Κακοκαιρία: Στόχος η έγκαιρη ενημέρωση για ακραία φαινόμενα
Έρχεται δίκτυο 103 νέων μετεωρολογικών σταθμών ανά τη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η ακριβής πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για την αντιμετώπιση της ακραίας κακοκαιρίας και βασικό όπλο στα χέρια της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η χώρα μας θα οχυρωθεί με έξυπνες τεχνολογίες και θα περάσει στη νέα εποχή της πρόγνωσης.
Ήδη σε όλη τη χώρα έχουν εγκατασταθεί 80 μετεωρολογικά συστήματα, δηλαδή συστήματα καταγραφής δεδομένων στην ατμόσφαιρα:
- 10 συστήματα μετεωρολογικών σταθμών πλοίων
- 10 φορητοί μετεωρολογικοί σταθμοί
- 3 συστήματα ραδιοβόλισης
«Θα πάρουμε μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ για όλη τη χώρα»
«Γίνεται μία συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια μέσα από το Αιγίς, το πιο μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών της πολιτικής προστασίας της χώρας και στους επόμενους 17 μήνες γιατί έχει γίνει σύμβαση και έχει υπογραφεί είναι θα πάρουμε μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη τη χώρα και σε επόμενος 19 μήνες ραντάρ για όλη τη χώρα» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η πολιτική προστασία θα ενημερώνεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων με βάση τα στοιχεία που θα προκύπτουν από:
Μετεωρολογικά Ραντάρ
- 12 Αισθητήρες Ανίχνευσης Ατμοσφαιρικών Εκκενώσεων
- 30 Υδρολογικά Αυτόματα Μετεωρολογικά Συστήματα
- Δεδομένα Μετεωρολογικών Δορυφόρων
«Η αναδιοργάνωση του ελληνικού χώρου μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πιο τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε τους επιχειρησιακούς φορείς με τα γεγονότα τα οποία εξελίσσονται και στη συνέχεια να είναι δυνατή η πιο καλή επιχειρησιακή οργάνωση» σημείωσε Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρόλογος , Δ/ντης Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου. Για τη λήψη και επεξεργασία των δεδομένων, δύο συστήματα θα εγκατασταθούν στο Ελληνικό και το Κέντρο ΑΤΑ στη Λάρισα.
Οι πολίτες θα βλέπουν σε εφαρμογή πόσο βρέχει
«Το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί μπορεί να μας δίνει δεδομένα ανά δέκα λεπτά, το που βρέχει, ποια είναι η θερμοκρασία να βλέπουμε, δηλαδή τι γίνεται κάθε στιγμή στη χώρα μας. Οι πολίτες θα μπορούν με μια εφαρμογή το κινητό τους άμεσα να βλέπουν που και πόσο βρέχει», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μετεωρολόγος.
Γιατί οι σεισμολόγοι ασχολούνται με τα 2 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή; Ο Γεράσιμος Χουλιάρας εξηγεί στο ethnos.gr
«Ήταν του πρώην Δημάρχου»: Κοινό μυστικό η δράση του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας να ανατρέψουν τον Άσαντ
Instagram, Facebook, WhatsApp ακόμα υπολειτουργούν - Η ανακοίνωση της Meta
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr