Κουρέτας στο ethnos.gr: Ανοχύρωτη τα επόμενα 5 χρόνια από πλημμύρες η Θεσσαλία με βάση το master plan των Ολλανδών
Ποια τα επιχειρήματα που θέτει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ανοχύρωτη από νέες μεγάλες πλημμύρες αφήνει ουσιαστικά για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια τη Θεσσαλία το master plan που εκπόνησαν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, αφού, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με βάση αυτό τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά το 2028.
Μάλιστα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τον κ. Κουρέτα, θα υπάρξει πολύ μεγάλος κίνδυνος ακόμα και να εκλείψει από τη Θεσσαλία η καλλιέργεια βάμβακος, αφού θα συνεχίσει να υπάρχει έντονο υδατικό έλλειμμα στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, στα ορεινά του νομού Τρικάλων και στο Πήλιο, περισσότερους από έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν έχει γίνει κανένα ουσιώδες έργο υποδομών, αφού, κατά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, οι πρώτοι εργολάβοι θα μπουν στις συγκεκριμένες περιοχές τον ερχόμενο Ιούνιο. Ορεινά Τρίκαλα και Πήλιο θα συνεχίσουν να έχουν ανοιχτές «πληγές» και θα είναι αθωράκιστα στο ενδεχόμενο νέων πλημμυρών τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2025, αφού τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα από τους πρώτους εργολάβους.
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για την πλημμυρισμένη από τα νερά της λίμνης Κάρλας καμπίσια περιοχή, αφού με τους σημερινούς ρυθμούς τα ύδατα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2025.
«Οπισθοβαρές το master plan των Ολλανδών»
Ειδικότερα και όπως λέει στο ethnos.gr ο κ. Κουρέτας, αν και συμφωνεί στο 90% με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που προτείνει το master plan των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, διαφωνεί με το χρονικό διάστημα που προβλέπει αυτά να υλοποιηθούν.
«Το master plan των Ολλανδών, σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, χωρίζεται σε τρεις χρονικές περιόδους. Η πρώτη μέχρι το 2028, η δεύτερη έως το 2034 και η τρίτη μέχρι το 2039. Η πρώτη περίοδος προβλέπει τη δαπάνη 232 εκατομμυρίων ευρώ, η δεύτερη 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και η τρίτη τη δαπάνη 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Συμφωνούμε σχεδόν με το 90% των αντιπλημμυρικών έργων που προβλέπει το master plan αλλά διαφωνούμε με το χρονικό διάστημα που αυτά προβλέπεται να γίνουν. Δυστυχώς, το master plan είναι οπισθοβαρές, σε ό,τι αφορά τα σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα. Λέει ότι αυτά θα γίνουν μετά το 2028, αφού τα πρώτα πέντε χρόνια θα πρέπει να αναλωθούμε σε οργανωτικά θέματα», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Αυτή η καθυστέρηση, κατά τον κ. Κουρέτα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το υδατικό έλλειμμα που ήδη αντιμετωπίζει η Θεσσαλία και θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο την καλλιέργεια βάμβακος, η οποία μπορεί ακόμα και να εκλείψει.
«Ουσιαστικά έργα σε φράγματα και παρεμβάσεις σε αγωγούς άρδευσης θα πρέπει να γίνουν σίγουρα μέχρι το 2028-2029, ώστε να κλείσουμε με το υδατικό έλλειμμα και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε βαμβάκι. Ταυτόχρονα, με το οπισθοβαρές αυτό master plan, παραμένει υψηλός για τη Θεσσαλία ο κίνδυνος νέων πλημμυρών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να γίνουν στην πρώτη φάση του έργου και όχι το 2034 ή το 2039. Αν γίνει έτσι, θα συνεχίσουμε να είμαστε εκτεθειμένοι σε πλημμύρες», σημειώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ο κ. Κουρέτας αναφέρει ακόμα ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει ήδη σε προσωρινή αποκατάσταση των αναχωμάτων σε ποτάμια και ρέματα, για τα οποία δαπανήθηκαν περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ.
«Προχωρήσαμε σε όσα έργα μας επιτρέπουν να κάνουμε. Όμως, ταυτόχρονα έχουμε προτείνει ένα εκτεταμένο σχέδιο αποκατάστασης, καθαριότητας και διάνοιξης ποταμών και ρεμάτων, το οποίο είναι ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο για φέτος προτείνουμε να γίνουν έργα ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, αν, βέβαια, μας δώσουν τα χρήματα, ώστε το ερχόμενο φθινόπωρο οι κίνδυνοι πλημμύρας να είναι λιγότεροι για την περιοχή μας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βλέπει θετικά την πρότασή μας και από εβδομάδα πιθανότατα θα έχουμε μία συνάντηση για το θέμα αυτό», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Κάρλα
Το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει έντονο γύρω από τη λίμνη Κάρλα, αφού αυτήν τη στιγμή οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονται σε περίπου 130.000-140.000 στρέμματα. Τα νερά «τραβιούνται» με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η περιοχή να μην αποκατασταθεί νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2025.
«Προχωρούμε σε ένα έργο στην περιοχή Κανάλια, η οποία βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Κάρλα. Προβλέπει την τοποθέτηση πλωτών αντλιών και θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες. Το έργο αποτελεί οδηγό και μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε μία εικόνα για το πότε και με ποιον τρόπο θα φύγουν τα νερά από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις γύρω από την Κάρλα», καταλήγει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr