Εντατικές έρευνες για τη Ρωσίδα κατάσκοπο: Στο «φως» φωτογραφία με το πρόσωπό της - Το μεξικανικό διαβατήριο και το δίκτυό της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μεγάλη κινητοποίηση έχει προκαλέσει η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τσάλλα», στις Αρχές.
Η Ρωσίδα κατάσκοπος φρόντιζε να κρύβει το πρόσωπό της. Ωστόσο, στο φως έρχεται φωτογραφία από την ελληνική ταυτότητα που είχε βγάλει.
Σε αυτή διακρίνονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, με τις Αρχές να ψάχνουν το δίκτυο που τη βοήθησε στην Ελλάδα. Το έγγραφο της ταυτότητάς της, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, ακυρώθηκε το Σάββατο (18/03) το πρωί.
Αγώνας δρόμου για να βρεθεί το δίκτυό της
Η Ρωσίδα κατάσκοπος με τη βοήθεια ενός δικτύου κατάφερε να «εξαφανίσει» τον θάνατο ενός βρέφους από τα επίσημα αρχεία και πήρε τη θέση του ως «Μαρία Τσάλλα».
Η Μαρία Τσάλλα έλαβε ληξιαρχική πράξη γέννησης από το Μαρούσι. Πηγές από τον Δήμο Αμαρουσίου ανέφεραν: «Την τριετία 2015-18 γίνονταν η ψηφιοποίηση των αρχείων. Αυτό το διάστημα φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση ζήτησαν την πλήρη συνεργασία των υπαλλήλων του ληξιαρχείου».
Το ερώτημα είναι γιατί η Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα επέλεξε το Παγκράτι. Πιθανότητα γιατί είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.
Σύμφωνα με την Ασφάλεια, υπάρχει δίκτυο που την έχει βοηθήσει και όλα δείχνουν ότι συνεργοί της είχαν παρεισφρήσει στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ασφάλεια ζήτησε τη συνεργασία όλων των υπαλλήλων του ληξιαρχείου Αμαρουσίου. Επίσης, υπάρχει έγγραφο που η Μαρία Τσάλλα, το βρέφος που έχει πεθάνει, εμφανίζεται ζωντανό.
Οι Αρχές γνωρίζουν και τις επαφές της Ρωσίδας κατασκόπου. Έκανε παρέα με μία Γαλλίδα, με άλλες δύο γυναίκες με ξένη υπηκοότητα και με έναν άνδρα. Οι Αρχές, επιπλέον, επιχειρούν να μάθουν πού και με ποιον τρόπο έκανε κατασκοπεία.
Με μεξικανικό διαβατήριο στην Ελλάδα
Η κατάσκοπος το 2017 βρισκόταν στο Μεξικό και στα Σκόπια. Μπήκε στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο και το Δεκέμβριο του 2018 ζήτησε και πέτυχε την εγγραφή της στο δημοτολόγιο Αλεβερίου με το όνομα Μαρία Τσάλλα. Είχε μεξικάνικο διαβατήριο αλλά η μητέρα της τον πατέρα της δεν τον δήλωσε διότι δεν υπήρχε στη ζωή της. Έτσι, ισχυριζόταν, την έφερε στην Ελλάδα. Αλλά πάντα, κατά τους ισχυρισμούς της, η μητέρα της ήταν Βελγίδα υπήκοος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1.
Το 2019 η Τσάλλα ζει στην Αθήνα σε κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης και μαθαίνει ελληνικά σε φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας στο Μοναστηράκι.
Στις αρχές του 2020 νοίκιασε το δυάρι στην Αρριανού 6 και άνοιξε το κατάστημα «Γαλάζιο». Σύχναζε σε στέκια με γαλλόφωνους διότι μίλαγε καλά γαλλικά -γλώσσα που μιλάει και ο φίλος της στην Αθήνα.
Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2022, πήγε ταξίδι στη Μόσχα, όπου παρέμεινε περισσότερο διάστημα -ενώ αρχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία -επειδή είχε αρρωστήσει κατά δήλωσή της με κορονοϊό. Τον Απρίλιο του 2022 ταξίδεψε στο Παρίσι.
Τον Δεκέμβριο του 2022 έκανε την πρώτη της πρόσληψη στο «Γαλάζιο». Τον ίδιο καιρό στη Λουμπλιάνα συλλαμβάνεται ένα ζευγάρι Ρώσων Illegals και οι πληροφορίες τους φαίνεται ότι αφορούν και την ίδια. Οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Σμίρεβα ή Τσάλλα εγκατέλειψε την Ελλάδα για τη Μόσχα, μέσω κάποιου ασιατικού προορισμού, πιθανότατα της Ινδίας, στις 4 Ιανουαρίου του 2023. Λίγες ημέρες κάνει το ίδιο ο πραγματικός της σύζυγος εγκαταλείποντας τη Βραζιλία για τη Μόσχα.
«Δεν θυμόμουν τίποτα»: Τι λέει ο δικηγόρος που έβγαλε τα χαρτιά της Ρωσίδας κατασκόπου
Ο δικηγόρος Αλιβερίου που βοήθησε τη «Μαρία Τσάλλα» να γραφτεί το 2018 στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου, αναφέρει πως «δεν ήταν πελάτισσά» του και πως «δεν θυμάται τίποτα» για την υπόθεση.
Καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στο ληξιαρχείο, η Ρωσίδα κατάσκοπος ήρθε σε επαφή με δύο δικηγόρους της περιοχής προκειμένου να διαβεβαιώσουν ότι είτε τη φιλοξενούσαν είτε τη γνώριζαν επειδή μένει στη συγκεκριμένη περιοχή. Τελικά, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, στις 21 Δεκεμβρίου του 2018 καταφέρνει και γίνεται δημότης Αλιβερίου.
«Δεν θυμόμουν τίποτα για αυτή την υπόθεση, η γυναίκα δεν ήταν πελάτισσά μου. Είχε χαρτιά απλά ήθελε να αλλάξει τόπο κατοικίας στο ληξιαρχείο στο Αλιβέρι και να γραφτεί στο δημοτολόγιο. Η ληξίαρχος ζητούσε αποδείξεις ότι η γυναίκα είναι κάτοικος του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, πχ ένα μισθωτήριο σπιτιού ή κάποιος λογαριασμός που να αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας» δήλωσε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.
Ο ίδιος δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις πώς ακριβώς γνώρισε την Μαρία Τσάλλα, πώς τη βοήθησε να βγάλει τα χαρτιά της ούτε εάν την φιλοξένησε στο σπίτι του, όπως έχει γίνει γνωστό.
«Προσπαθώ να θυμηθώ, ίσως με πήρε τηλέφωνο κάποιος δικηγόρος από Αθήνα να εξυπηρετήσω πελάτη του, όπως γίνεται συνήθως εδώ στην επαρχία… δεν θυμάμαι να τη φιλοξένησα ούτε να τη δήλωσα ως φιλοξενούμενή μου…» είπε ο δικηγόρος, μιλώντας στο ίδιο μέσο.
- Προ των πυλών «πασχαλινό καλάθι» και «καλάθι του νονού» - Τι θα περιλαμβάνουν
- Πράσινο φως από τον Τσίπρα για την παραμονή Πολάκη στα ψηφοδέλτια - «Η αυτοκριτική είναι πράξη πολιτικής ευθύνης»
- Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η αύξηση του κατώτατου μισθού - Πώς διαμορφώνονται πλέον φόροι και κρατήσεις
- Τζάστιν Μπίμπερ: Πώς είναι το πρόσωπό του 9 μήνες μετά τη διάγνωση με σύνδρομο Ramsay Hunt
- Credit Suisse: Ο (Ελβετός) βασιλιάς είναι γυμνός - Παλιές αμαρτίες, λάθη και κακή συγκυρία
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr