.
Ερωτηθείς για τις αντοχές της Θεσσαλίας σε έντονα καιρικά φαινόμενα, σημείωσε πως «η αίσθηση της θωράκισης της Θεσσαλίας θα ενισχυθεί εκτός από τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια (με καθαρισμούς ποταμών, ρεμάτων κ.λπ.) και με τα έργα ορεινής υδρονομίας, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2026 - ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία δομημένων πλημμυρικών ζωνών κατά μήκος των ποταμών.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μέχρι στιγμής κατά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, το σύστημα έχει δείξει ότι μετά τις αποκαταστάσεις, αντέχει περί τα 300 χιλιοστά: «Στον Daniel είχαμε 700 - 750 χιλιοστά, άρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι το μισό μπορεί να το διεκπεραιώσει. Από εκεί και πάνω η άσκηση δεν έχει λυθεί. Και δεν έχει λυθεί γιατί όταν δεν έχουν γίνει τα μεγάλα έργα - που θα έπρεπε να έχουν γίνει – δεν μπορούμε να γνωρίζουμε».
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων
Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Κουρέτας επεσήμανε ότι τα πρώτα έργα της περιφέρειας των 42 εκατ. ευρώ που ξεκίνησαν για οριοθέτηση ρεμάτων και καθαρισμό στη Μαγνησία και σε περιοχές του κάμπου, θα ολοκληρωθούν στην πλειονότητά τους το καλοκαίρι με φθινόπωρο του 2025.
Τα καινούργια θα ξεκινήσουν έως το καλοκαίρι και εκτιμάται ότι θα τελειώσουν το καλοκαίρι του 2026. Η περιφέρεια καταρτίζει και ένα masterplan για τον Πηνειό, σε τμήματα. Στις αρχές του 2026 θα δημοπρατηθούν τα έργα και θα τελειώσουν αρχές του 2027. «Δεν μπορούν δυστυχώς να γίνουν με μαγικό χαρτί, όταν όλα αυτά για 30-40 χρόνια αποτελούσαν δέκατη προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.
Εκτός των έργων της περιφέρειας, προχωρούν και τα έργα ορεινής υδρονομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πρόσκληση βγήκε τον περασμένο Αύγουστο και υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2025. «Εναι μικρά έργα, αλλά μεγάλης σημασίας», ανέφερε ο κ. Κουρέτας εκτιμώντας ότι το καλοκαίρι του 2026 πολλά από αυτά θα έχουν τελειώσει.
Περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία θα απαιτήσουν τρία με τέσσερα χρόνια. Ο προυπολογισμός τους ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα κατευθυνθούν στα έργα ορεινής υδρονομίας και 600 εκ. στα φράγματα.
Οι προδιαγραφές για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα υπάρχουν. Πρόκειται για μελέτες που τώρα επικαιροποιούνται από μία σύμβαση που έχει υπογράψει η HVA με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τραπεζών, ύψους 7 εκατ. ευρώ, και θα παραδοθεί το καλοκαίρι, με στόχο να είναι ανθεκτικά για 100 και πλέον χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, το μόνο σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι στη λίμνη Πλαστήρα και χωράει 450 εκατ. κ.μ. νερού. Τα υπόλοιπα έργα: Ενιπέας, Μουζάκι, Πύλη, Αγιονέρι, Νεοχωρίτης και η διώρυγα που θα ενώνει τη Γυρτώνη με την Κάρλα, όλα μαζί θα είναι μια ακόμα λίμνη Πλαστήρα. Θα έχουν δύο βασικές χρήσεις, δηλαδή προστασία και αρδευτική χρήση.
Σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις των εκτάσεων, βάσει των στοιχείων που έδωσε ο κ. Κουρέτας, στην Κάρλα, τα περισσότερα μέρη έχουν αρχίσει και καλλιεργούνται, καθώς τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο έφυγε το πλημμυρικό νερό. Στην περιοχή της Καρδίτσας, περίπου 10 – 15.000 στρέμματα δεν καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή από τα 700 – 800.000 που είχαν πληγεί.
Ειδικά για το αρδευτικό ζήτημα, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως τηρείται το σχέδιο διαχείρισης πλημμύρας και το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής που είναι νόμοι του κράτους από το 2024. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μία μεταφορά 250 εκατ. κ.μ. από τον Αχελώο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για εκτροπή, αλλά για μεταφορά δεδομένου ότι από τα 4,2 δισ. που κατεβάζει ο Αχελώος, θα μεταφερθεί το 4%.
«Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει. Και πρέπει να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση γρήγορα το τι θα γίνει, αν θα τηρηθεί, για να ξέρω ως περιφερειάρχης τι θα πω στους πολίτες, τι νερό θα έχω. Αν δεν υπάρξουν καινούργια έργα που να αποθηκεύουν το νερό, θα έχουμε πρόβλημα και με την άρδευση. Φέτος, «σωθήκαμε» γιατί από τον Daniel ανέβηκε η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα σε μια μέρα κατά 3 μέτρα. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να ποτίσουμε τίποτα. Θα ήταν ξερή. Δεν αρκεί η λίμνη Πλαστήρα», κατέληξε.
Τι θα φέρει η δεύτερη εποχή Τραμπ στον Λευκό Οίκο στη Μέση Ανατολή: Πόσο άλλαξε το Ισραήλ από την προηγούμενη θητεία του εκλεγμένου προέδρου
Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες
Ορκωμοσία Τραμπ: «Αστακός» η Ουάσινγκτον - Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας με ελεύθερους σκοπευτές, drones και κάγκελα παντού
Lonely Planet: Η Αλόννησος στα 23 καλύτερα μέρη του κόσμου για solo travelers
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr