Κακοκαιρία Daniel: Μάχη για να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα από τις πληγείσες περιοχές – Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αποκατάσταση των ανυπολόγιστων ζημιών στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρία Daniel, με βασικό ζήτημα να είναι η απομάκρυνση και η ταφή των χιλιάδων ζώων που κείτονται νεκρά τόσες μέρες και είναι ουσιαστική μια υγειονομική βόμβα.
Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει και για την λίμνη Κάρλα καθώς η στάθμη ανεβαίνει σε επικίνδυνο σημείο, ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα.
Οι κάτοικοι, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες μετρούν τις πληγές τους ενώ μέσα στη λάσπη και το νερό παραμένουν σπίτια, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας.
Αφόρητη δυσοσμία
Ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς» μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την αφόρητη δυσοσμία που επικρατεί στις πλημμυρισμένες περιοχές και για τους κινδύνους που δημιουργούν τα νεκρά ζώα τα οποία δεν έχουν ακόμη περισυλλεχθεί.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.
«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουμε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού(σ.σ στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel). Η περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, Νίκος Παναγιωτόπουλος οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από την περιφέρεια και στους δήμους με αποτέλεσμα η συλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.
«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς της στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στην καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση» επεσήμανε.
Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων. Όπως δήλωσε, μέχρι χτες το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
- 49.050 αιγοπρόβατα
- 19.295 χοίροι
- 4.186 βοοειδή
- 40.330 πτηνά
- 43.980 μελισσοσμήνη
Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.
Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.
«Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας» είπε.
Κλειστή η Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Την ίδια ώρα, η χώρα παραμένει κομμένη στη μέση καθώς κλειστή είναι ακόμα η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας μετά τις πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Την ίδια ώρα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι: Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων, Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας, Επ.Ο. Πύλης – Μεσοχώρας και Λάρισας – Τύρναβου μέσω Δαμασίου.
Η κατάσταση φαίνεται πως σταδιακά βελτιώνεται, καθώς τα ύδατα έχουν ξεκινήσει να υποχωρούν.
Στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές – Σε ποιες περιοχές είναι κατάλληλο και σε ποιες όχι το νερό
Στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας ,Τρικάλων και Καρδίτσας, προσήλθαν σε δύο ημέρες, 1.396 πολίτες για διάφορα ενοχλήματα υγείας. Από αυτούς, 48 διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την χτεσινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Σχετικά με την ασφάλεια του νερού:
- Δήμος Βόλου, το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση
- Δήμος Νοτίου Πηλίου, το νερό είναι ακατάλληλο
- Δήμος Αρμυρού, κατάλληλο
- Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατάλληλο
- Δήμος Παλαμά, ακατάλληλο
- Δήμος Σοφάδων, ακατάλληλο
- Δήμος Καρδίτσας, κατάλληλο
- Δήμος Μουζακίου, κατάλληλο
- Δήμος Αργιθέας, ακατάλληλο
- Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ακατάλληλο
- Δήμος Λάρισας, το νερό είναι κατάλληλο
- Δήμος Ελασσόνας, κατάλληλο
- Δήμος Φαρσάλων, ακατάλληλο
- Δήμος Τυρνάβου, κατάλληλο
- Δήμος Κιλελέρ, ακατάλληλο
- Δήμος Αγιάς, κατάλληλο
- Δήμος Τεμπών, κατάλληλο
- Δήμος Τρικκαίων, το νερό είναι κατάλληλο
- Δήμος Πύλης, ακατάλληλο
- Δήμος Μετεώρων, κατάλληλο
- Δήμος Φαρκαδόνας, ακατάλληλο
Έχει ενταθεί η εντομολογική επιτήρηση και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.
Αυγενάκης: Τον Οκτώβριο η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους
Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους από την θεομηνία, σύμφωνα με τον κ. Αυγένάκη που έκανε δηλώσεις από το Συντονιστικό της Λάρισας.
Όπως είπε, «ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς» και διευκρίνισε ότι αφορά τη ζωική και φυτική παραγωγή και «όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος».
Στην περιοχή βρίσκονται 27 μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έχουν ξεκινήσει εκτιμητικό έργο, ενώ για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει ανοίξει στη Λάρισα γραφείο παροχής πληροφοριών.
Για τις εκτιμήσεις που καλύπτονται από την Κρατική Αρωγή, όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια με στελέχη τους.
Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, ενώ ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών για γάλα και κρέας.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν υποβληθεί 300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και 1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.
Υπενθύμισε επίσης, ότι για τους παραγωγούς σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 έως και τις 6 Οκτωβρίου.
Σχετικά με τις ζωοτροφές, όπως είπε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους δήμους, μεριμνά για την προμήθεια και διανομή σε όσους κτηνοτρόφους έχουν άμεσα ανάγκη.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr