Θεσσαλονίκη: Έκθεση ζωγραφικής - τιμή των φοιτητών στον ακαδημαϊκό δάσκαλο και καλλιτέχνη Γιώργο Τσακίρη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συνολικά 258 αντικείμενα τέχνης περιλαμβάνει η έκθεση «Τιμή στον δάσκαλο», η οποία φιλοξενείται στο Γενί Τζαμί (παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης) και παρουσιάζεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των «57ων Δημητρίων» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και ουσιαστικά αποτελεί μία έκφραση τιμής φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς τον ακαδημαϊκό τους δάσκαλο, ζωγράφο και γλύπτη Γιώργο Τσακίρη, τον αγαπημένο τους «παππού», όπως τον ονομάζουν, ο οποίος λόγω συνταξιοδότησης εγκαταλείπει τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής των φοιτητών με διάφορα θέματα, κάποια από τα οποία αποτελούν και προσωπογραφίες του Γιώργου Τσακίρη.
«Σας οφείλω πολλές συγνώμες, γιατί ήμουν λίγος σε αυτά που περιμένατε. Θα ήθελα να ήμουν πιο άξιος, για να απαντήσω στα ερωτήματά σας. Γι’ αυτό υπάρχει η συγχώρηση, για να μου τη δώσετε απλόχερα», είπε, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές του, ο Γιώργος Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης, αποσπώντας ένα θερμό χειροκρότημα.
Νωρίτερα ο καθηγητής του ΑΠΘ και καλλιτέχνης τόνισε με ταπεινότητα στο ethnos.gr ότι δεν αξίζει αυτήν την τιμή που του αποδίδουν οι φοιτητές του.
Στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, η προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης, Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου και συνάδελφοι καθώς και συνεργάτες του Γιώργου Τσακίρη μίλησαν για το έργο και τη προσωπικότητα του ακαδημαϊκού, ζωγράφου και γλύπτη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δίδαξε τι σημαίνει μια πραγματική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή.
Αντικείμενα χώρου εστιασμένα κυρίως στην αγροτιά και τους ζωντανούς οργανισμούς
Ζωγραφική και χαρακτική στην Ιταλία σπούδασε ο Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος, όπως λέει στο ethnos.gr, γρήγορα μετακινήθηκε σε καλλιτεχνικές δημιουργίες και έργα που «μπαίνουν» στο χώρο και γίνονται αντικείμενα του χώρου.
Καταγόμενος από την περιοχή των Γιαννιτσών, όπου δημιούργησε και έχει μέχρι και σήμερα το εργαστήρι του, είναι σαφείς οι επιδράσεις στο έργο του από την αγροτιά και την αγροτική ζωή καθώς και από ζωντανούς οργανισμούς (διάφορα ζωύφια, αράχνες κτλ.).
Πολύ χαρακτηριστικά έργα του, τα οποία κοσμούν σήμερα σημεία της Θεσσαλονίκης, είναι ο γνωστός «Περιστερώνας» αλλά και ο «Κυπαρίτινος». Το πρώτο τοποθετήθηκε στο πάρκο απέναντι από τη ΧΑΝΘ, το 1997 και στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνη τη χρονιά. Το δεύτερο έχει τοποθετηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο και έχει τη μορφή πυραμίδας.
Πολλά έργα του Γιώργου Τσακίρη έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη, σε μουσεία της Ελλάδας και τα έχουν ιδιώτες, «με φοβία», όπως λέει με χαμόγελο ο δημιουργός στο ethnos.gr, «μήπως βγει κάποια αράχνη ή άλλο ζωύφιο από αυτά».
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι στο πανεπιστήμιο, κατά την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών του καθηκόντων, αναπτύχθηκε η σχέση με τους φοιτητές του και άρχισαν να λαμβάνουν «σάρκα και οστά» οι Οικογενειακές Υποθέσεις. Πρόκειται για δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, οι οποίες συνεκτίθενται με αυτές νεαρών και άγνωστων στο ευρύ κοινό δημιουργών. Τις Οικογενειακές Υποθέσεις ο Γιώργος Τσακίρης χαρακτηρίζει ως «τις πιο ευχάριστες επαφές του καλλιτεχνικού του έργου».
«Δεν ξέρω πραγματικά, τι απ’ όλα είμαι. Καθηγητής, ζωγράφος ή αγρότης. Ίσως γι’ αυτό δεν καταφέρνω να κάνω τίποτα καλά», σημειώνει στο ethnos.gr ο Γιώργος Τσακίρης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr