Ιωάννινα: Αγέλες αδέσποτων σκύλων σπέρνουν φόβο σε φοιτητές, εργαζόμενους και επισκέπτες
Μπορεί τα περισσότερα από τα αδέσποτα σκυλιά να είναι ήρεμα, ωστόσο, κατά καιρούς σημειώνονται επιθέσεις και τραυματισμοί σε πολίτες, με κάποιους από αυτούς να καταλήγουν για περίθαλψη στο νοσοκομείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πολυπληθείς αγέλες αδέσποτων σκύλων, με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα περίπου 70-80, τριγυρίζουν στους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και του διπλανού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων των δύο δομών, των φοιτητών αλλά και των επισκεπτών του νοσοκομείου.
Μπορεί τα περισσότερα από τα αδέσποτα σκυλιά να είναι ήρεμα, ωστόσο, κατά καιρούς σημειώνονται επιθέσεις και τραυματισμοί σε πολίτες, με κάποιους από αυτούς να καταλήγουν για περίθαλψη στο νοσοκομείο. Επίσης, οι εργαζόμενοι θέτουν και ζητήματα υγιεινής, μια και στο νοσοκομείο έχουν εντοπιστεί ψύλλοι, οι οποίοι πιθανότητα μεταφέρθηκαν από τα αδέσποτα.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων, τόσο του νοσοκομείου όσο και του πανεπιστημίου, αναφέρουν στο ethnos.gr ότι το πρόβλημα υφίσταται εδώ και περίπου 15 χρόνια και ότι πολλές φορές απευθύνθηκαν στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και στην αστυνομία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την αντιμετώπισή του.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Έργων Συντήρησης, Πρασίνου, Παιδικών Χαρών και Αδέσποτων, Πέτρος Παλάσχας, είπε στο ethnos.gr ότι ο δήμος κάνει, ό,τι μπορεί, με στειρώσεις και υιοθεσίες, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ωστόσο, οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, από τη στιγμή που είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των σκύλων που εγκαταλείπονται από τους πολίτες στην περιοχή του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου, σε σχέση με τα ζώα που μαζεύονται από το δήμο και μεταφέρονται σε άλλη περιοχή.
Περιθάλπουμε τα θύματα
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Γιώργο Φλούδα, έχουν καταγραφεί αρκετές επιθέσεις από τα αδέσποτα σε πολίτες, με τα θύματα να νοσηλεύονται στη συνέχεια στο νοσοκομείο και κάποια από αυτά να φέρουν σοβαρά τραύματα.
«Οι επιθέσεις σε εργαζόμενους είναι πάρα πολλές το τελευταίο διάστημα. Εδώ και χρόνια είναι συνεχείς οι εκκλήσεις του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο αλλά και της διοίκησής του προς τον δήμο, αλλά εκείνος, δυστυχώς, κάνει ελάχιστα πράγματα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Φλούδας.
Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στο νοσοκομείο και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Γιώργος Πρέντζας, σημειώνει ότι γίνεται κατάχρηση και παρανόηση της έννοιας της φιλοζωίας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις.
«Επισκέπτες και εργαζόμενοι τα ταΐζουν, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί επιθέσεις και δαγκώματα σε ανθρώπους κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Το πάρκινγκ για τους επισκέπτες αλλά και για τους εργαζόμενους βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία, ενώ αδέσποτα υπάρχουν και έξω από το τμήμα επείγοντων περιστατικών, όπου βρίσκονται μαζί με τους ανθρώπους, αφού η αίθουσα αναμονής είναι μικρή. Σήμερα, μάλιστα, μία καθαρίστρια του νοσοκομείου κόλλησε ψύλλους, που προφανώς μπήκε στο νοσοκομείο από τα αδέσποτα. Το ζήτημα έχει προβληματίσει πολλές φορές εργαζόμενους και διοίκηση του νοσοκομείου και έχουν γίνει παρεμβάσεις αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο δήμος απαντάει ότι τα εμβολιάζει αλλά δεν έχει χώρο φιλοξενίας. Τα περισσότερα από τα σκυλιά είναι φιλικά αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει, πώς θα αντιδράσουν, σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος κάνει μία λανθασμένη κίνηση», λέει ο κ. Πρέντζας.
«Συνολικά 70-80 σκυλιά»
Για πρόβλημα που υφίσταται πάνω από 15 χρόνια κάνει λόγο στο ethnos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Ολυμπία Τσαπάρη, σημειώνοντας ότι είναι πολλές οι αναφορές τόσο στην αστυνομία όσο και στο δήμο.
«Ο νόμος λέει ότι ο δήμος πρέπει να μαζέψει τα σκυλιά, να τα εμβολιάσει και στη συνέχεια να τα επιστρέψει στο σημείο που τα μάζεψε. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν συγκεντρωθεί στο πανεπιστήμιο αλλά και στο νοσοκομείο πολλές αγέλες, περίπου 70-80 σκυλιά, με περίπου το 80% αυτών, ευτυχώς, να είναι εμβολιασμένα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού έχουν γίνει επιθέσεις σε καθηγητές, εργαζόμενους, φοιτητές και γονείς. Πολλά πρωινά δεν τολμάμε να βγούμε από το αυτοκίνητο και περιμένουμε να γίνουμε δύο-τρεις μαζί, για να φτάσουμε στις σχολές. Έγιναν προσπάθειες και η κατάσταση βελτιώθηκε σε σχέση με το παρελθόν αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται», λέει η κ. Τσαπάρη.
Κατά την ίδια, όσα αδέσποτα κι αν μαζεύει ο δήμος, ο αριθμός τους τα καλοκαίρια και την περίοδο του Πάσχα αυξάνεται, αφού πολίτες εγκαταλείπουν στον χώρο του πανεπιστημίου δικά τους ζώα. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι στο παρελθόν η διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος περιέφραξε ένα χώρο, προκειμένου να βρίσκονται εκεί τα αδέσποτα, ωστόσο, μέλη φιλοζωικών οργανώσεων έκοψαν την περίφραξη.
Φοιτητής: Δέχθηκα επίθεση
Την επίθεση που δέχτηκε από αδέσποτα πριν από λίγες μέρες εντός του πανεπιστημιακού χώρου παραθέτει στο ethnos.gr ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Πέτρος Παπαγεωργίου. Όπως λέει, βρισκόταν στο πανεπιστήμιο Σαββατοκύριακο, για να συμμετάσχει σε κάποιον διαγωνισμό και ήταν λίγα τα άτομα εκείνη την ώρα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
«Πήρα ένα μικρό δρομάκι, μέσα από χόρτα, για να φτάσω στη στάση του λεωφορείου και να γυρίσω στο σπίτι μου. Ξαφνικά ένα σκυλί άρχισε να γαβγίζει και στη συνέχεια άλλα δύο - τρία επιχείρησαν να μου επιτεθούν. Ήμουν μόνος μου εκεί και τρόμαξα πάρα πολύ, αλλά, ευτυχώς, γνώριζα ότι δεν έπρεπε να αρχίσω να τρέχω. Με πολύ προσοχή άρχισα να απομακρύνομαι σιγά-σιγά και έτσι σώθηκα. Οι αγέλες που βρίσκονται κοντά στη λέσχη του πανεπιστημίου είναι περισσότερο ήσυχες. Σε άλλα σημεία του πανεπιστημίου υπάρχουν πιο επιθετικά αδέσποτα», λέει ο κ. Παπαγεωργίου.
Δήμος Ιωαννιτών: Δίνουμε για υιοθεσία 800 σκυλιά το χρόνο και εμφανίζονται άλλα 1.200
Για άψογη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις κάνει λόγο στο ethnos.gr ο κ. Παλάσχας. Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι, παρά τη νομοθεσία που αναγκάζει τον δήμο να επιστρέφει τα σκυλιά στο σημείο που τα μαζεύει, ο δήμος τα παίρνει από το χώρο του πανεπιστημίου και, αφού τα εμβολιάσει, τα πηγαίνει σε άλλες περιοχές, λιγότερο επιβαρυμένες.
«Παρ' όλο που πανεπιστήμιο και νοσοκομείο είναι αυτοδιοίκητες δομές, ο δήμος βοηθάει, όσο μπορεί. Όμως, δυστυχώς, πολίτες εγκαταλείπουν στο χώρο του πανεπιστημίου συνεχώς κουτάβια αλλά και μεγαλύτερα σκυλιά, ακόμα και τσομπανόσκυλα, επειδή ξέρουν ότι θα τα ταΐσουν εργαζόμενοι και φοιτητές. Στειρώνουμε χίλια σκυλιά το χρόνο και δίνουμε για υιοθεσία άλλα 800 αλλά, δυστυχώς, έχουμε περίπου 1.200 εγκαταλείψεις κάθε χρόνο», τονίζει ο κ. Παλάσχας.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Μάχη Κατσέλη και Γιαννίτση για τη δεύτερη θέση - Τα σενάρια και ο ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών
Ακυρώνεται στην πράξη η δράση για τα ηλεκτρικά ταξί - Μόνο 100 σε όλη την Ελλάδα - Κινητοποιήσεις ετοιμάζει ο ΣΑΤΑ
Πανελλήνιες 2025: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές - Οι προθεσμίες
Ισραήλ: Με κατάρρευση απειλείται η κυβέρνηση Νετανιάχου - Επιβεβαίωση συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr