Αυτοκτονία 14χρονου - ΓΓ του υπουργείου Παιδείας: Αν υπάρχει η παραμικρή ευθύνη για εκφοβισμό εντός του σχολείου θα αποδοθεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο ΓΓ του υπουργείου παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, βρέθηκε την Πέμπτη, 19 Μαΐου, στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών – το σχολείο του 14χρονου Μάκη που έδωσε τέλος στη ζωή του το Σάββατο, 14 Μαΐου. Ο κ. Κόπτσης, συναντήθηκε με τους συμμαθητές του 14χρονου και μίλησε, στην εκπομπή Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον στο Open για την επίσκεψή του εκεί.
Όσον αφορά στα όσα έχουν γραφτεί περί σχολικού εκφοβισμού στο σχολείο, ο ΓΓ του υπουργείου παιδείας ανέφερε ότι «μιλήσαμε για πολλή ώρα με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Μάκη. Θέλαμε να δούμε τη λειτουργία και τα προβλήματα του σχολείου, και τον τρόπο που θα μπορούσαν αυτά να ξεπεραστούν με τη βοήθεια του υπουργείου».
Δεν υπήρχε καμία καταγγελία για σχολικό εκφοβισμό
Η Μάριον Μιχελιδάκη ρώτησε τον κ. Κόπτση αν το υπουργείο ήταν ενήμερο για τα όσα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνέβαιναν στο σχολείο, και για τα οποία είχαν προηγηθεί μηνύσεις, εξώδικα και ιδιαίτερη ανησυχία, από μέρους κάποιων γονιών, καθώς τα παιδιά τους έπεφταν θύματα bullying. «Ούτε προφορικά, ούτε γραπτά, δεν υπήρχε καμία καταγγελία. Το υπουργείο δεν γνώριζε τίποτα γιατί δεν υπήρχε κάποια αναφορά. Σήμερα ο σύλλογος διδασκόντων και η διεύθυνση του σχολείου συνεχίζει την ίδια ενημέρωση, ότι το περιστατικό (με την αυτοχειρία του Μάκη) δε συνδέεται με άλλο περιστατικό βίας. Το σχολείο αρνείται ότι υπάρχει θέμα εκφοβισμού, αλλά εμείς δε θα πούμε τίποτα περισσότερο μέχρι να βγουν τα πορίσματα. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν υπάρχει η παραμικρή ευθύνη για εκφοβισμό εντός του χώρου του σχολείου, θα αποδοθεί στους υπεύθυνους».
Τέλος, ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έχει κάνει το υπουργείο προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας στα σχολεία. «Εδώ και δυόμισι χρόνια τα υπουργείο εφαρμόζει πλήθος ενεργειών, έχει θεσμοθετήσει τους συμβούλους σχολικής ζωής που είναι υπεύθυνοι ακριβώς για τέτοια περιστατικά. Μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων έχουμε περάσει σχετικές θεματικές. Και τα καινούργια προγράμματα σπουδών που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά, ασχολούνται με τα δικαιώματα του παιδιού και τον σεβασμό του άλλου ώστε να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. Μόνο φέτος έχουμε διορίσει 1.100 κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους οι οποίοι, κάθε εβδομάδα, επισκέπτονται σχολεία. Και σε αυτό το σχολείο υπάρχει ψυχολόγος και είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε μία δομή η οποία θα διαπερνά όλη τη σχολική κοινότητα και θα έχει να κάνει με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας», είπε.
«Τσουνάμι» καταγγελιών για περιστατικά bullying στο σχολείο του
Δεκάδες ερωτηματικά έχουν προκύψει για τα αίτια που οδήγησαν τον 14χρονο σε αυτοκτονία, στο σπίτι του στον Κολωνό. Το 14χρονο αγόρι βρέθηκε απαγχονισμένο στο σπίτι του τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του θανάτου συνεχίζονται την ώρα που οι καταγγελίες για έξαρση του bullying και της βίας των ανηλίκων πληθαίνουν.
Ο κύκλος των καταθέσεων συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη με την κατάθεση της μητέρας η οποία βρήκε νεκρό το παιδί της, συμμαθητών του καθώς και του προπονητή του. Ήδη, έχουν καταθέσει ο πατέρας, ο αδερφός και ο διευθυντής του σχολείου του 14χρονου καθώς και το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης που έφτασε στο σημείο και παρέλαβε το νεκρό παιδί. Παράλληλα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ελέγχει το λάπτοπ του αγοριού, το οποίο ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις για το εάν προχώρησε σε μια τέτοια πράξη λόγω εκφοβισμού ή του «Blackout Challenge» στο Tik Tok.
Ο Γιώργος Καλλιακμάνης Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και ο Θεόδωρος Τσούχλος Πρόεδρος ΟΛΜΕ μίλησαν για το «τσουνάμι» καταγγελιών για περιστατικά βίας και bullying στο σχολείο του 14χρονου, λίγες μέρες μετά την αυτοκτονία του. Όπως είπε ο κ. Καλλιακμάνης «δεν ανοίγουν πολύ εύκολα τα στόματα και δεν μιλάνε ούτε οι γονείς ούτε οι καθηγητές». Ο κ. Καλλιακμάνης διερωτήθηκε γιατί δεν ενημερώνεται η Αστυνομία, ώστε να προλάβουν κάποια τέτοια τραγικά περιστατικά. Όπως είπε, πολλά παιδιά έχουν φτάσει σε σημείο λόγω φόβου να αναρωτιούνται αν πρέπει να έχουν πάνω τους μαχαίρια ή σπρέι πιπεριού για να προστατευτούν, σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. «Είναι ένα φαινόμενο που θέλει συνολική αντιμετώπιση. Ξεκινάει από την οικογένεια και συνεχίζεται στο σχολείο», σημείωσε.
Ο κ Τσουχλός ανέφερε ότι η ευθύνη δεν είναι μόνο των εκπαιδευτικών και μίλησε για ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Παιδείας. Όπως είπε, όταν τα κρούσματα βίας πέρσι τον Δεκέμβριο είχαν φτάσει σε υψηλό επίπεδο, είχαν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, η οποία δεν έγινε ποτέ. «Οφείλουμε να αναζητήσουμε την αλήθεια σε αυτή την περίπτωση και αναλόγως να πράξουμε», είπε.
Oι καταγγελίες για bullying
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε τη Δευτέρα, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση αδικήματος της «συμμετοχής σε αυτοκτονία».
Συμμαθητές του παιδιού τόνισαν ότι ο 14χρονος είχε δεχθεί bullying ακόμα και εντός της σχολικής αίθουσας και ότι τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα στενοχωρημένος, αλλά αρνούνταν να δείξει τα συναισθήματά του, αναφέρει η ΕΡΤ. Παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν το παιχνίδι πρόκλησης «Blackout Challenge» αλλά θεωρούν ότι ο συμμαθητής τους δεν θα έμπλεκε με αυτό.
«Ένα χρόνο οι καθηγητές δεν κάνουν τίποτα, έχουν εντοπιστεί και άλλα προβλήματα στο σχολείο μας. Θέλω να έρθει η αστυνομία στο σχολείο να κάνουμε κάτι, δεν γίνεται κάθε φορά να γίνεται αυτό στα παιδιά. Είναι κάποιες παρέες που έχουν ενωθεί και τη βλέπουν πιο "μαγκιά" από τους άλλους. Την Παρασκευή του πέταγαν νεράντζια (σ.σ. του 14χρονου) και οι καθηγητές δεν κάνανε τίποτα. Την ίδια μέρα του είχε πει ένα παιδί "έλα να βγούμε σέντρα, θα σε μαχαιρώνω αν δεν βγούμε σέντρα", δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», είπε μαθητής του ίδιου σχολείου με τον 14χρονο.
«Βγαίνοντας από το σχολείο την Παρασκευή (σ.σ. την ημέρα της αυτοκτονίας), για να κάνουν την πλάκα τους, δεν ξέρω, τον κυνηγούσαν και του πετούσαν νεράντζια (...). Το παιδί αυτό ήταν πάρα πολύ καλό, δεν πείραζε, δεν έκανε κρυφά πράγματα να τον έχουν άχτι. Ήταν ήρεμος. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά που δέχθηκε bullying. Έχει δεχτεί και στο σχολείο και έξω από αυτό» δήλωσε φίλος του 14χρονου στο Mega, χθες, Δευτέρα. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε σίγουρος πως ο 14χρονος είχε μιλήσει για τις καταστάσεις που βίωνε στους δασκάλους του, οι οποίοι, όπως λέει, «δεν έκαναν τίποτα».
Στο φως νέες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου του μαθητή
«Εμείς ως σχολική επιτροπή έχουμε αρμοδιότητα για τον εξοπλισμό των σχολείων. Δεν γνωρίζω για τις καταγγελίες σε βάρος του. Με τον συγκεκριμένο καθηγητή έχουμε άρτια συνεργασία και θεωρείται απ’ τους καλύτερους, όσο αφορά στις τεχνολογικές δραστηριότητες του σχολείου. Πριν κάποιες μέρες μπήκαν άγνωστοι και τα έκαναν γυαλιά – καρφιά, έσπασαν πόρτες. Πριν 10 ημέρες είχαμε εκλογές στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και από τα 47 σχολεία συμμετείχαν 14 μόνο. Υπάρχει παντελής αδιαφορία. Τα περισσότερα είναι δημοτικά, γιατί εκεί οι γονείς δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής 4ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Ρωμανέας.
«Όσοι μαθητές έχουν παραβατική συμπεριφορά αλλάζουν για λίγους μήνες σχολείο και επιστρέφουν», συμπλήρωσε. «Τον κλώτσαγαν, του πέταγαν νεράντζια. Οι καθηγητές το έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα. Το παιδί δεν είχε κάτι, ήταν μία χαρά, δεν ξέρω γιατί του έκαναν όλα αυτά», δήλωσε ένας μαθητής του σχολείου.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr