«Μας έχουν ξεχάσει»: Ακόμα ορατή η καταστροφή στον Βλοχό Καρδίτσας - «Κραυγή» πλημμυροπαθών
«Έχουν σταματήσει τα συσσίτια και δεν υπάρχει ούτε ένας ψυχολόγος, για να στηρίξει τα παιδιά μας»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σειρά κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Βλοχού Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι εφτά μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή η Πολιτεία δεν έχει εκπληρώσει παρά ελάχιστες από τις δεσμεύσεις της.
Το μείζον ζήτημα είναι το στεγαστικό, αφού οι περίπου 200 οικογένειες του χωριού εξακολουθούν να ζουν σε μισθωμένα σπίτια σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για επίδομα ενοικίου, με εξαίρεση μόνο εφτά οικογένειες, οι οποίες έλαβαν το επίδομα μόνο για τρεις μήνες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εισόδημα, αφού ακόμα δεν είναι εφικτό να καλλιεργήσουν τη γη τους, τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.
Συνολικά 115 από τις 200 οικογένειες ζητούν στήριξη από την Πολιτεία για τη μετεγκατάστασή τους σε περιοχή του Παλαμά, αφού φοβούνται τον κίνδυνο νέων πλημμυρών. Ωστόσο, άλλες 90 (αρκετές εξ’ αυτών έχουν σπίτι στο χωριό αλλά δεν κατοικούν μόνιμα σε αυτό), θέλουν να παραμείνουν στον Βλοχό. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι στο ethnos.gr, τη διαφωνία αυτή εκμεταλλεύεται η Πολιτεία και δεν προωθεί το θέμα της μετεγκατάστασης, όσων το επιθυμούν. Η επίσημη ενημέρωση που έχουν οι κάτοικοι του Βλοχού είναι ότι ή θα μετεγκατασταθούν όλοι ή κανένας.
Παράλληλα, οι κάτοικοι του χωριού κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη κοινωνικής μέριμνας, καθώς και για το ότι, μετά το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τις πλημμυρισμένες περιοχές, δεν τους έχει επισκεφθεί επίσημα κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Ξεκινούμε τις κινητοποιήσεις μας σήμερα, στις 2:30 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού. Από την Τρίτη 26 Μαρτίου θα προχωρήσουμε σε σειρά συγκεντρώσεων έξω από τα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και άλλων δημόσιων οργανισμών στην περιοχή μας. Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε σε συμβολικούς αποκλεισμούς του δρόμου Φαρκαδώνας – Παλαμά, ενώ στη σκέψη μας βρίσκεται και η κάθοδός μας στη Βουλή. Αγωνιζόμαστε, για να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά. Δυστυχώς, μας έχουν εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού», λέει στο ethnos.gr ο Κώστας Γιώτας, κάτοικος της περιοχής.
Το στεγαστικό ζήτημα
Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή σχεδόν το σύνολο των σπιτιών στον Βλοχό είναι ακατάλληλα για κατοικία. Η Πολιτεία προτίθεται να κατασκευάσει σπίτια για τους πλημμυροπαθείς κατοίκους του Βλοχού στη θέση Καλυβάκια του Παλαμά, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν στη μετεγκατάσταση όλοι οι κάτοικοι του οικισμού.
«Εμείς θέλουμε να πάμε στα Καλυβάκια, διότι πρόκειται για περιοχή με υψόμετρο. Για να πλημμυρίσουμε εκεί, θα πρέπει να πλημμυρίσει ολόκληρος ο Παλαμάς, οπότε αισθανόμαστε ασφάλεια ότι δε θα πνιγούμε ξανά μετά από μία δυνατή βροχή. Τη μετεγκατάσταση θέλουμε 115 οικογένειες αλλά διαφωνούν άλλες 90, οι οποίες θέλουν να παραμείνουν στον Βλοχό. Όμως, από αυτές 20 οικογένειες έχουν σπίτι στις εργατικές κατοικίες του Παλαμά, άλλες 20-25 δε ζουν μόνιμα στο χωριό, περίπου οικογένειες έχουν σπίτι στην πάνω γειτονιά του Βλοχού, στην οποία καταφύγαμε όλοι μετά την πλημμύρα και άλλες 15-20 οικογένειες έχουν πλημμυρισμένα σπίτια, δεν έχουν άλλη κατοικία, αλλά θέλουν να παραμείνουν στο χωριό. Ενστερνίζομαι την αγωνία τους για τα σπίτια τους αλλά το κυρίαρχο όλων είναι το αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουμε. Η Πολιτεία λέει ή θα πάτε στον Παλαμά όλοι ή κανένας. Όμως, απόλυτη ομοθυμία δεν υπάρχει ούτε μέσα σε μία οικογένεια. Πώς είναι δυνατό να συμφωνήσουν 200 οικογένειες; Ποιος θα αναλάβει το κόστος μιας νέας απώλειας ζωής ή της υγείας των παιδιών μας; Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι η τραγωδία δε θα επαναληφθεί;», σημειώνει ο κ. Γιώτας.
«Μας έχουν ξεχάσει»
Ο εκπρόσωπος των κατοίκων του Βλοχού επισημαίνει ακόμα ότι κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν επισκέφθηκε επίσημα την περιοχή μετά το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ώστε να λάβει γνώση της κατάστασης και τονίζει ότι έχει σταματήσει για τους πλημμυροπαθείς η οποιαδήποτε κοινωνική και οικονομική μέριμνα από την Πολιτεία.
«Έχουν σταματήσει τα συσσίτια και δεν υπάρχει ούτε ένας ψυχολόγος, για να στηρίξει τα παιδιά μας. Σε κάθε βροχή τρέμουν, μήπως αντιμετωπίσουμε πάλι τα ίδια. Η οικονομική μέριμνα είναι ανύπαρκτη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν πήραμε κανένα επίδομα ενοικίου, με εξαίρεση μόνο εφτά οικογένειες, οι οποίες πήραν για τρεις μήνες μόνο 300-450 ευρώ το μήνα. Δεν έχουμε δουλειές, αφού δεν είναι δυνατό να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε μόνοι μας τα ενοίκια. Μας έδωσαν 6.600 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών αλλά τα χρήματα αυτά δαπανώνται για το ενοίκιο και για τα προς το ζην. Για τον ίδιο σκοπό δαπανώνται και τα 5.000 ευρώ που λάβαμε για πρόδρομες εργασίες ανακατασκευής των σπιτιών μας», τονίζει ο κ. Γιώτας.
Αλλά και η ενίσχυση για την κατασκευή των σπιτιών έχει προϋποθέσεις, κατά τον κ. Γιώτα, αφού, για παράδειγμα, αν δεν υπάρχουν ζημιές στην τοιχοποιία, το συνολικό ποσό που θα δοθεί, είναι 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
«Για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων αυτό σημαίνει 12.000 ευρώ, ενώ το 20% του ποσού θα το πάρουμε ως στεγαστικό δάνειο, το οποίο εμείς θα αποπληρώσουμε. Άρα μένουν περίπου 9.500 ευρώ. Από αυτά την προκαταβολή των 5.000 ευρώ δίνουμε ήδη για το ενοίκιο και για τα προς το ζην. Μένουν 4.500 ευρώ. Τι μπορείς να κάνεις με αυτά, όταν μόνο για τη στέγη χρειάζονται 12.000 ευρώ και για τα κουφώματα άλλα 7.000-10.000 ευρώ; Χρειαζόμαστε για τα σπίτια μας περίπου 70.000 ευρώ και να συνεχίσουμε να ζούμε με το φόβο, μήπως πλημμυρίσουμε και πάλι. Πριν από λίγες μέρες παραλίγο να πλημμυρίσουμε πάλι με 15 χιλιοστά βροχής, αφού έκαναν φράγμα στο ποτάμι με χαλίκια και πέτρες, τα οποία δε συγκρατούν το νερό, απλώς το φιλτράρουν», καταλήγει ο κ. Γιώτας.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr