Τσίμπημα κοριού: Τι μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο - Δεν αποκλείονται οι διαστάσεις επιδημίας και στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τη γενικότερη υγεία μας από ενδεχόμενο τσίμπημα κοριού, αφού σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί κάποιο μικρόβιο και να προκαλέσει νόσημα, ωστόσο, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή την κοκκινίλα, τον κνησμό που αναπτύσσεται στο σημείο που το έντομο έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, μπορεί να μετατραπεί σε σκληρό οίδημα, το οποίο να παραμείνει και να είναι ενοχλητικό για αρκετούς μήνες.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Δερματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι αυτήν την στιγμή στη Γαλλία τα τσιμπήματα από κοριούς έχουν λάβει διαστάσεις επιδημικής εμφάνισης. Στη χώρα μας σήμερα δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αποκλείεται το πρόβλημα να αποκτήσει και εδώ διστάσεις επιδημίας.
«Πρέπει να υπάρχει μία μικρή ανησυχία για τους κοριούς, όχι γιατί το τσίμπημά τους μπορεί να μεταδώσει κάποιο νόσημα, κάτι που έχει καταγραφεί σε σπάνιες και μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά διότι στο σημείο που τσιμπάνε, μπορεί να προκληθεί ένα οίδημα, μία κοκκινίλα, ένας κνησμός, το οποίο μπορεί να γίνει σκληρό και να παραμείνει για μήνες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ιωαννίδης.
Κατά τον ίδιο, κοριοί πάντοτε υπήρχαν στο φυσικό περιβάλλον, ωστόσο, η μεγαλύτερη εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Άλλωστε, ο πολλαπλασιασμός των κοριών γίνεται κατά τους θερινούς μήνες, όταν η ζέστη είναι υψηλή.
Τσιμπούν τον άνθρωπο, όταν κοιμάται
Όπως λέει ο κ. Ιωαννίδης, οι κοριοί τσιμπούν τον άνθρωπο, όταν κοιμάται και παραμένει ακίνητος. Μάλιστα, έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου.
Αναπτύσσονται κυρίως στις σχισμές των ξύλινων επιφανειών, οι οποίες θα πρέπει να ψεκαστούν αρκετές φορές, σε περίπτωση που εντοπίσουμε την παρουσία κοριών.
«Τα συγκεκριμένα έντομα είναι ευμεγέθη και φαίνονται με το μάτι. Σε περίπτωση που τα εντοπίσουμε στο σπίτι μας, πρέπει να ψεκάσουμε σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες, όπως στα πατώματα, στα περβάζια των παραθύρων, στις ντουλάπες, στα κρεβάτια και αλλού. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τρεις ώρες μετά τη χρήση εντομοκτόνου η θνησιμότητα των κοριών φτάνει στο 65% και γι’ αυτό πρέπει να ψεκάσουμε αρκετές φορές. Το καλύτερο είναι να ψεκάσουμε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών στην αρχή και μετά από δύο – τρεις ώρες να ψεκάσουμε ξανά. Αν αυτήν τη στιγμή πήγαινα σε έναν ξενώνα, στον οποίο υπάρχουν αρκετές ξύλινες επιφάνειες, όσο καθαρός κι αν ήταν, θα έψαχνα για κοριούς σε διάφορα σημεία και κυρίως θα σήκωνα το στρώμα του κρεβατιού, για να ελέγξω. Επίσης, θα ψέκαζα προληπτικά τις ξύλινες επιφάνειες του εξοχικού μου, αν το επισκεπτόμουν τώρα μετά από αρκετούς μήνες. Μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα για τη γενικότερη υγεία μας από το τσίμπημα του κοριού, όμως, είναι ενοχλητικό. Δεν είναι ευχάριστο και για την ψυχολογία μας να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μας τσιμπήσουν, όταν κοιμόμαστε», αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης.
Δεν αποκλείεται επιδημία και στην Ελλάδα
Ο καθηγητής Δερματολογίας του ΑΠΘ αναφέρει ακόμα ότι το τσίμπημα του κοριού αντιμετωπίζεται με μία ισχυρή φαρμακευτική κρέμα, την οποία πρέπει να αλείφουμε στο σημείο 2-3 φορές την ημέρα, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο το οίδημα να γίνει σκληρό. Αυτή η κρέμα μπορεί να χορηγηθεί και από φαρμακείο, ώστε να μη χαθεί χρόνος, αν δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε γιατρό.
«Κοριοί υπήρχαν πάντοτε, όμως, εδώ και πολλά χρόνια ήταν λιγότερο συχνή η εμφάνισή τους. Σήμερα φαίνεται ότι είναι επιδημική η εμφάνισή τους στη Γαλλία και κυρίως στο Παρίσι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή επιδημία, αφού και τα νοσοκομεία δεν έχουν καταγράψει ακόμα κάποιο κρούσμα. Όμως, δεν αποκλείεται να αποκτήσει και σε εμάς διαστάσεις επιδημίας. Η κλιματική αλλαγή και η συνεχιζόμενη ζέστη μπορούν να αποτελούν αιτίες εμφάνισής τους. Συνήθως ο πολλαπλασιασμός των κοριών γίνεται τη θερμή περίοδο», σημειώνει ο καθηγητής δερματολογίας του ΑΠΘ.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr