«Running Out of Time»: Ολοκληρώθηκε το ταξίδι στην Ελλάδα της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας για την κλιματική αλλαγή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκε σήμερα το ταξίδι της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας «Running Out of Time» στην Ελλάδα μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την Αίγυπτο όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27. Ξεκινώντας από την Γλασκόβη της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια σκυταλοδρομία Running Out of Time έφτασε στην χώρα μας στις 24 Οκτωβρίου από τη Μεγάλη Πρέσπα και κάλυψε διαδρομή 750 χιλιομέτρων ώσπου σήμερα νωρίς το πρωί βρέθηκε στο Φράγμα Μαραθώνα, όπου αθλητές και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος ενημέρωσαν για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών. Ακολουθώντας την μαραθώνια διαδρομή έφτασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου έγινε αλλαγή της σκυτάλης παρουσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και του Λυκείου των Ελληνίδων.
Επόμενος σταθμός ήταν η Ακρόπολη. Εκεί, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι περίμεναν τους δρομείς, μαθητές από πέντε σχολεία της Αθήνας που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, και Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον. Με χαρτόνια και πλακάτ στα χέρια όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Σώστε τον Πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι», «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ», «Προστατέψτε το σπίτι μου», έστειλαν το δικό τους μήνυμα ότι «το μέλλον του πλανήτη είναι και δικό τους μέλλον».
Για μια διεθνή προσπάθεια που σκοπεύει στην επαγρύπνηση και στην αφύπνιση όλων μας για τα ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον έκανε λόγο η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που συμμετείχε στην σκυταλοδρομία από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι την Ακρόπολη.
«We are running out of time, ο χρόνος τελειώνει, αλλά λύσεις υπάρχουν και είναι στο χέρι όλων μας, να συνεργαστούμε αλλά και του καθενός μας, έτσι ώστε να περάσει στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Να προσπαθήσουμε μέσα από δράσεις πολιτικές να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο των ενεργειών μας και να σχεδιάζουμε καινούριες οι οποίες θα είναι πολύ πιο ουδέτερες ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η ελπίδα μας, η νέα γενιά, και το καθήκον μας, να εκπαιδεύσουμε αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.
Μία συγκλονιστική δράση
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης τόνισε ότι σήμερα, που «αυτό το μεγάλο γεγονός, αυτή η μεγάλη σκυταλοδρομία, φτάνει στο τέλος της, έγινε μία συγκλονιστική δράση». «Η ΕΕΠΦ έχει επενδύσει πάρα πολύ στο θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από την εκπαίδευση από την περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορούμε να φτιάξουμε μελλοντικούς ενεργούς πολίτες που θα πάρουν τις γενναίες και τολμηρές αποφάσεις αυτές που δεν παίρνουν συνήθως οι ηγέτες σε αυτά τα φόρουμ. Έχουμε μια ελπίδα ότι μετά την Γλασκόβη, στην Αίγυπτο θα ληφθούν πιο τολμηρές αποφάσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση καθημερινά γιατί αυτή ήταν μια αφορμή. Καθημερινά στα σχολεία μας γιατί μόνο έτσι υπάρχει αλλαγή στάσεων και συμπεριφοράς των πολιτών», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκαμπαρδώνης.
«Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε με την ίδια ένταση να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν οι αλλαγές αυτές με τη συμμετοχή όλων των πολιτών», σημείωσε. Στην Ακρόπολη βρίσκονταν και μαθητές της πέμπτης τάξης του 8ου δημοτικού σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας όπου συμμετέχουν στη δράση για το κλίμα και στα σχολεία για το κλίμα.
«Συμμετέχουμε σε αυτό το γεγονός που είναι ένα παγκόσμιο event για το κλίμα γιατί στο σχολείο μας είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι μαθητές μας με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση είπαν τα δικά τους μηνύματα κι ελπίζουμε να είναι η αρχή για την αλλαγή», υπογράμμισε ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Μακρής.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Α' Αθήνας, Μαρία Δημοπούλου ανέφερε ότι έχουν οργανώσει ένα δίκτυο σχολείων, που ονομάζεται «Σχολεία για το κλίμα- Νησίδες ανθεκτικότητας κι αλλαγής» ώστε να μάθουν ό,τι χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή και κρίση. «Συγχρόνως προσπαθούμε να μάθουν τρόπους ώστε να μειώνουν καθημερινά το οικολογικό τους αποτύπωμα στην πράξη, υιοθετώντας ρουτίνες ζωής που τις μεταφέρουν και στο σπίτι. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αθλητές που πέρασαν 38 μέρες, 18 χώρες, 7.800 χιλιόμετρα στέλνοντας ένα μήνυμα στους ηγέτες του COP27 στην Αίγυπτο ότι το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει», σημείωσε η κ. Δημοπούλου.
Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας «Running Out of Time» στην Ελλάδα είναι η Μαρίνα Φλοίσβου. Οι δρομείς αυτής της σχεδόν 7 χιλιομέτρων διαδρομής περίμεναν μπροστά από το Ηρώδειο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι να τους παραδώσουν την σκυτάλη οι συμμετέχοντες που έρχονταν από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Φτάνοντας στην Μαρίνα Φλοίσβου πολιτική ηγεσία, πρέσβεις, ιστιοπλόοι Ολυμπιονίκες, και πλήθος κοινού θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο ιστιοπλοϊκό σκάφος ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ, που θα τη μεταφέρει στην Κύπρο, συνοδεία του Διευθυντή του FEE, Daniel Schaffe.
Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Η σκυταλοδρομία έχει ήδη διασχίσει 10 χώρες, με σημαντικούς σταθμούς τον διάπλου της Μάγχης και τις τελετές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην έδρα της UNFCCC, στη Βόννη της Γερμανίας.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr