Ιδιωτικά ΑΕΙ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για 8 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου
Στο κείμενο που συνυπογράφουν τονίζεται πως η εντύπωση πως η πλειονότητα των συναδέλφων τους τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας είναι εσφαλμένη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου τονίζουν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων και των σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε κοινή τους δήλωση.
Όπως αναφέρουν, είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως η πλειονότητα των συναδέλφων τους τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας. Οι 8 στέκονται σε όσα ορίζει το Άρθρο 16 του Συντάγματος. Όπως υπογραμμίζουν, αυτό προβλέπει ρητά ότι, «η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» ενώ καταλήγουν ότι, για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων «απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση». Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι, με τη δήλωση, δεν εκφράζουν πολιτικές αντιθέσεις, αλλά την υποχρέωσή τους «να προασπίσουμε το Σύνταγμα».
«Να προασπίσουμε το Σύνταγμα» - Η ανακοίνωση
«Με αφορμή ορισμένες γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλειονότητα των καθηγητών συνταγματικού Δικαίου τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνταγματικότητας των κυβερνητικών σχεδίων για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Κατά τη γνώμη μας η ρητή αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε έχει καταδικασθεί ποτέ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε καν έχει παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο. Συνεπώς, για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.
Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί την προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος. Άλλωστε, σε τριάμισι χρόνια από τώρα είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, οπότε το ζήτημα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να τεθεί ευχερώς στην ορθή συνταγματική του βάση».
Οι καθηγητές που υπέγραψαν το κείμενο
- Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ
- Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
- Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
- Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
- Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
- Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ
- Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
- Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr