Κοσμήτορας Τμήματος Γεωπονίας Ιωαννίνων στο ethnos.gr: Αυτοί είναι οι λόγοι που παραιτούμαστε - Χωρίς δικαιώματα οι απόφοιτοί μας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τις παραιτήσεις τους στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατέθεσαν μετά από ομόφωνη απόφασή τους οι καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η Πολιτεία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» και η ίδια η υπόσταση του τμήματος.
Μάλιστα, όπως είπε στο ethnos.gr ο κοσμήτορας του τμήματος, Αναστάσιος Τσίνας, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλα 14 αντίστοιχα τμήματα εφτά πανεπιστημίων της χώρας, οι καθηγητές των οποίων είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Ειδικότερα, κατά τον κ. Τσίνα, από το 2019 που το συγκεκριμένο τμήμα υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του και παρ’ όλο που εφαρμόζει ένα σύγχρονο πιστοποιημένο πρόγραμμα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, το οποίο κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες γεωπονικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.
«Αυτό ουσιαστικά θέτει σε αμφιβολία και την υπόσταση του ίδιου του τμήματός μας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας δεν αναγνωρίζονται, αν και αναγνωρίζονται αυτά παλαιότερων πανεπιστημιακών σχολών. Δεν μπορεί η Πολιτεία να δημιουργεί ένα πανεπιστημιακό τμήμα, να εισάγονται σε αυτό με πανελλαδικές εξετάσεις φοιτητές και οι απόφοιτοί του να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία έχουν, όμως, απόφοιτοι παλαιότερες Γεωπονικές σχολές της χώρας. Οι απόφοιτοί μας δεν έχουν καμία άλλη λύση για να εργαστούν, από το να φύγουν στο εξωτερικό», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Τσίνας.
«Πρόχειρη η τροπολογία»
Για το ζήτημα έχει ετοιμαστεί μία τροπολογία από την κυβέρνηση, η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, ωστόσο, ο κ. Τσίνας τη χαρακτηρίζει ως πρόχειρη, η οποία δε δίνει λύση στο πρόβλημα.
«Η τροπολογία δεν επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας. Το πρόβλημα παραμένει, αφού η τροπολογία είναι πρόχειρη και κατατέθηκε βιαστικά. Η Πολιτεία πρέπει να δράσει, να δώσει μία ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα και όχι να ακολουθούνται ατέρμονες διαδικασίες. Από την πλευρά μας δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στην παραίτηση. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν οι καθηγητές άλλων 14 τμημάτων εφτά πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι… “βράζουν στο ίδιο ζουμί” με εμάς», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσίνας.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι το πρόβλημα έχουν αντιληφθεί απολύτως οι πρυτανικές Αρχές όλων των πανεπιστημίων της χώρας. Μάλιστα, στην πρόσφατη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στην Κέρκυρα, ελήφθη για το ζήτημα ομόφωνη απάντηση.
«Εκτιμώ ότι μέχρι την Πέμπτη που θα κατατεθεί η τροπολογία, η πρύτανης του πανεπιστημίου μας δε θα κάνει δεκτές τις παραιτήσεις μας. Αν δεν έχουμε θετική κατάληξη στο αίτημά μας και δε λυθεί το πρόβλημα, δεν μπορώ να σκεφθώ τι μπορεί να γίνει. Από τη στιγμή που εμείς υπογράψαμε την παραίτησή μας, είμαστε ιδιώτες και δεν εκτελούμε τα ακαδημαϊκά μας καθήκοντα», τονίζει ο κ. Τσίνας.
Η ανακοίνωση των καθηγητών
Η ανακοίνωση των καθηγητών του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η εξής:
Τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου.
Παρότι το αίτημά μας είναι απόλυτα δικαιολογημένο και αυτονόητο, καλό είναι να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι:
1. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, διακριτός περιφερειακός πόλος αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η λειτουργία σε αυτό της Σχολής Γεωπονίας από το 2018 συμβάλλει στην ενίσχυση του κύρους και της αναγνωρισιμότητάς του, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
2. Από το 2019, που η Σχολή Γεωπονίας υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημίου, οργανώνει ένα σύγχρονο πρόγραμμα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, το οποίο είναι πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ (τότε ΑΔΙΠ) και το οποίο κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ συμπεριλαμβάνει όλες τις σύγχρονες καινοτομίες και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης. Ταυτόχρονα, ως οφείλουμε, μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών τεχνολογικής κατεύθυνσης, που κατά τη διαδικασία ένταξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σπούδαζαν στη Σχολή, οι οποίοι όμως αποφοιτούν λαμβάνοντας πτυχίο τετραετούς τεχνολογικής κατεύθυνσης (ΤΕΙ), χωρίς να έχουν καμία συσχέτιση με τους φοιτητές πενταετών γεωπονικών σπουδών. Άλλωστε, οι τελευταίοι (απόφοιτοι ΤΕΙ) απολαμβάνουν αναγνωρισμένα από την Πολιτεία επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989.
3. Από το 2019, η Πολιτεία, μέσω της εθνικής διαγωνιστικής διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, επιλέγει υποψήφιους φοιτητές και τους αποστέλλει στη Σχολή μας για να σπουδάσουν τη Γεωπονική Επιστήμη, αποκρύβοντάς τους όμως ότι εισέτι δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο μόνο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα.
4. Είναι πρόδηλο, ότι η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής μας αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της, παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει, τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με επιστημονικές υποδομές αιχμής που διαθέτει, τα σύγχρονα θερμοκήπια και το αγρόκτημα που διαχειρίζεται στην πανεπιστημιούπολη της Άρτας.
Το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι μας διακηρύσσουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια.
Χθες, κατατέθηκε το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται.
Τα μέλη της Συνέλευσης
της Σχολής Γεωπονίας
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Τέμπη: Αφέθηκε ελεύθερος ο συμβασιούχος σταθμάρχης για την τραγωδία - Tην Τρίτη ενώπιον της Δικαιοσύνης ο εμπειρότερος
- Πηγές ΠΑΣΟΚ: Ουδέν σχόλιο για τις δηλώσεις Λοβέρδου -Είμαστε σε σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη
- Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή του τροχαίου δυστυχήματος με θύμα τον διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ
- Σοβαρή καταγγελία για το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Elite διαιτητής αυτοπροτάθηκε όπως μας είπε ο Μπένετ» - Πλήρη διερεύνηση ζήτησε ο Ιβάν Σαββίδης
- Μητσοτάκης: Το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται με την ανάγκη να έχουμε σταθερή κυβέρνηση - Tι είπε για τις ενδεχόμενες συνεργασίες
- Bruegel: «Στηρίζει» την ΕΚΤ στην αύξηση επιτοκίων - Γιατί δεν συμμερίζεται τις ενστάσεις
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr