Θεσσαλία: Με την αγωνία νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι στη λίμνη Κάρλα - Αδύνατο να διοχετευτεί το νερό στον Παγασητικό από το μικρό τούνελ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πλημμυρισμένα σπίτια και χιλιάδες στρέμματα κάτω από το νερό και τη λάσπη συνθέτουν ένα σκηνικό απόγνωσης για τους κατοίκους και τους παραγωγούς των παραλίμνιων οικισμών της λίμνης Κάρλα, που βλέπουν τον τόπο τους να απειλείται με εγκατάλειψη.
Είναι η πρώτη φορά μετά το 1962 που η λίμνη επιστρέφει στο φυσικό της μέγεθος καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, με τους παραγωγούς να φοβούνται ότι μπορεί να περιμένουν ακόμη και παραπάνω από 2 χρόνια ώστε να αποστραγγιστούν τα νερά.
Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του OPEN είναι αποκαλυπτικές. Η στάθμη του νερού μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ώρες, όμως ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν χωριά παραμένει ορατός, με τους κατοίκους στο Σωτήριο να εξαγγέλλουν μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Όσοι κάτοικοι παρέμειναν στο χωριό Σωτήριο μετρούν τις πληγές τους ακόμη και 11 ημέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, κινδυνεύουν όμως να πλημμυρίσουν και δεύτερη φορά από την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα. Αυτό τους οδήγησε στην απόφαση να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου
Η κάμερα του OPEN μετά τις μαρτυρίες κατοίκων ότι ο Πηνειός διοχετεύει 1.000 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο προς τη λίμνη Κάρλα βρέθηκε στην πηγή του προβλήματος, στο σημείο όπου η απορροή των υδάτων γίνεται με χαμηλές ταχύτητες.
Ο δημοσιογράφος Αντώνης Τσολναράς και το συνεργείο το OPEN, βρέθηκαν στην τελευταία ζώνη απορροής των υδάτων από τη λίμνη Κάρλα προς τον Παγασητικό. Στις εικόνες που μετέδωσαν εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι ο όγκος του νερού που έχει συσσωρευτεί στα παραλίμνια χωριά είναι αδύνατον να απελευθερωθεί μέσα από αυτό το στενό τούνελ.
Συγκλονίζουν οι δορυφορικές εικόνες
Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε στη Θεσσαλία ο κυκλώνας Daniel, αποτυπώνεται σε νέες εικόνες από τον δορυφόρο Copernicus, τις οποίας παρουσίασε στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» με τον Σπύρο Χαριτάτο και την Ευλαμπία Ρέβη, ο Μιχάλης Διακάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά, τόνισε, η έκταση που κάλυψε το νερό, είναι ίση με αυτή της μισής Αττικής.
«Βλέπουμε με την πράσινη διαγράμμιση την έκταση των υδάτων στο δυτικό τμήμα του κάμπου, πόσο μεγάλη έκταση είναι. Η πλημμύρα στο μέγιστό της έφτασε τα 800-900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου όση η μισή Αττική», ανέφερε παρουσιάζοντας τον πρώτο χάρτη.
«Σε μια δορυφορική εικόνα της λίμνης, το νερό του Πηνειού κινείται προς τα χωριά, όσο δέχεται νερά από το ποτάμι, έγιναν τις τελευταίες ημέρες πολύ μεγάλες προσπάθειες να κλείσει ο Πηνειός, έχουν ελαχιστοποιηθεί τα νερά που έρχονται πια», σημειώνει δείχνοντας έναν δεύτερο χάρτη.
Οι κάτοικοι στα παραλίμνι χωριά της Θεσσαλίας απευθύνουν έκκληση για βοήθεια και ζητούν μέτρα στήριξης ενόψει του χειμώνα.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr