Μετρό Πειραιά: Παρέμβαση Ντογιάκου μετά από δημοσίευμα για εισροή θαλασσινού νερού σε σήραγγα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος μετά από δημοσίευμα που έκανε λόγο για εισροή θαλασσινού νερού στο μετρό Πειραιά. Ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να πραγματοποιήσει έρευνα κατά παντός υπευθύνου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου στη γραμμή μετρό του Πειραιά.
Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο υπήρξε εισροή υδάτων σε σήραγγα της γραμμής του μετρό από το λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα μεταξύ των σταθμών Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί ακόμη 390 βλάβες και αστοχίες τους τελευταίους μήνες στα νέα τμήματα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της www.datajournalists.co.uk η εισροή θαλασσινού νερού στο σιδηροδρομικό τούνελ που βρίσκεται ανάμεσα στους σταθμούς Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο, έκανε την παρουσία της αισθητή για πρώτη φορά λίγο μετά τα εγκαίνια, τον Νοέμβριο, μέσω έντονης δυσοσμίας.
Αρχικά οι τεχνικοί της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) θεώρησαν ότι πρόκειται για διαρροή από κάποιο δίκτυο ακαθάρτων που περνά από την περιοχή. Τα λιμνάζοντα ύδατα, εκτός από την δυσοσμία, άρχισαν σύντομα να προκαλούν έντονη οξείδωση σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής, σε σιδηροτροχιές, στρωτήρες, αλλαγές τροχιάς κλπ. ενώ μετά από παρακολούθηση ου προβλήματος αναδείχθηκαν και πρόσθετες αστοχίες ακόμη και στην σκυροδέτηση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr από τον Οκτώβριο του 2022, οι βλάβες στο μετρό του Πειραιά εμφανίστηκαν από την στιγμή έσβησαν οι προβολείς των εγκαινίων της επέκτασης καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι το σύστημα λειτουργεί στα όριά του χωρίς να μπορεί πλέον να «σηκώσει» την παραμικρή βλάβη. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του μετρό, Σπύρος Ρεβύθης εξηγούσε τότε ότι το σύστημα λειτουργεί πέρα από τα όριά του με αποτέλεσμα οι συρμοί να «βγάζουν» βλάβες προσθέτοντας ότι «τα τρένα δε σταματάνε σχεδόν ποτέ για να μπορέσουν να βγουν τα προγράμματα σε όλες τις γραμμές».
391 βλάβες στη νέα γραμμη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που αναφέρει το δημοσίευμα η ΣΤΑΣΥ ζήτησε με επιστολές της να γίνουν ενέργειες από την υπεύθυνη των έργων «Αττικό Μετρό» σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια, την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM που κατασκευάζει την νέα γραμμή 4 του Μετρό (Αλσος Βεΐκου- Γουδή). Η ALSTOM συμμετέχει και στην υλοποίηση της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ για το σύστημα τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης που υπεγράφη το 2014.
Η ΣΤΑΣΥ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνέχισε να πιέζει αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της εισροής υδάτων χωρίς ανταπόκριση από την Αττικό Μετρό και κυρίως την κατασκευαστική κοινοπραξία. Τον Φεβρουάριο η ΣΤΑΣΥ πραγματοποίησε ανάλυση των υδάτων που εισρέουν και διαπίστωσε ότι δεν προέρχονταν από δίκτυο ακαθάρτων αλλά πρόκειται για θαλασσινό νερό.
Το δημοσίευμα παραπέμπει σε υπηρεσιακά έγγραφα 19 σελίδων, όπου καταγράφονται 391 συγκεκριμένες βλάβες και αστοχίες που εμφανίστηκαν σε όλο το νέο δίκτυο (Αγία Μαρίνα-Πειραιάς), στο χρονικό διάστημα που ξεκινά από τον Ιούλιο του 2022 έως το τέλος του περασμένου χρόνου.
Τι έδειξε η έρευνα
Στο τμήμα εκείνο των εγγράφων, που παρουσιάζεται και ονομάζεται «Συγκεντρωτικός Πίνακας Προβλημάτων Επιδομής, Ρευματοφόρου και Σήραγγας», οι 22 από τις 62 βλάβες αφορούν στο τμήμα Πειραιάς- Δημοτικό Θέατρο και πολλές σχετίζονται με την εισροή υδάτων από το λιμάνι.
Έντονες οξειδώσεις και διαβρώσεις στις τροχιές, καψίματα στην ηλεκτροφόρο τροχιά, λασκαρισμένοι σύνδεσμοι και άλλες αστοχίες εμφανίζονται και στα υπόλοιπα τμήματα προς τους σταθμούς Μανιάτικα, Νίκαια, Κορυδαλλό, Αγία Βαρβάρα και Αγία Μαρίνα.
Παράλληλα, γίνεται λόγος και για έναν μακρύ κατάλογο βλαβών, που από μόνες τους μπορεί να θεωρηθούν ρουτίνας αλλά όταν εμφανίζονται σωρευτικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα λειτουργικά προβλήματα: Αισθητήρες που δεν λειτουργούν, οθόνες μόνιτορ για τους οδηγούς με «παγωμένη εικόνα», πόρτες ασφαλείας που βγάζουν «ψευδή συναγερμό», αστοχίες στα επικοινωνιακά δίκτυα, στην ηλεκτρική τροφοδοσία, στα συστήματα πυρανίχνευσης, στις κάμερες ασφαλείας, στον φωτισμό, τον κλιματισμό, τις κυλιόμενες σκάλες ακόμη και στα ρολόγια για ενημέρωση των επιβατών.
- Άγρια κόντρα για τα Τέμπη μετά την τοποθέτηση Καραμανλή: Κατηγορίες Τσίπρα προς κυβέρνηση για «συγκάλυψη» και σκληρή απάντηση Οικονόμου
- Η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τι συμφώνησαν Δένδιας και Τσαβούσογλου
- «Χτυπήθηκε από τουλάχιστον πέντε όργανα» και «υπέστη μαρτυρικό θάνατο» - Η συγκλονιστική κατάθεση της ιατροδικαστού στη δίκη για τη δολοφονία Άλκη
- Νέες λεπτομέρειες για τη φρικτή δολοφονία της 12χρονης στη Γερμανία από τις φίλες της: «Το φονικό όπλο ίσως ήταν μία λίμα»
- Άγριο ξύλο στην πλατεία Αριστοτέλους: Νεαρά κορίτσια πιάστηκαν στα χέρια και ανήλικοι τραβούσαν βίντεο
- Credit Suisse: Το deal απειλεί άλλες τράπεζες - «Σκοτώνει» μια αγορά ομολόγων 275 δισ. δολαρίων
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr