Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, αλλά η Ελλάδα θρηνεί: Άταφα ζώα στην Καρδίτσα, πολλά αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα στα Τρίκαλα - «Κραυγή» για βοήθεια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σήμερα, 4 Οκτωβρίου και Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, θα έπρεπε να είναι μια ημέρα - «τροφή» για σκέψη. Θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τι έχουμε καταφέρει για τα ζώα στον πλανήτη, πώς έχουμε αγκαλιάσει αυτά που ζουν δίπλα μας και τι πρέπει να αλλάξει. Όμως, για όσους ζούμε στην Ελλάδα αυτό είναι δύσκολο. Εδώ, ουσιαστικά μιλάμε για ακόμη μία ημέρα που προσπαθούμε να «χωνέψουμε» πόσα ζώα κακοποιούνται καθημερινά. Πόσα έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές και στις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Πόσα ακόμα παραμένουν άταφα στους λασπωμένους δρόμους της Θεσσαλίας.
Το καλοκαίρι στις φλόγες, τον Σεπτέμβρη στα λασπόνερα
Το καλοκαίρι, ευτυχώς, είδαμε πολλούς να σώζουν τα ζώα τους από τις φλόγες -αλλά υπάρχουν και άλλοι που τα σκότωσαν, αφήνοντάς τα δεμένα ή εγκλωβισμένα χωρίς καμία ελπίδα να σωθούν. Το καλοκαίρι αυτό ήταν «βαρύ». Πολλά ζώα καταφυγίου έχασαν τη ζωή τους, πολλά κατοικίδια εγκαταλείφθηκαν από τους ανθρώπους που θεωρούσαν οικογένεια και δεν κατάφεραν να επιβιώσουν…
Και αφού αυτή η καταραμένη για τη χώρα περίοδος πέρασε και χάρη στη δράση εθελοντών τα ζώα που κατάφεραν να μείνουν στη ζωή έλαβαν και λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αξίζει, ήρθε ο Σεπτέμβρης… Ο «Daniel» χτύπησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλία, αφήνοντας πίσω του νεκρούς ανθρώπους, καταστροφές και δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα.
Μέχρι και σήμερα, πολλά από αυτά τα ζώα βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους, με χαρακτηριστική την κατάσταση στα Τρίκαλα.
Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως την ευθύνη για την περισυλλογή των ζώων την έχουν οι περιφέρειες, όπως μας υπογράμμισε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του και ο δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας, Γιώργος Σακελλαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρμοδιότητα του δήμου είναι μόνο να υποδείξουν τον χώρο ταφής.
Μάλιστα, ο κ. Σακκελαρίου λέει πως και στην Καρδίτσα υπάρχουν αρκετά ζώα που δεν έχουν περισυλλεγεί.
Εθελοντές, μόνοι, κουβαλούσαν εκατοντάδες νεκρά ζώα
Η Ιωάννα Καρρά είναι κτηνοτρόφος στη Ζηλευτή Τρικάλων. Με τον σύζυγό της είχαν στη φάρμα τους 750 αιγοπρόβατα. Όπως λέει στο ethnos.gr, από αυτά βρήκαν ζωντανά περίπου 80 και αφού τα διέσωσαν, επιβίωσαν μόνο 52...
«Ήρθαν και μας βοήθησαν εθελοντές από τη Μεσσηνία, τον Βύρωνα και την Πρέβεζα. Μόνο εθελοντές. Γενικότερα δεν είχαμε καμία βοήθεια ούτε από τον δήμο, ούτε από την περιφέρεια. Οι μόνοι που μας βοήθησαν ήταν οι εθελοντές», καταγγέλλει αρχικά η ίδια και έπειτα μάς λέει πως στον νομό Τρικάλων αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη αρκετά άταφα ζώα.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων που δεν έχει ταφεί ή δεν έχει πάει για καύση. Βρίσκονται ακόμα είτε μέσα σε στάβλους που έχουν γκρεμιστεί είτε μέσα σε αυτούς. Τα δικά μας καταφέραμε και τα βγάλαμε 15 μέρες αφού πνίγηκαν γιατί το νερό δεν είχε φύγει, γιατί δεν βοήθησε κανείς. Αρνήθηκαν από την περιφέρεια να μας προσφέρουν αυτή τη βοήθεια. Αλλά και αφού τα βγάλαμε έξω, δεν μερίμνησαν ώστε να έρθουν να τα πάρουν. Την τελευταία παρτίδα κουφαριών, γιατί δεν ήταν ζώα πλέον αυτά, την πήραν την Κυριακή», περιγράφει.
Επίσης, επισημαίνει πως «όταν καταφέραμε και βρήκαμε βάρκες, γιατί ό,τι πλωτό υπήρχε προσπαθούσε να διασώσει ανθρώπους, πήγαμε και ό,τι ήταν ζωντανό το πήραμε και δυστυχώς δεν υπήρχαν άλλα». Όπως τονίζει, μάλιστα, τις βάρκες τις βρήκαν από συντοπίτες και δεν είχαν άλλη βοήθεια.
«Δεν υπήρχε παρέμβαση από κάποιον για βοήθεια», καταλήγει.
«Κραυγή» για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα
«Γροθιά» στο στομάχι και η κατάσταση που επικρατεί με αδέσποτα ή και δεσποζόμενα -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- ζώα.
«Ένας χαμός γενικά», είναι η χαρακτηριστική πρώτη φράση της Έμμας, εθελόντριας στην Καρδίτσα. Η Έμμα μαζί με άλλα τέσσερα κορίτσια -οι περισσότερες φοιτήτριες κτηνιατρικής- δίνουν εδώ και πολλές μέρες μάχη να βοηθήσουν αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα.
«Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου πήγαμε στον Βλοχό και βρεθήκαμε τυχαία. Είχαμε πάει για να ταΐσουμε κάποια ζώα, να δούμε την κατάσταση εκεί και αν χρειάζονται κάποια βοήθεια. Πηγαίνοντας εκεί, αυτό που αντικρίσαμε ήταν απαίσιο. Μιλάμε για ένα χωριό που τα νερά ήταν στα 2 με 2,5 μέτρα. Πολλά ζώα είχαν βρει καταφύγιο σε σκεπές, άλλα σε μπαλκόνια. Ήταν εγκλωβισμένα. Τελικά, καταλήξαμε να πηγαίνουμε κάθε μέρα στον Βλοχό. Την πρώτη μέρα που πήγαμε απεγκλωβίσαμε κάποια ζώα, είχαμε μόνο γαλότσες, όχι βάρκες», περιγράφει η ίδια, μιλώντας στο ethnos.gr.
Τα ζώα που διέσωσαν μεταφέρθηκαν στη δομή που λειτουργούσε από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς σε συνεργασία με το Dogs' Voice, στη Λάρισα.
«Την επόμενη μέρα στον Βλοχό, βρήκαμε πάλι κάποια ζώα και όταν τα πήγαμε στη Λάρισα, λάβαμε την απάντηση από μέλος της γραμματείας "φέρτε μου τα ζώα για σήμερα αλλά πρέπει να τα πάρετε πίσω γιατί κλείνω". Δηλαδή έκλεινε μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας και ενώ υπήρχαν ακόμα εγκλωβισμένα ζώα. Εκεί άρχισε το μεγάλο πρόβλημα για εμάς γιατί πέρα από το ότι γνωρίζαμε πως υπάρχουν ζώα σε ανάγκη, έπρεπε να βρούμε λύση για τη φιλοξενία και την περίθαλψή τους», καταγγέλλει η εθελόντρια.
Όπως τονίζει, παρά τις καθημερινές εκκλήσεις προς τη Γραμματεία για να ανοίξει η δομή ή ένας χώρος, «δεν υπήρξε κινητοποίηση και δύο εβδομάδες μετά είμαστε τελείως μόνοι μας. Εν τω μεταξύ, ο Βλοχός ξαναπλημμύρισε και τα ζώα που ταΐζαμε δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει».
Σε κακή κατάσταση σκύλοι και γάτες
Την ίδια ώρα, τα ζώα που έχουν μείνει πίσω είναι σε πολύ κακή κατάσταση. «Δεν το έχω ξαναδεί. Έχουν αφυδατωθεί γιατί δεν έχουν καθαρό νερό, πίνουν λασπόνερα. Αυτό που είδαμε είναι και πολλά ζώα με γαστρεντερικά θέματα, όλα έχουν δερματικά, ουσιαστικά έχουν την εικόνα ζώου που έχει πάθει χημικό έγκαυμα στο σημείο που έχει έρθει σε επαφή με τη λάσπη», λέει η Έμμα.
Όπως υπογραμμίζει, «τα ζώα που έμειναν πίσω χρειάζονται βοήθεια, δεν είναι αρκετό να σιτίζονται μόνο. Έχουμε δει σκυλί να τρώει πτώμα κότας σε σήψη, ζώα να ζουν δίπλα σε πτώματα γενικά, πολύ άσχημη κατάσταση».
«Τα δεσποζόμενα ζώα, ιδίως σκυλιά, τα εγκαταλείπουν πάρα πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες τους. Βλέπουμε ολοένα καινούρια ζώα, φοβούνται μήπως κολλήσουν κάτι ή τα αφήνουν πίσω γιατί δεν επιτρέπονται εκεί που φιλοξενούνται. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον δρόμο και περιμένουν έξω από τις αυλές των ιδιοκτητών τους. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Φωνάζουμε καιρό για έναν χώρο φιλοξενίας και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση», συμπληρώνει.
Οι συγκεκριμένοι εθελοντές έχουν διασώσει περίπου 10 με 15 ζώα και όλα τα υπόλοιπα έχουν μείνει πίσω και τα βλέπουν τακτικά. Οι εθελοντές κάνουν έκκληση για φιλοξενίες πλημμυροπαθών σκύλων ή γατών και τονίζουν πως μπορούν με δικά τους έξοδα να μεταφέρουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.
70.000 νεκρά ζώα και 110.000 πτηνά έχουν ταφεί ή αποτεφρωθεί
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλία, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27/9 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Θανάση Μπαλάφα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη, 70.000 νεκρά ζώα και 110.000 πτηνά έχουν ήδη ταφεί ή αποτεφρωθεί.
Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης:
- Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει περισυλλεγεί.
- Έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί (ταφή ή αποτέφρωση) περί τα 70.000 νεκρά ζώα και περί τα 110.000 πτηνά.
- Σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις επιβάρυναν ένα υπάρχον πρόβλημα.
- Φυσικά ολοκληρώνεται και η συλλογή οικόσιτων νεκρών ζώων, αλλά και ψαριών που βρέθηκαν σε αγρούς από τους παρακείμενους ποταμούς.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr