Ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης είναι Καστοριανός: Από τα χωράφια χωρίς λιπάσματα και το high tech μαντρί στη… μοναξιά της βράβευσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Δεν οργώνουν τη γη αλλά κάνουν απευθείας σπορά, δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και λιπάσματα αλλά μόνο κοπριά από τα πρόβατα, διαθέτουν τυροκομείο πολύ κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα και μετά από κάθε άρμεγμα δεν αναθερμαίνουν το γάλα αλλά το παίρνουν απευθείας και το φιλτράρουν χωρίς να χρειάζεται να το παγώνουν και να το ξαναζεσταίνουν όπως κάνουν οι περισσότερες τυροκομικές μονάδες. Δεν σταματούν όμως, εδώ, αλλά έχουν δημιουργήσει ένα καινοτόμο γαλακτομικό προϊόν, το κανιάκι που έχει όλες τις ιδιότητες του κασεριού αλλά δεν χρειάζεται τη θερμική επεξεργασία που απαιτεί το τελευταίο.
Πίσω από τις καινοτόμες αυτές εφαρμογές βρίσκεται η καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα «Φάρμα Μόσχου» δύο δίδυμων αδερφών από την Καστοριά, του Θωμά και του Χρήστου από την Πολυκάρπη Καστοριάς η οποία φιγουράρει εδώ και λίγες μέρες στην κορυφή της λίστας των «EU Organic Awards για το 2023» στην κατηγορία του «καλύτερου παραγωγού βιολογικών προϊόντων».
Πιο υγιεινά και ανώτερης ποιότητας τα παραγόμενα προϊόντα
«Επενδύουμε στην κυκλική οικονομία, στη βιολογική γεωργία ακριβείας και είμαστε πολύ αποτελεσματικοί σε σχέση με τους ρύπους. Και αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να είναι πιο υγιεινά και ανώτερης ποιότητας όλα μας τα παραγόμενα προϊόντα σε σχέση με τα συμβατικά που κυκλοφορούν στην αγορά» θα πει στο ethnos.gr ο Θωμάς Μόσχου μία μέρα μετά την βράβευσή του στις Βρυξέλλες.
Ο Θωμάς Μόσχος είναι τεχνολόγος γάλακτος και ο αδελφός του Χρήστος είναι κτηνίατρος και ασχολούνται με την φάρμα ,η οποία μετρά ενάμιση αιώνα ζωής, από μικρά παιδιά.
Η Επιτροπή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών βιολογικών βραβείων τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά επ’ ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε.
«Δεν μπορούσα να χτίσω πέντε χρόνια το τυροκομείο λόγω γραφειοκρατίας»
Ο δρόμος προς την κορυφή για τον Θωμά ήταν ανηφορικός αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. «Δεν μπορούσα να χτίσω πέντε χρόνια το τυροκομείο λόγω γραφειοκρατίας και περίμενα δύο χρόνια για να πληρωθώ τις επιδοτήσεις που μου χρωστούσαν. Ζήτησα να πάρω άδεια για παραγωγή φέτας και ΠΟΠ προϊόντων και περίμενα έξι μήνες απλά για να μου απαντήσουν, όχι για να έρθουν για έλεγχο. Πάμε να δηλώσουμε τα προϊόντα που φτιάχνουμε στα ισοζύγια και δεν μπορούμε γιατί δεν είναι περασμένα στα ισοζύγια. Για κάθετι μικρό μου δημιουργούσαν πρόβλημα. Σκέψου με ‘γράφαν’ γιατί έλειπαν δύο γιαούρτια από το απόθεμα και την ίδια ώρα τις μεγάλες επιχειρήσεις τις πιάνουν με τόνους νοθείας και δεν τις κάνουν τίποτα» λέει ο κ. Μόσχου. Αγκάθι για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα είναι και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες όπως λέει.
«Ρωτησα τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσεκόβσκι, μετά την βράβευση τι σκοπευει να κανει η ΕΕ για την εξασφαλιση της παραγωγης αφου σημερα αν θελω ενα δανειο για την επιχειρηση μας η οποια κοστολογειτε στα 2,5 εκατομμυρια ευρω θα μου δωσουν 10 χιλιαδες με το ζορι, ενω αν ζητουσα δανειο για παραγωγή συνθετικων τροφιμων απο πρωτεινες σκουληκιων θα εβρισκα ανετα χρηματοδοτηση 15 εκατομμυριων ευρω αυτο σε συναρτηση με την φορολογηση του ανθρακα δημιουργει ενα φαυλο κυκλο που στο τελος θα οδηγησει τους πραγματικους αγροτες να μην παραγουν αλλα να πουλανε μοναδες ανθρακα που θα δεσμευουν λογο της απραξιας τους και θα τις πουλανε στις εταιρειες που παραγουν συνθετικα τροφιμα».
Ανύπαρκτη η αγροτική πολιτική της χώρας-Δεν πήγε κανείς από το υπουργείο στη βράβευση
Το βασικό, όμως, πρόβλημα της Ελλάδας που δεν πάει μπροστά η χώρα είναι η ανύπαρκτη αγροτική πολιτική όπως αναφέρει. «Και θα σας πως ένα απλό παράδειγμα: ‘Ήξερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι είμαστε φιναλίστ, μας έστειλε και συγχαρητήρια όταν είχαμε μπει στους φιναλίστ και στη βράβευση δεν ήρθε κανένας. Ούτε ο απεσταλμένος που έχει το υπουργείο στις Βρυξέλλες, ενώ οι βραβευθέντες από τα άλλα κράτη εκτός από τους βουλευτές τους που είχαν μαζί τους, συνοδεύονταν και από ευρωβουλευτές. Βραβεύτηκε ένας αγρότης από την Ελλάδα και δεν ήρθε κανένας».
Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Από το βήμα των φετινών βραβείων κι αμέσως μετά τη βράβευσή του, ο Θωμάς Μόσχος αναφέρθηκε και στο τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η Ελλάδα από τις φωτιές και τις πλημμύρες και απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσεκόβσκι, έκανε έκκληση για βοήθεια στους πληγέντες. Όχι, όμως, από πόρους της νέας ΚΑΠ. «Εξήγησα στον κ. Βοϊτσεκόβσκι ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα λεφτά της νέας ΚΑΠ για να ξαναχτιστεί η Θεσσαλία αλλά πρέπει να βρεθούν άλλοι πόροι. Δεν ήταν λάθος του πρωτογενούς τομέα αυτό που συνέβη αλλά του ελληνικού κράτους».
Κίνητρό του για να συνεχίσει είναι η οικογένειά του και αυτά που έχει επενδύσει αυτός σαν άνθρωπος στην Φάρμα. «Σαν Θωμάς δεν μετάνιωσα που έμεινα στην Καστοριά γιατί θεωρώ παράδεισο το να ζεις εδώ. Σαν επιχειρηματίας, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για τον ίδιο το βραβείο σημαίνει ανταμοιβή τόσο των δικών του κόπων όσο και της οικογένειάς του αλλά και όλων όσων τους έχουν στηρίξει αυτά τα δύσκολα χρόνια».
Στόχος των δυο αδερφών είναι να διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα η ποσότητα γάλακτος που παράγει η φάρμα και κατ’ επέκταση των εξαγωγών και σε άλλες αγορές πέρα από αυτές της Γερμανίας και της Δανίας.
Λίγα λόγια για τα EU Organic Awards
Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της ΕΕ για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων και δίνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA and την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr