Ελληνικό ροµπότ καθαρίζει τα δίχτυα!
Η ιδέα του νεαρού φοιτητή του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Ευάγγελου Λάµπου, χρηµατοδοτείται µε 15.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτοµίας και Τεχνολογίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Λύση σε ένα από τα προβλήµατα που απασχολούν την ιχθυοκαλλιέργεια υπόσχεται η ιδέα που είχε 23χρονος φοιτητής του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, ο οποίος µετέτρεψε σε επιχειρηµατική δραστηριότητα την εµπειρία που απέκτησε δουλεύοντας από µικρός στην εταιρεία Corfu Sea Farm.
«Πρόκειται για µια µέθοδο καθαρισµού διχτυών ιχθυοτροφείων από την άλγη, ένα είδος φυτοπλαγκτόν που αναπτύσσεται πάνω στις ραφές τους» λέει στον «Αγρότη» ο Ευάγγελος Λάµπος και προσθέτει ότι «η άλγη καθιστά δύσκολη τη διέλευση του νερού µέσα από τους ιχθυοκλωβούς, µε αποτέλεσµα να µειώνεται το οξυγόνο και να τίθεται σε κίνδυνο η οµαλή ανάπτυξη των ψαριών».
Παιδί οικογένειας Βορειοηπειρωτών που εγκαταστάθηκε στο νησί των Φαιάκων το 1993, µεγάλωσε µε τον παππού και τον πατέρα του να εργάζονται στις Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας ΑΕ, µία από τις κορυφαίες εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή λαβρακιού και τσιπούρας. Τα καλοκαίρια δούλευε και ο ίδιος και, όπως εξηγεί, «από πολύ µικρός είχα την τύχη ή την ατυχία να δω πώς δουλεύει το σύστηµα. Οταν ως φοιτητής πλέον εργάστηκα τα καλοκαίρια σε αυτόν τον τοµέα, αναζήτησα έναν τρόπο να λύσω το πρόβληµα που αντιµετωπίζουν όλα τα ιχθυοτροφεία».
Με βάση, λοιπόν, τις γνώσεις και την εµπειρία που απέκτησε στην πραγµατική παραγωγή, του δηµιουργήθηκε η επιχειρηµατική ιδέα, για την υλοποίηση της οποίας αποφάσισε να συνεργαστεί µε τον συµφοιτητή του Χρήστο Γκουραµάνη. Κάπως έτσι ιδρύθηκε η startup Eliminatore Ltd, η οποία κατάφερε επιπλέον να περιληφθεί στις 7 οµάδες από τα Ανατολικά Βαλκάνια που επέλεξε να χρηµατοδοτήσει µε 15.000 ευρώ το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτοµίας και Τεχνολογίας.
Η επιτυχία, ωστόσο, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Πέρυσι πρώτευσε σε διαγωνισµό επιχειρηµατικών ιδεών του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, µπήκε στην τελική πεντάδα του Mindspace Challenge 2017, απέσπασε το τρίτο βραβείο ως νεοφυής εταιρεία στη Γαλάζια Οικονοµία στο 4ο Bluegrowth και εξασφάλισε επαγγελµατική στέγη σε γνωστή θερµοκοιτίδα της Θεσσαλονίκης. Όπως λέει στον «Αγρότη», µε κίνητρο τον «δηµιουργικό εγωισµό» του αποφάσισε να κάνει κάτι χρήσιµο. Τ
Τοποθέτηση µεµβράνης
«Ως εταιρεία προτείνουµε στους πελάτες µας την τοποθέτηση µιας µεµβράνης πάνω στο υπάρχον δίχτυ, ώστε ο µικροοργανισµός να αναπτύσσεται µόνο στην τοποθετηµένη µεµβράνη. Στη συνέχεια, µέσω του αυτοµατοποιηµένου συστήµατος της εταιρείας µας, θα αποµακρύνεται η µεµβράνη από τον κλωβό και το υπάρχον δίχτυ θα παραµένει κατά 90% αναλλοίωτο» δηλώνει περήφανος. Μάλιστα, όπως αναφέρει, το αυτοµατοποιηµένο σύστηµα (drone) δουλεύεται από την οµάδα της Eliminatore Ltd εδώ και δύο µήνες και θα είναι έτοιµο έως το τέλος Νοεµβρίου, ενώ ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις µε τον Ευρωπαϊκό ∆ιαστηµικό Σταθµό, που ενδιαφέρθηκε να προµηθευτεί την τεχνογνωσία τους!
Στην οµάδα, εκτός του ίδιου και του Χρ. Γκουραµάνη, συµµετέχουν ακόµη δύο νέοι επιστήµονες, ο µηχανικός Στάθης Αναστασίου και η βιολόγος Αντωνία Αλµασίδου, «οι οποίοι συµβάλλουν µε τις εξειδικευµένες γνώσεις τους στην υλοποίηση των στόχων µας. Σκοπεύουµε σύντοµα να διευρύνουµε τον κύκλο των συνεργατών µας και σε άλλους τοµείς, όπως σε αυτόν του µάρκετινγκ, ενώ στα σχέδιά µας είναι να µπορέσουµε να εφαρµόσουµε την ιδέα µας όχι µόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά να κινηθούµε και στις ξένες αγορές» καταλήγει ο Ευ. Λάµπος.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr