Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»
«Τα μελίσσια θα εξαφανιστούν στην Αττική»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με τον κρατικό μηχανισμό, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα δασαρχεία, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους εθελοντές αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται στο... κόκκινο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη περίοδος που έρχεται. Την ίδια ώρα στιγμές αγωνίας ζουν κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ρητινοπαραγαγωγοί, υλοτόμοι και πολλοί ακόμα επαγγελματίες που εξαρτώνται από το δάσος και την ύπαιθρο.
Ο νέος αντιπυρικός νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή ακόμα και για τους πολίτες που θα προκαλέσουν πυρκαγιά ακόμα και από αμέλεια, ενώ από την προηγούμενη ημέρα θα υπάρχει ενημέρωση για αποκλεισμούς. Τα επικαιροποιημένα και αυστηρά μέτρα επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους που εκπέμπουν σήμα κίνδυνου για την επιβίωση τους αλλά και για την επιβίωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας που αποτελεί κινητήριο μοχλό της αγροτικής παραγωγής.
«Τα μελίσσια θα εξαφανιστούν στην Αττική»
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 30.000 οικογένειες που ζουν από τη μελισσοκομία. Το 1/10 των παραγωγών, δηλαδή, περίπου 3.000 είναι στην Αττική, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι ερασιτέχνες. Με τους αυστηρούς περιορισμούς που θα επιβληθούν από 1η Μαΐου λόγω της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά στην Αττική τα μελίσσια θα εξαφανιστούν», λέει στο ethnos.gr o Νίκος Παλαιοκώστας πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοπαραγωγών Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας».
Η Γη έχει 4 χρόνια ζωής χωρίς μέλισσες
Όπως τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας οι μελισσοκόμοι βρίσκονται υπό διωγμό και τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές με δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν, εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν η Γη μπορεί να αντέξει μόλις για 4 χρόνια...
Ο «Ντάνιελ» και οι πυρκαγιές αφάνισαν τα μελίσσια
Ο αφανισμός περίπου 5.000.000 στρεμμάτων δάσους τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών ο αφανισμών των δασών σε βόρεια Εύβοια, Έβρο αλλά και Αττική και κυρίως στην Πάρνηθα σε συνδυασμό με την κακοκαιρία «Ντάνιελ» που αφάνισε όλη την παραγωγή της Θεσσαλίας, έχουν προκαλέσει τη μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων και κατ΄ επέκταση τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.
Απαγορεύεται η είσοδος στα στάδια 4 και 5
Τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας που θα ισχύσουν από 1η Μαΐου 2024 είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων θα απαγορεύεται η είσοδος στο δάσος και η πρόσβαση στα μελίσσια όταν η Πολιτική Προστασία έχει εκδώσει προειδοποίηση για στάδιο 4 και 5 μετά από συνδυασμό δυσμενών καιρικών συνθηκών (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλά ποσοστά υγρασίας κλπ). Επίσης στα υπόλοιπα στάδια οι εργασίες επιτρέπονται το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι κάθε ημέρας.
«Σε 15-20 ημέρες στην Αττική δεν θα υπάρχουν μελίσσια. Λόγω του ξηρόθερμου κλίματος και των συνθηκών που θα επικρατήσουν σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας θα αναγκάσουν τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες παραγωγούς είτε να χαλάσουν τα μελίσσια είτε να τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές και κυρίως εκτός Αττικής», τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας.
Όλα γίνονται για το καπνιστήρι
Οι μελισσοκόμοι για να φροντίσουν τα μελίσσια πρέπει να κάνουν χρήση του παραδοσιακού καπνιστηριού. Η χρήση καπνού για τον «χειρισμό» των μελισσών γίνεται από τους αρχαίους χρόνους. Με τον καπνό οι μέλισσες ζαλίζονται. Η εκτίμηση είναι πως ο καπνός είτε παραλύει το νευρικό τους σύστημα, είτε εμποδίζει την μετάδοση των φερομονών συναγερμού και επομένως την μεταξύ τους επικοινωνία. Κατάλληλα υλικά για καύσιμη ύλη στο καπνιστήρι, θεωρούνται οι πευκοβελόνες, τα πριονίδια πεύκου και οι ακαθαρσίες αγελάδας κ.α. Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να καίγονται σιγά σιγά και να διατηρούν τον καπνό τους σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο για το ηλεκτρονικό καπνιστήρι μπορεί να ακούγεται ως ιδανική λύση διότι δεν υπάρχει φωτιά αλλά για επαγγελματίες με μεγάλη παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς η μπαταρία του κυμαίνεται από 30-60 λεπτά. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι παραγωγοί χρησιμοποιούν και ψεκαστήρα νερού.
«Ο πρώτος που θα καταστραφεί σε μία φωτιά είναι ο μελισσοκόμος»
«Ως συνδικαλιστής αλλά και ως πρώην στρατιωτικός με 25ετή θητεία δεν θα χαϊδέψω τα αφτιά κανενός συναδέλφου, ούτε θα μιλήσω συντεχνιακά. Όλοι οι μελισσοκόμοι είμαστε πολίτες και ως πολίτες πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και ενημερωμένοι. Δε γίνεται να ανάβουμε ανεξέλεγκτα το καπνιστήρι μέσα στο δάσος όταν έχει δοθεί στάδιο 4 και 5. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τους μελισσοκόμους και το καπνιστήρι τους για όλες τις πυρκαγιές γιατί αποδεδειγμένα αυτό δεν ισχύει. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα κατά των μελισσοκόμων με αποκλεισμούς και διωγμούς. Πολλές φορές έχει διαδοθεί στα ΜΜΕ ελαφρά την καρδία η είδηση πως για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι μελισσοκόμοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών της Πυροσβεστικής που ανακοινώνονται μετά από μήνες δείχνουν τελικά άλλες αιτίες. Να ξέρετε πως εάν πάρει φωτιά το δάσος ο πρώτος που θα καταστραφεί είναι ο μελισσοκόμος, επομένως ο μελισσοκόμος πονάει και νοιάζεται το δάσος. Ο μελισσοκόμος χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο δάσος για να φροντίσει τις μέλισσες και οι μέλισσες χρειάζονται μέσα στο δάσος για να φροντίσει το δάσος καθώς με την επικονίαση εγγυάται την αειφορία.. Η παρουσία όμως των μελισσοκόμων πρέπει να γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα με όλα τα μέτρα ασφαλείας».
«Εμείς είμαστε οι προστάτες του δάσους»
Ο Νίκος Παλαιοκώστας τονίζει πως οι μελισσοκόμοι είναι οι προστάτες του δάσους και ο σύλλογος του θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες ώστε τα μέλη του να ενταχθούν σε εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και γενικότερα στο μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας και εξήγησε: «Οι μελισσοκόμοι δεν πρέπει να είναι ξένο σώμα από το μηχανισμό πυροπροστασίας. Πρέπει να ενταχθούν στη δύναμη της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι την κουλτούρα ασφαλείας. Να περάσουμε όλοι σεμινάρια και να πάρουμε πιστοποιήσεις. Έχουμε να διδαχτούμε πολλά αλλά και εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να διδάξουμε πολλά».
Όλοι οι μελισσοκόμοι μέλη της Πολιτικής Προστασίας
«Όλοι οι μελισσοκόμοι είναι άριστοι γνώστες των μονοπατιών και των δύσβατων σημείων. Έχουν γνώσεις επιβίωσης. Γνωρίζουν καλά τους νόμους του δάσους. Η πρόταση μας είναι να γίνουν μέρος της πυροπροστασίας και να περιπολούν και οι ίδιοι. Έτσι θα αισθανθούν μέρος του κοινωνικού μηχανισμού και δεν θα αισθάνονται πως βρίσκονται «απέναντι» και σε μόνιμη απόρριψη. Εκκρεμεί μία συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια όπου θα του θέσουμε αυτά τα ζητήματα».
Να μπουν GPS
«Μία άλλη πρόταση είναι η τοποθέτηση GPS στα μελίσσια. Αναμένουμε οδηγίες για το θέμα. Εκτός του ότι είναι θέμα ασφάλειας θα λυθούν πολλά ζητήματα και θα δοθούν πολλές απαντήσεις το που βρίσκονται τα μελίσσια, εάν οι κυψέλες έχουν ασφάλεια και ένα σορό χρήσιμες πληροφορίες που θα μας δώσει η τεχνολογία. Κυρίως όλοι οι παραγωγοί ακόμα και οι ερασιτέχνες θα πρέπει να είναι ενταγμένοι σε έναν σύλλογο και να μην λειτουργούν αυτόνομα».
«Κοινός στόχος η ευημερία της μέλισσας»
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου «Κηφήνας» η ευημερία της μέλισσας είναι το διακύβευμα όλων και εξήγησε: «Η ευημερία της μέλισσας πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων. Οι μέλισσες πρέπει να έχουν σωστή διατροφή και να είναι ασφαλείς. Αυτός πρέπει να είναι στόχος όλων μας. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε μελισσοκόμοι και να μην γίνουμε μελισσοτρόφοι. Αν πάψουμε να είμαστε μελισσοκόμοι και γίνουμε μελισσοτρόφοι θα πρέπει να δίνουμε στις μέλισσες ζαχαρόνερο και αυτό θα είναι ολέθριο για την ευζωία της μέλισσας, την παραγωγή και την τροφική αλυσίδα».
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr