Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Τα κενά στις οργανικές θέσεις ξεπερνούν τα 200!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στους έξι μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις στον ένα χρόνο, ανάλογα με την κλινική, μπορεί να φτάσει η αναμονή στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου ασθενής με μορφή καρκίνου να περάσει την «πόρτα» του χειρουργείου. Μάλιστα, το πρόβλημα εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά το πριν από λίγο καιρό κλείσιμο της μίας από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το νοσοκομείο, εξαιτίας της μετακίνησης δύο νοσηλευτών και ενός αναισθησιολόγου στο γειτονικό «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο «Θεαγένειο», Βασίλης Μουρατίδης, τονίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο εξυπηρετεί ασθενείς και από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.
«Ήταν αναίτια η μετακίνηση των δύο νοσηλευτών και του αναισθησιολόγου στο ‘’Ιπποκράτειο’’, με αποτέλεσμα να κλείσει η πέμπτη χειρουργική αίθουσα. Μία αίθουσα μπορεί να καλύψει τουλάχιστον πενήντα περιστατικά ασθενών με καρκίνο το μήνα. Αφού μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους ασθενείς στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, γιατί να μην το κάνουμε και να αυξάνεται η λίστα αναμονής, όσων πρέπει να χειρουργηθούν; Ακόμα και μία ημέρα νωρίτερα να μπει στο χειρουργείο ασθενής με καρκίνο, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του αλλά και για την ψυχολογία του. Σε κάποιες κλινικές, όπως στη Γυναικολογική, η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει τους έξι μήνες και στην Πλαστική μπορεί να φτάσει τον ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι, όσοι ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Κάναμε κινητοποίηση, θέσαμε το ζήτημα στην ΥΠΕ αλλά ακόμα δεν πήραμε κάποια απάντηση», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Μουρατίδης.
Σημαντικά κενά σε ιατρικό προσωπικό
Κατά τον κ. Μουρατίδη, το κλείσιμο της μίας χειρουργικής αίθουσας και η περαιτέρω αύξηση της λίστας αναμονής των ασθενών, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του νοσοκομείου, αφού το «Θεαγένειο» είναι σε μεγάλο βαθμό υποστελεχωμένο.
Τα κενά στις οργανικές θέσεις ξεπερνούν τα διακόσια, με πολλές από τις ελλείψεις να καταγράφονται στο ιατρικό προσωπικό, ακόμα και σε γιατρούς πολύ σημαντικών ειδικοτήτων. Τα κενά που δημιουργούνται από συνταξιοδοτήσεις ή οικειοθελείς αποχωρήσεις γιατρών, δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα συνεχώς να μειώνεται ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Παθολογοανατομικό Τμήμα του νοσοκομείου, στο οποίο, κατά τον κ. Μουρατίδη, μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο απασχολούνταν οκτώ γιατροί. Σήμερα στο συγκεκριμένο τμήμα εργάζονται μόλις δύο γιατροί.
«Το Παθολογοανατομικό Τμήμα είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι αυτό που κάνει τις διαγνώσεις για την ύπαρξη ή μη καρκίνου. Μέσα σε ένα χρόνο από τους οκτώ γιατρούς πήγαμε στους δύο και προκηρύχθηκαν μόλις δύο θέσεις. Ποιος γιατρός θα έρθει, για να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο βάρος, αφού ο αριθμός των απασχολούμενων συναδέλφων του είναι πολύ μικρός; Το ότι έμειναν μόνο δύο γιατροί έχει ως αποτέλεσμα το νοσοκομείο να πληρώνει 20.000 ευρώ το μήνα για τα παρασκευάσματα, για παράδειγμα τις βιοψίες, τα οποία δίνονται έξω, σε ιδιώτες. Επίσης, ελλείψεις γιατρών υπάρχουν και στα χειρουργεία. Φεύγει κάποιος με σύνταξη ή με παραίτηση, ακόμα και αν είναι μόνιμος και μπορεί να μην αντικατασταθεί ποτέ», τονίζει ο κ. Μουρατίδης.
Ένας νοσηλευτής για τριάντα ασθενείς
Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτήν τη στιγμή από το «Θεαγένειο» λείπουν περισσότεροι από εκατό νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένα άτομο στην απογευματινή και τη βραδινή βάρδια, το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετεί περίπου τριάντα ασθενείς.
«Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι κάνει χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική. Το 2022 προκηρύχθηκαν για το νοσοκομείο μας 15 θέσεις νοσηλευτών, αν και κάθε χρόνο βγαίνουν στη σύνταξη περίπου 15 νοσηλευτές. Από αυτούς τους 15 που ανακοινώθηκε ότι θα προσληφθούν, οι δέκα υπηρετούσαν ήδη εδώ. Από τους υπόλοιπους ήρθαν μόνο δύο. Αυτό συμβαίνει, παρά το ότι το νοσοκομείο μας έχασε πολλούς νοσηλευτές στην πανδημία του κορονοϊού, αφού μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Όταν υπάρχει στην απογευματινή και τη βραδινή βάρδια ένας νοσηλευτής για τριάντα ασθενείς, μπορεί να προσφέρει αυτά που θέλει; Τα λέμε, τα ξαναλέμε αλλά, δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Δυστυχώς, απαξιώνεται η προσπάθειά μας και ο αγώνας που δίνουμε καθημερινά για τους ασθενείς. Το ‘’θεαγένειο’’ εκπέμπει SOS. Είναι ένα δύσκολο και ιδιαίτερο νοσοκομείο και πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό. Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα αλλά τι να τα κάνουμε, όταν δεν υπάρχει προσωπικό να τα δουλέψει;», σημειώνει ο κ. Μουρατίδης.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι δεν γίνονται προσλήψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα υπηρεσίες να εκχωρούνται σε ιδιώτες εργολάβους, φαινόμενο που συνεχώς επεκτείνεται.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr