Έβρος: Οι κάτοικοι της Αγριάνης δεν θα ψηφίσουν λόγω επικίνδυνου πόσιμου νερού και έλλειψης γιατρού και ίντερνετ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την απόφαση μεγάλου μέρους των συγχωριανών του να μην ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές, επειδή αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την κεντρική εξουσία, μιας και εδώ και χρόνια κανείς δεν ασχολείται με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος τους, μεταφέρει μέσω του ethnos.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Αγριάνη του Δήμου Σουφλίου, Αλή Σαλή Ογλού.
Όπως υποστηρίζει, πίνουν νερό από ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης με επικίνδυνους για την υγεία σωλήνες από αμίαντο, γιατρός δεν τους επισκέπτεται ούτε μία φορά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι να αναγκάζονται ακόμα και να περπατούν 4,5 χιλιόμετρα μέχρι το γειτονικό Πρωτοκκλήσι, για να γράψουν τα φάρμακά τους και στην ουσία δεν έχουν διαδίκτυο, αφού οι ταχύτητες είναι υπερβολικά χαμηλές και κανένας κάτοικος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του ιντερνετικά ή έστω να σερφάρει.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλή Ογλού, ήδη έχουν πάρει την απόφαση να μην ψηφίσουν περίπου 300 από τους συνολικά 700 κατοίκους του χωριού, ενώ κάθε μέρα που περνάει, την απόφαση αυτή στηρίζουν ολοένα και περισσότεροι.
Δεν μπορούσαν να γίνουν μαθήματα στην πανδημία
Το πρόβλημα με την έλλειψη διαδικτύου στην Αγριάνη είναι χρόνιο, ωστόσο, ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» για τους κατοίκους από την έναρξη της πανδημίας, όταν στις καραντίνες τα παιδιά αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν από το σπίτι τους τα μαθήματα του σχολείου.
«Οι ταχύτητες στο διαδίκτυο είναι υπερβολικά χαμηλές, τόσο ώστε κανένας μας να μην μπορεί ουσιαστικά να το χρησιμοποιήσει. Για να καταλάβετε το πρόβλημα, το πεπαλαιωμένο δίκτυο είναι από χαλκό, ο οποίος περνάει μέσα από χαντάκια και σωλήνες αποχέτευσης, δηλαδή μέσα από νερά… Καταφέραμε να αντέξουμε τις πολύ χαμηλές ταχύτητες του διαδικτύου, όμως, εκείνο που μας αγανάκτησε, ήταν ότι στις καραντίνες τα παιδιά δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα σχολικά τους μαθήματα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαλή Ογλού.
Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γειτονικά χωριά πέρασαν καινούργιες γραμμές και οπτικές ίνες για το διαδίκτυο, ωστόσο, η Αγριάνη έμεινε απ’ έξω, χωρίς κανένας να τους εξηγήσει το λόγο.
«Δε μας έδωσε ποτέ κανένας απάντηση γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι το θέμα έφτασε και στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το έψαξα παντού, έφτασα και στον ΟΤΕ. Πέρυσι το φθινόπωρο ήρθε στο χωριό μας ένας υπάλληλος του ΟΤΕ και μας είπε ότι την άνοιξη θα μπει και σε εμάς καινούργιο δίκτυο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί τους, αλλά δε μου απαντάει κανείς ή μου κλείνουν το τηλέφωνο. Προφανώς, δε θα έχουμε ποτέ ίνερνετ…», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαλή Ογλού.
Επικίνδυνο νερό – χωρίς γιατρό
Η έλλειψη διαδικτύου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αγριάνης, αφού πίνουν νερό από σωλήνες αμιάντου και σπάνια έρχεται γιατρός στο χωριό τους.
«Είναι δυνατόν σε ένα χωριό 700 κατοίκων να μην έρχεται γιατρός ούτε μία φορά την εβδομάδα; Ηλικιωμένοι αναγκάζονται ακόμα και να περπατήσουν 4,5 χιλιόμετρα, για να γράψουν τα φάρμακά τους. Επίσης, το νερό που πίνουμε, έρχεται μέσα από σωλήνες αμιάντου, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας. Κανένας δε μας λέει το γιατί συμβαίνουν όλ’ αυτά. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον και εμείς αισθανόμαστε πλήρως εγκαταλελειμμένοι Ήδη 300 άτομα πήραμε την απόφαση να μην ψηφίσουμε στις εκλογές και ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, διότι όχι μόνο δε βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά συνεχώς χειροτερεύει. Ο κόσμος όλη μέρα δουλεύει και θέλει να ζει με αξιοπρέπεια, να πίνει καθαρό νερό και να βγάζει λίγο το… γούστο του με το ίνερνετ», σημειώνει ο πρόεδρος της Αγριάνης.
Δήμαρχος Σουφλίου: Τεχνικά τα προβλήματα με το ίντερνετ
Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε παντελή άγνοια για την απόφαση αυτήν των κατοίκων. Υποστήριξε ότι κανένας δεν τον ενημέρωσε γι’ αυτό και κανένας δε ζήτησε τη γνώμη του. Παράλληλα, σημείωσε ότι το πρόβλημα με την έλλειψη διαδικτύου είναι υπαρκτό και χρόνιο και ότι οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.
«Η περιοχή μας έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη διαδικτύου, όπως την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και αυτό με χρήσεις γης. Αν εκφράζαμε τη διαμαρτυρία μας γι’ αυτά με αποχή από τις εκλογές, δε θα έπρεπε να ψηφίζει όλο το Σουφλί. Πιστεύω ότι και στην Αγριάνη δε θα προχωρήσουν σε αποχή από τις εκλογές και ότι η τελευταία θα κινηθεί σε λογικά επίπεδα. Μέσω της ψήφου σου διεκδικείς και γι’ αυτό γίνονται οι εκλογές. Για να επικροτείς ή να αποδοκιμάζεις με την ψήφο σου και όχι για να απέχεις», τονίζει ο δήμαρχος Σουφλίου.
- Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και οι εναλλακτικές διαδρομές - Αναλυτικός οδηγός
- Υπουργείο Υγείας: Εντός των ημερών το νομοσχέδιο Γκάγκα στη Βουλή – Τι αλλάζει με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ
- Οι 10 εκπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έφεραν στο φως νέα δεδομένα και μας έκαναν να ξαναδιαβάσουμε την Ιστορία
- Ενεργειακή κρίση: Ερχεται μάχη στην αγορά για τις ΑΠΕ - Τι ζητούν οι επενδυτές
- Ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που δεν βγαίνουν ποτέ από το αυτοκίνητο
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr