Πειραιάς: Για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» μιλά ο δικηγόρος της οικογένειας του Αντώνη - «Τελευταία ευθύνη έχει ο πλοίαρχος»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Ο δικηγόρος της οικογένειας του 36χρονου Αντώνη, που πνίγηκε το βράδυ της Τρίτης (05/09) όταν μέλος του πληρώματος του Blue Horizon που ανήκει στον στόλο της Blue Star Ferries τον έσπρωξε στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζει ότι, με βάση τον ποινικό κώδικα η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο επισύρει το αναγκαίο μέτρο της προφυλάκισης τόσο για τον πλοίαρχο, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν.
Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ως υπεύθυνους υπέδειξε -πρωτίστως- τα δύο άτομα του πληρώματος τα οποία έδωσαν από τον ασύρματο την εντολή στον πλοίαρχο να σηκώσει την πόρτα.
«Δυστυχώς χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, αυτό που πρέπει εδώ και πέρα να κάνει η Πολιτεία να διαφυλάξει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας στα λιμάνια, στην επιβίβαση των ανθρώπων που ταξιδεύουν. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο που είναι αναγκαίο μέτρο για αυτό που έχει συμβεί, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω η ανθρώπινη ζωή, όμως μπορεί να επιβάλει η Δικαιοσύνη το αναγκαίο μέτρο της προφυλάκισης, πρώτα για το μέλος του πληρώματος στην μπουκαπόρτα του πλοίου, ο οποίος αυτός ήταν για μένα νομικά εκείνος που είχε ενδεχόμενο δόλο, διότι εδώ θα πρέπει να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο οι υπαίτιοι και οι κατηγορούμενοι αυτού του δυστυχήματος στο Λιμάνι του Πειραιά», σημείωσε στα Παραπολιτικά ο δικηγόρος.
«Αυτό που πρέπει η πολιτεία και η Δικαιοσύνη να διασφαλίσει ότι το 299 του ποινικού κώδικα ρητά, αναφέρει πως η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο επισύρει το αναγκαίο μέτρο της προφυλάκισης και για τον πλοίαρχο, και για τα υπόλοιπα μέλη εκείνοι όμως που πρωτίστως φταίνε, για αυτό το συμβάν είναι τα δύο άτομα του πληρώματος τα οποία έδωσαν από τον ασύρματο την εντολή στον πλοίαρχο να σηκώσει την πόρτα», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος κατέληξε: «Έπρεπε να διασφαλίσουν με την παρουσία του Λιμενικού ότι θα απομακρυνόταν ο άνθρωπος από το λιμάνι και την πόρτα για να μην πέσει μέσα στη θάλασσα και μετά να σηκώσουν την πόρτα. Για μένα τελευταία ευθύνη έχει ο πλοίαρχος που για μένα δεν είχε ίσως την οπτική από την πίσω πόρτα της μπουκαπόρτας, στην είσοδο του πλοίου. Αυτή είναι η άποψη μου η νομική».
Attica Group (Blue Star Ferries): Οι αδιανόητες εικόνες δεν συνάδουν με τις αξίες του ομίλου
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Blue Star Ferries, της Attica Group, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη δολοφονία του 36χρονου από μέλη του πληρώματός της.
«Η οικογένεια της ATTICA GROUP είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από το τραγικό συμβάν και εκφράζει την οδύνη, τα συλλυπητήρια, καθώς και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια και στους φίλους του 36χρονου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα.
Οι σκηνές που όλοι είδαμε χθες βράδυ είναι αδιανόητες, δεν συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου και δεν εκφράζουν ούτε στο ελάχιστο το ήθος και τον επαγγελματισμό, όχι μόνο των πληρωμάτων μας, αλλά και της ελληνικής ναυτοσύνης στο σύνολό της» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Επισημαίνει δε πως θέλει να καταστήσει σαφές ότι παράλληλα με την έρευνα των Αρχών, προκειμένου να διακριβωθούν στο ακέραιο οι συνθήκες της τραγωδίας, διερευνώνται εσωτερικά και οι λόγοι που δεν τηρήθηκαν οι σαφείς, προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να εφαρμόζονται αυστηρά από τα πληρώματα όλων των πλοίων.
Σε ανακοίνωση που προηγήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (6/9), η πλοιοκτήτρια εταιρεία δήλωνε συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμένα Πειραιά, και ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος».
Βαρβιτσιώτης: «Θρηνούν και οι οικογένειες όσων πήγαν για ένα μεροκάματο και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία»
Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον 36χρονο που σκοτώθηκε αφού τον έριξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτσης αποκάλυψε σήμερα πως ο 36χρονος που βρήκε τραγικό θάνατο στο λιμάνι του Πειραιά είχε επιβιβαστεί νωρίτερα στο Blue Horizon, ωστόσο κάποια στιγμή βγήκε από το πλοίο και όταν πήγε να ξαναμπεί σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στο σημείο που απέπλεε το πλοίο εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν άνδρες του Λιμενικού, που θα μπορούσαν να επέμβουν και να επιχειρήσουν να σώσουν τον άνδρα όταν εκείνος έπεσε στο νερό μετά την απώθηση από το μέλος του πληρώματος.
Από το Λιμενικό επισημαίνουν πως «υπήρχε στέλεχος στο Λιμάνι, αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη» και προσθέτουν πως «υπήρχαν μέτρα τάξης» αλλά είχε «ολοκληρωθεί η διαδικασία φόρτωσης» των επιβατών και των οχημάτων.
Ο κ.Βαρβιτσιώτης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90.1 είπε «ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί, αποβιβάστηκε μόνος του και προσπάθησε να επανεπιβιβαστεί. Η πληροφόρηση που έχω είναι πως μόνος του αγνόησε τις προτροπές του πληρώματος να μην αποβιβαστεί, αφού είχε επιβιβαστεί και στη συνέχεια προσπάθεια να μπει την τελευταία στιγμή. Εισιτήριο είχε».
Με παρέμβασή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ο υπουργός ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είπε ότι πρόκειται για μία «εικόνα φρίκης». Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν γνωρίζει ακόμα ποιος ήταν ο λόγος της συγκεκριμένης κίνησης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώ σημείωσε: «δεν μπορώ να αντιληφθώ τη συμπεριφορά αυτή».
«Η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα. Στο λιμάνι του Πειραιά, συνήθως δεν χρειάζεται να γυρίσει το πλοίο για να διαχειριστεί το περιστατικό, αλλά το πλοίο αναγκάστηκε να γυρίσει από τη στιγμή που υπήρχαν οι πρώτες κατηγορίες και οι πρώτες επικοινωνίες με τις Αρχές, ανθρώπων που είπαν ότι είδαν μέλη του πληρώματος να τον σπρώχνουν στη θάλασσα. Εκείνη τη στιγμή και με εντολή εισαγγελέα το πλοίο γύρισε πίσω», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης προσθέτοντας ότι «όλα αυτά έγιναν σε διάστημα 10 λεπτών».
«Τα μέλη του πληρώματος είναι υποχρεωμένα κατά την αναχώρηση να βρίσκονται στον καταπέλτη, να εποπτεύουν τι αφήνει πίσω του το πλοίο και να επικοινωνούν με τη γέφυρα. Και αυτό είναι μία σοβαρή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας», συμπλήρωσε.
«Αυτή η εικόνα προσβάλει την ελληνική ναυτοσύνη», είπε ο ίδιος, ενώ είπε ότι σε τέτοια πλοία και ο καπετάνιος έχει εικόνα του καταπέλτη, σημειώνοντας ότι και αυτός έχει ευθύνη.
Για ανθρωποκτονία κατηγορούνται τα τέσσερα μέλη του πληρώματος
Για ανθρωποκτονία από κοινού κατηγορούνται τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon που πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα τον 36χρονο που ήθελε να επιβιβαστεί στο πλοίο, με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι, καπετάνιος, ύπαρχος, λοστρόμος και αξιωματικός καταστρώματος θα απολογηθούν στην εισαγγελία το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τον άτυχο άνδρα.
«Τον έριξε και είπε “φεύγουμε”» - Συγκλονίζει μάρτυρας
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν μαρτυρίες αυτόπτη μάρτυρα που είδε του τα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon να σηκώνουν τον καταπέλτη την ώρα που βρισκόταν πάνω σε αυτόν άνθρωπος ο οποίος ήθελε να επιβιβαστεί στο πλοίο, με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στη θάλασσα και να χάσει με τραγικό τρόπο στη ζωή του. Ο μάρτυρας καταγγέλλει πως οι επιβάτες που έβλεπαν το περιστατικό να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους στο Λιμάνι του Πειραιά , φώναζαν στο μέλος του πληρώματος να σταματήσει να τον σπρώχνει γιατί ήταν «φως φανάρι» ότι θα συνέβαινε το κακό.
- η εγκατάλειψη τραυματία
— VeRDe (@VeRDe_GR) September 5, 2023
- η συγκάλυψη των συναδέλφων
- η εντολή να μην σταματήσει το καράβι τις μηχανές
ΔΕΝ είναι αμέλεια. Είναι έγκλημα!#bluehorizon #bluestar pic.twitter.com/k5V3Z9gCSr
Μάλιστα, ο ίδιος επιβάτης σημειώνει πως όχι μόνο τον έριξαν στην θάλασσα, αλλά δεν έκαναν καμία απολύτως προσπάθεια να τον σώσουν, ενώ άλλοι επιβάτες προσπάθησαν να πείσουν τον καπετάνιο να σταματήσει, αλλά εκείνος δεν τους άκουσε.
Βίντεο σοκ: Το πλήρωμα έσπρωξε από το Blue Horizon στον θάνατο τον 36χρονο που σκοτώθηκε στο λιμάνι Πειραιά pic.twitter.com/eiPvxWYKvq
— kakajason (@kakajason50) September 5, 2023
«Όλοι φώναζαν "τι κάνεις, τι κάνεις"»
Ο επιβάτης του πλοίου μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε: «Ο άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο. Τον έσπρωχνε ο τύπος με το λευκό πουκάμισο. Έκανε δύο τρεις προσπάθειες ο άλλος να μπει μέσα στο πλοίο. Την ώρα που ξεκινούσε ο καταπέλτης να φύγει, έφευγε ξεκόλλαγε και αυτός συνέχιζε και τον έσπρωχνε.
Όλοι φώναζαν: “τι κάνεις, τι κάνεις”; Έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα. Και οκ έκανες τη βλακεία και τον έριξες στη θάλασσα… Τον έριξες επί τόπου, κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη και τον τραβάει μέσα γυρνάς και λες φεύγουμε χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις: σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος, πνίγεται να τον σώσουμε. Τίποτα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο, έφυγε.
Μετά από λίγο βγήκε στην επιφάνεια, είχε πνιγεί κατευθείαν. Τον γύρναγε μέσα η θάλασσα και μετά από λίγο τον χάσαμε. Πήρα το λιμεναρχείο, είχαν πάρει και άλλα άτομα και μετά από λίγο μας γύρισαν πίσω. Το πλήρωμα έλεγε ότι πήγε να προλάβει το πλοίο και έπεσε μόνος του. Αλλά δεν έγινε αυτό».
«Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό»
Ο ίδιος επιβάτης που ήταν παρών στο περιστατικό, μίλησε στο MEGA περιγράφοντας την σκηνή. «Την ώρα που ξεκίναγε το πλοίο και έβαζε τις μηχανές, ακούω φωνές και τρέχω στο πίσω μέρος και βλέπω τον ύπαρχο του πλοίου να απωθεί έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να μπει στο καράβι. Όλος ο κόσμος φώναζε γιατί ήταν φως φανάρι ότι θα έπεφτε στη θάλασσα. Αυτός συνέχισε, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα. Ήταν φως φανάρι ότι θα συμβεί το κακό».
Σοκαρισμένοι οι επιβάτες του πλοίου είδαν τον άντρα να πνίγεται και ειδοποίησαν αμέσως το Λιμενικό για να ενημερώσουν για όσα συνέβησαν.
«Για μένα το χειρότερο το οποίο συνέβη είναι, αν δείτε το βίντεο, ότι ρίχνει μια ματιά (σ.σ. ο ύπαρχος) λες και έπεσε… και γατί να έπεφτε και σκύλος στη θάλασσα, θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γυρνάει και τον κοιτάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και γυρνάει απαθέστατα και δίνει σήμα για να φύγει το πλοίο».
«Ο καπετάνιος έκλεισε την πόρτα»
«Δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σωθεί ο άνθρωπος» καταγγέλλει ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Ο άνθρωπος τον τράβηξε η δίνη της θάλασσας, τον χάσαμε για λίγο από τα μάτια μας και μετά ξεβράστηκε πάνω και τον ξαναπήρε από κάτω. Εκεί πιστεύω τελείωσε ο άνθρωπος. Έφυγε το πλοίο και από ό, τι έμαθα πήγε ο κόσμος στον καπετάνιο και του χτύπαγε την πόρτα και αυτός τους έκλεισε την πόρτα σαν να μην συμβαίνει τίποτα».
Σύμφωνα με μαρτυρίες, από τα μεγάφωνα υπήρξε ενημέρωση για την καθυστέρηση του πλοίου, η οποία ανέφερε ότι «ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».
«Αυτό είναι το γελοίο και το τραγικό» λέει ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος καταγγέλλει την απάθεια του πληρώματος.
«Μια γυναίκα που έδωσε κατάθεση μαζί μου, είχε πάει στον καπετάνιο και του χτύπησε την πόρτα και της έκλεισε την πόρτα. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι από την στιγμή που πέφτει άνθρωπος στη θάλασσα πρέπει να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο. Ούτε αυτό συνέβη, εμείς ειδοποιήσαμε το Λιμεναρχείο. Δεν υπήρχε λιμενικός στο σημείο».
Για την υπόθεση αυτήν συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ο πλοίαρχος, ο αξιωματικός καταστρώματος και δύο μέλη του πληρώματος.
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr