Επανάσταση στην Ιατρική του ΑΠΘ: Στο χρονοντούλαπο μπαίνουν οι γραπτές εξετάσεις - Θα γίνονται μόνο με tablets!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Tο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί ξανά με την ένταξη και χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών κατά τη διαδικασία των εξετάσεων των φοιτητών. Πλέον στα αμφιθέατρα της Ιατρικής οι εξετάσεις των θεωρητικών μαθημάτων γίνονται με tablets τελευταίας τεχνολογίας, βάζοντας τέλος σε «βουνά» γραπτών, καθυστερήσεις στη βαθμολόγηση και μη αναγκαίες επαναβαθμολογήσεις.
«Η σκέψη για τη χρήση tablets στις εξετάσεις ξεκίνησε πριν την έναρξη της πανδημίας, η οποία επίσπευσε τις εξελίξεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τέθηκαν προδιαγραφές, σχεδιάστηκε πρωτότυπο σύστημα, έγιναν δοκιμές μικρής κλίμακας, αναβαθμίστηκαν υποδομές δικτύου, ανακαινίστηκαν αμφιθέατρα, καθορίστηκαν διαδικασίες λειτουργίας για εξεταστές και εξεταζόμενους και εκπαιδεύτηκε το προσωπικό. Με την επιστροφή στα αμφιθέατρα είχαμε έτοιμο ένα απολύτως λειτουργικό σύστημα. Στην εξεταστική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε οι περισσότερες εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων έγιναν έτσι. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα αυτό, δε μπορούν να φανταστούν πια τις εξετάσεις αλλιώς», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Οι φοιτητές που εξετάστηκαν στα αμφιθέατρα της Ιατρικής Σχολής τον περασμένο μήνα, βρήκαν στα ειδικά διαμορφωμένα έδρανα tablets σε ατομική παροχή ρεύματος μέσω USB, σε ασφαλές κλειστό ασύρματο δίκτυο ειδικά διαμορφωμένο για την εξυπηρέτηση της εξεταστικής διαδικασίας με υψηλά στάνταρντ ασφαλείας. Η διασφάλιση του αδιάβλητου της εξεταστικής διαδικασίας έγινε με χρήση προσωπικών κωδικών, χρήση κωδικού εξέτασης και της ακαδημαϊκής ταυτότητας των φοιτητών. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων οι οποίες επιλέχθηκαν τυχαία για κάθε εξεταζόμενο από την ηλεκτρονική τράπεζα θεμάτων. Η βαθμολογία προέκυψε αυτόματα και αναρτήθηκε άμεσα με το τέλος της εξέτασης.
Τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης tablets στις εξετάσεις
Πρωταρχικός στόχος της χρήσης tablets στην εξέταση των φοιτητών είναι η υιοθέτηση κριτικής σκέψης διαβάσματος αντί του στείρου τρόπου απομνημόνευσης γνώσεων. Στις μέρες που η ύπαρξη της πληροφορίας είναι διαθέσιμη σε όλα τα ψηφιακά μέσα, στο κινητό τηλέφωνο και στους φορητούς υπολογιστές, σε οποιοδήποτε μέρος και σε οποιαδήποτε στιγμή της άσκησης της ιατρικής από τον γιατρό, κύριο μέλημα στην Ιατρική ΑΠΘ είναι η εκπαίδευση του υποψήφιου γιατρού στη συνδυαστική επεξεργασία της πληροφορίας και την αξιολόγησή της με βάση τη σωστή κλινική εκπαίδευση του φοιτητή.
Επιπλέον, ηλεκτρονικό σύστημα εξετάσεων με tablets σημαίνει δίκαιη αξιολόγηση, εξασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων και άμεση βαθμολόγηση, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. «Η νέα γενιά έχει αυξημένες δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες. Με τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών, η ηλεκτρονική εξέταση κάνει τη διαδικασία απλούστερη και εξοικονομεί χρόνο για τους καθηγητές και τους φοιτητές», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Εκσυγχρονισμός με πόρους από το αγγλόγλωσσο πρόγραμμα
Το Τμήμα Ιατρικής έχει τα τελευταία χρόνια ένα ανανεωμένο, σύγχρονο, δυναμικό και πιστοποιημένο με άριστα σε όλους τους τομείς πρόγραμμα σπουδών, το οποίο μάλιστα προσφέρεται και σε δύο γλώσσες, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η λειτουργία του διεθνούς προγράμματος προπτυχιακών σπουδών Ιατρικής στην Ελλάδα, το πιλοτικό πρόγραμμα για όλα τα ξενόγλωσσα προγράμματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έδωσε νέα πνοή και στη συνολική λειτουργία του Τμήματος. «Αγγλόγλωσσο πρόγραμμα που απευθύνεται σε φοιτητές από όλο τον κόσμο – διδάσκουμε ήδη 120 μελλοντικούς γιατρούς από 22 χώρες – σημαίνει ανταγωνιστικές σπουδές σε σχέση με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και μετεξέλιξη του Τμήματος σε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό hub, διεθνούς εμβέλειας και δυναμικής, που στοχεύει στην υψηλή ποιότητα και την αριστεία. Ταυτόχρονα, σημαίνει και περισσότερα έσοδα, απαραίτητους πόρους για την ανακαίνιση αμφιθεάτρων και τον εξοπλισμό τους με τεχνολογικά μέσα υποστήριξης της ψηφιακής διδασκαλίας και εξέτασης που πλέον απολαμβάνουν όλοι οι φοιτητές του Τμήματος, Έλληνες και ξένοι», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.
Τα ελληνικά Πανεπιστήμια εκσυγχρονίζονται, μπαίνουν στη νέα ψηφιακή εποχή και το Τμήμα της Ιατρικής είναι στην αιχμή των εξελίξεων με ολοκληρωμένα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση. «Το Τμήμα μας βρίσκεται ήδη σε μία εκτεταμένη διαδικασία να αναπτύξει τις ψηφιακές δυνατότητες σε μέγιστο βαθμό. Στόχος μας είναι η ψηφιοποίηση, ως συμπληρωματική διδασκαλία στην εκπαιδευτική διαδικασία και ως γραμματειακή υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων του Τμήματος, να αποτελέσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά πρότυπο στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας στο ethnos.gr: Οδηγός και για άλλα ΑΕΙ το παράδειγμα της Ιατρικής του ΑΠΘ
Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ πρωτοπορεί και πάλι, προσαρμοζόμενο στη νέα τεχνολογία. «Ο τρόπος των εξετάσεων με τάμπλετ αγκαλιάζεται και από τους φοιτητές, εξασφαλίζει μεγάλο βαθμό αδιαβλητότητας και διευκολύνει την μάθηση με πολύ εντυπωσιακό τρόπο» δήλωσε ο κ. Ζώρας και συνέχισε: «Εμείς οι παλαιότεροι χρειαζόμασταν ολόκληρες βδομάδες για να απομνημονεύσουμε πράγματα τα οποία θα μας ήταν αργότερα άχρηστα και τώρα τα κοιτάμε σε ένα δευτερόλεπτο στο κινητό ή στο τάμπλετ και έτσι προχωράμε πιο γρήγορα. Η ιατρική γνώση διπλασιάζεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σήμερα. Και το τάμπλετ είναι ένα απαραίτητο εργαλείο μάθησης γνώσης και προόδου ειδικά για τα ιατρικά τμήματα». Αντίστοιχες πρακτικές αναμένεται να υιοθετηθούν και από άλλα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως είπε ο Γ.Γ. του Υπ.Παιδείας.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr