Παραλίες: Μόνο μία στις 10 διαθέτει ναυαγοσώστη, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν 400 πνιγμοί
Ανησυχητικά στοιχεία για την ασφάλεια των λουομένων στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το 10% των οργανωμένων παραλιών της χώρας δε διαθέτει σήμερα ναυαγοσώστη και κατά πάσα πιθανότητα ίδια θα είναι η εικόνα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, Μάριος Μυρωνάκης, το ποσοστό κάλυψης με ναυαγοσώστη των οργανωμένων παραλιών της χώρας είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (την ίδια περίοδο του 2023 έφτασε στο 80%), ωστόσο, η κατάσταση απέχει αρκετά από να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.
Αυτό, διότι εξακολουθούν άτομα να χάνονται από πνιγμό σε οργανωμένες παραλίες της χώρας που δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν υπήρχαν εξειδικευμένοι διασώστες. Βέβαια και παρουσία ναυαγοσώστη πνίγονται άτομα σε οργανωμένες παραλίες, ωστόσο, κατά τον κ. Μυρωνάκη, σχεδόν στο σύνολό τους πρόκειται για ηλικιωμένους και ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια ή από αιτίες που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εξειδικευμένος διασώστης.
Καθυστερούν οι δήμοι
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος σημειώνει ακόμα ότι υπάρχουν στη χώρα δήμοι, οι οποίοι ακούσια ή και εκούσια κάθε χρόνο καθυστερούν τις διαδικασίες πρόσληψης ναυαγοσωστών, με αποτέλεσμα λίγο – πολύ οι ίδιες οργανωμένες παραλίες να μένουν ακάλυπτες.
«Φέτος ξεκινήσαμε με κάλυψη με ναυαγοσώστη περίπου του 90% των οργανωμένων παραλιών της χώρας. Η εικόνα φαίνεται καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, όμως, πάλι σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών. Εκτιμώ ότι το 8%-10% των οργανωμένων παραλιών δε θα καλυφθεί με ναυαγοσώστη όλο το καλοκαίρι. Υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι κάθε χρόνο συστηματικά καθυστερούν και δεν προχωρούν τις διαδικασίες ή τις προχωρούν αρκετά αργά. Αν και έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από τον προηγούμενο Αύγουστο, οι δήμοι εκκινούν τις διαδικασίες στις 15 ή στις 31 Μαΐου. Για να ολοκληρωθεί, χρειάζονται σίγουρα δύο μήνες και αν υπάρχουν ενστάσεις, τελειώνει το καλοκαίρι χωρίς ναυαγοσώστη», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Μυρωνάκης.
Κατά τον ίδιο, είναι θέμα τακτικής αλλά και έλλειψης χρημάτων αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένοι δήμοι. Όπως λέει, υποστηρίζουν ότι είναι θέμα της κεντρικής Πολιτείας η προστασία της ανθρώπινης ζωής στις παραλίες και ζητούν πόρους, για να ανταποκριθούν.
«Μέχρι το 2000 η Πολιτεία δεν έδινε καθόλου χρήματα στους δήμους για ναυαγοσώστες. Πλέον τους χορηγεί 15 εκατομμύρια το χρόνο αλλά οι δήμοι θεωρούν ότι δεν επαρκούν. Μάλιστα, ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να μην έχουν κυρώσεις, σε περίπτωση που ξεκινήσουν τη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσώστη αλλά δεν την ολοκληρώσουν, επειδή δεν κατάφεραν να βρουν ενδιαφερόμενους», τονίζει ο κ. Μυρωνάκης.
Σε ποιες περιοχές υπάρχουν κενά
Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο σύνολό του το νησί της Κέρκυρας πολύ δύσκολα θα διαθέτει ναυαγοσώστη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, διότι οι τοπικές αυτοδιοικήσεις τώρα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Στην Κέρκυρα προβλέπονται 45 βάθρα ναυαγοσώστη, με το συνολικό απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό για πλήρη κάλυψη να ξεπερνάει τα εξήντα άτομα.
Η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ούτε στο Δήμο Βόβλης, στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στον Δήμο Πάργας και στην περιοχή της Αιδηψού. Κενά ναυαγοσωστών στις παραλίες της έχει και η Κεφαλλονιά, ενώ πολλά μικρά νησιά, με προβλεπόμενες μία ή δύο θέσεις ναυαγοσώστη, θεωρείται ότι δεν πρόκειται να έχουν διασώστες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Εξάλλου, τα νησιά της Ρόδου και της Ζακύνθου, αν και δε διαθέτουν σήμερα ναυαγοσώστη, τις επόμενες μέρες οι οργανωμένες παραλίες θα καλυφθούν με διασώστες, αφού η διαδικασία επιλογής βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.
«Στις ελληνικές οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να βρίσκονται συνολικά 1.700 διασώστες. Τα βάθρα που προβλέπονται είναι 900», αναφέρει ο κ. Μυρωνάκης.
Περίπου 5.500 διασώσεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, η τεράστια σημασία της ύπαρξης διασωστών στις παραλίες φαίνεται από τις πολλές διασώσεις ατόμων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο. Η ένωση από το 2023 άρχισε να τις καταγράφει, με αποτέλεσμα την περσινή καλοκαιρινή σαιζόν να γίνουν περίπου 5.500 διασώσεις.
Συνολικά πέρυσι καταγράφηκαν 400 πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες και από αυτούς οι 60 σημειώθηκαν σε οργανωμένη παραλία με ναυαγοσώστη στο ωράριο εργασίας του.
«Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς τους εξήντα πνιγμούς οφείλονταν σε παθολογικά αίτια και τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους, ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν επιβαρυμένη υγεία. Τους επιβάρυνε ακόμα περισσότερο ο καύσωνας και κατέληξαν. Για να μειωθούν οι πνιγμοί, είναι απαραίτητο να γίνονται επιμορφώσεις στα σχολεία αλλά και σε μέρη που συχνάζουν ηλικιωμένοι όπως τα ΚΑΠΗ και να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια στα ξενοδοχεία. Δεν είναι δυνατό να έχεις κάνει εγχείριση ανοιχτής καρδιάς και να κολυμπάς με καύσωνα ή να έχεις φάει και να πηγαίνεις για κολύμπι. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς που πνίγονται, δεν γνωρίζουν τους κινδύνους. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις από το βλέμμα σου το παιδί, όταν βρίσκεται στη θάλασσα. Ένα δευτερόλεπτο αρκεί, για να επέλθει η τραγωδία. Ο κόσμος πρέπει να πηγαίνει σε παραλίες που υπάρχουν ναυαγοσώστες. Πλέον διαθέτουμε όλα τα μέσα, για να σώζουμε ζωές», καταλήγει ο κ. Μυρωνάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr