Μεταναστευτικό: Δικαστήριο στη Λέσβο απέσυρε κατηγορίες για κατασκοπεία κατά εργαζομένων σε ΜΚΟ
«Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η απόφαση δικαστηρίου στη Λέσβο να αποσύρει τις ποινικές διώξεις κατά δεκάδων διεθνών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που κατηγορούνται για κατασκοπεία και διευκόλυνση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα έχει γίνει δεκτή με πανηγυρισμούς.
«Δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις»
Το τριμελές δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για να συνεχιστεί η υπόθεση εναντίον 35 κυρίως Γερμανών υπηκόων. «Δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες κατά των κατηγορουμένων», υποστήριξε το δικαστήριο σε έγγραφα που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα και τα επικαλείται ο Guardian.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους κατηγορούμενους χαρακτήρισαν την απόφαση ως μια καλή μέρα για τους ανθρωπιστές σε μια εποχή που η αλληλεγγύη ποινικοποιείται.
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Ζαχαρίας Κεσές, δικηγόρος που υπερασπίζεται ορισμένους από τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Η αφήγηση της αστυνομίας βασιζόταν σε υποθέσεις και εικασίες. Ήταν καθαρή μυθοπλασία και τα δικαστήρια στη Λέσβο έχουν, νομίζω, επιτέλους καταλάβει ότι δεν μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες για την ανθρωπιστική δράση, ότι δεν μπορούν να υποθέτουν ότι οι ανθρωπιστές είναι λαθρέμποροι ανθρώπων».
Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επίσης πολίτες από τη Νορβηγία, την Αυστρία και την Ελβετία, συνελήφθησαν στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από έρευνα της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, η οποία φέρεται να τους συνέδεσε με διακινητές που διακινούσαν ανθρώπους από τα τουρκικά παράλια προς το νησί.
Η αστυνομία υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να παρέχουν στους διακινητές τις γεωγραφικές συντεταγμένες των περιοχών αποβίβασης, ώστε να μπορούν να παρακάμπτουν τις περιπολίες της ελληνικής ακτοφυλακής. Οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ αρνήθηκαν σθεναρά τους ισχυρισμούς.
Δεκάδες αλληλέγγυοι, μεταξύ των οποίων και η Σάρα Μαρντίνι, η Σύρια πρόσφυγας που απαθανατίστηκε στην ταινία του Netflix The Swimmers, έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες κατηγορίες στην Ελλάδα, αναφέρει ο Guardian.
Επιστρέφοντας στη Λέσβο, το νησί που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης ως εργάτρια έρευνας και διάσωσης το 2016, θα περάσει περισσότερους από τρεις μήνες σε καθεστώς προφυλάκισης, κατηγορούμενη για κατηγορίες που κυμαίνονται από κατασκοπεία έως παράνομη υποκλοπή ραδιοσυχνοτήτων, σύμφωνα με τον Guardian.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισαν τις κατηγορίες -που απαγγέλθηκαν σε 24 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονταν εθελοντικά με την καταργηθείσα πλέον ΜΚΟ ERCI - ως «φάρσα».
Ενώ η κατηγορία για κατασκοπεία αποσύρθηκε από δικαστήριο της Λέσβου τον Ιανουάριο του 2023, ολόκληρη η ομάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εγκλήματα που σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία επισύρουν ποινές φυλάκισης 25 ετών.
Ο Sean Binder, Γερμανός υπήκοος που μεγάλωσε στην Ιρλανδία, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τη Μαρντίνι και πέρασε επίσης περισσότερες από 100 ημέρες στη φυλακή, δήλωσε ότι η απόφαση της Τρίτης ήταν «φανταστική είδηση», αλλά υπέδειξε ότι η υπόθεση, όπως και η δική του, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε εισαχθεί εξ αρχής.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr