Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αναβλήθηκε η δίκη του Κορκονέα - Δεν κλήθηκαν οικογένεια και δικηγόροι του θύματος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επεισοδιακή η έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό του καταδικασμένου για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας. Ουσιαστικά η δίκη δεν ξεκίνησε ποτέ, με την έδρα να αποφασίζει την επ’ αόριστον αναβολή της.
Με την έναρξη της διαδικασίας ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε πραξικόπημα τη μη κλήτευση της Πολιτικής Αγωγής, ενώ υπέβαλε αίτημα αναβολής και κλήτευση μαρτύρων, καταθέτοντας και την παρέμβαση της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου.
Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε πως οι δικηγόροι του θύματος ενημερώθηκαν τυχαία για την δίκη και αργότερα έμαθαν πως η μη κλήτευσή τους δεν ήταν εκ παραδρομής, αλλά υπήρχε εντολή Εισαγγελέα να μην γίνει. Από την πλευρά του Εισαγγελέα της έδρας, τέθηκε αίτημα διακοπής για να κλητευθεί και η οικογένεια.
Τελικά, η έδρα αποφάσισε ότι η εκδίκασή της αναβάλλεται αορίστως, ενώ τη νέα ημερομηνία θα προσδιορίσει η Εισαγγελία Εφετών.
Η καταγγελία της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η δικηγόρος της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπούλου νωρίτερα έκανε γνωστό, ότι η δίκη είχε προσδιορισθεί για σήμερα, 11 Μαΐου, χωρίς να κλητευθούν ούτε η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου ούτε οι πληρεξούσιοι και αντίκλητοι δικηγόροι.
«Όταν αναζητήσαμε πληροφορίες και εξηγήσεις χθες και σήμερα, πληροφορηθήκαμε από το αρμόδιο Τμήμα της Εισαγγελίας Εφετών Λαμίας ότι η παράλειψη κλήτευσής μας δεν οφείλεται σε παραδρομή ή σφάλμα, αλλά σε εντολή που δόθηκε από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μπαντουδάκη, να μην κλητευθεί η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, δηλαδή η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο, «Πρόκειται για πρωτοφανή, ακραία αντιδικονομική ενέργεια, η οποία καταστρατηγεί τις αρχές του κράτους δικαίου, της δίκαιης δίκης, της ισότητας των όπλων, της διαφάνειας και δημοσιότητας στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, παραβιάζει κατάφωρα αυτή την ίδια την αρχή της αμεροληψίας και υπονομεύει την θεμελιώδη αρχή της ουσιαστικής αναζήτησης της αλήθειας. Πρόκειται, επιπλέον, για ενέργεια που κατατείνει στην κατάργηση της μητέρας και της αδελφής του Αλέξανδρου από διαδίκους στη δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του παιδιού και στην εξοικονόμηση αντιδικονομικών πλεονεκτημάτων στον καταδικασθέντα».
Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «τι θα συνέβαινε εάν δεν πληροφορούμασταν τυχαία την σημερινή δικάσιμο και σε ποιο νέο δικαστικό αγώνα θα έπρεπε να επιδοθούμε για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα. Διερωτώμεθα ποια ενημέρωση θα διδόταν στους ενόρκους που θα κληρώνονταν ως μέλη της σύνθεσης, για την απουσία τη δική μας και της οικογένειας του Αλέξανδρου. Δεν εμφανισθήκαμε γιατί δεν ενδιαφερόμαστε; Δεν εμφανισθήκαμε γιατί δεν δικαιούμαστε; Τι συνθήκη θα διαμορφωνόταν στην αίθουσα του Δικαστηρίου, με την παρουσία μόνον του κατηγορουμένου και χωρίς την παρουσία μαρτύρων αλλά και των συγγενών, μητέρας και αδελφής του δολοφονημένου Αλέξανδρου;» και τονίζει πως «προφανώς ανάλογη συνθήκη με εκείνη που διαμορφώθηκε προ ετών με την ερήμην μας και ερήμην της οικογένειας του Αλέξανδρου, εν κρυπτώ, συνεδρίαση με την οποία αποφυλακίσθηκε ο ενεχόμενος στην δολοφονία και αθωωθείς με την αναιρεθείσα απόφαση Βασίλειος Σαραλιώτης».
Ολόκληρη η ανακοίνωσή της:
Η στυγερή δολοφονία του Αλέξη
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008: Ο μαθητής, Αλέξης Γρηγορόπουλος, με την παρέα του κάνουν βόλτα στους δρόμους των Εξαρχείων και γιορτάζουν τα γενέθλια μιας φίλης τους. Λίγο μετά τις 21:00, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Βαλτετσίου, η παρέα διαπληκτίζεται με δυο αστυνομικούς. Το περιπολικό, στο οποίο επέβαιναν οι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, απομακρύνεται απο το σημείο και ενημερώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ για το συμβάν. Ελάχιστα λεπτά μετά επιστρέφουν και κατά τη διάρκεια της έντασης που επικράτησε με ομάδα νεαρών ο Κορκονέας σηκώνει το υπηρεσιακό του πιστόλι και πυροβολεί δυο φορές. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός με σφαίρα στο στήθος.
Ταραχές ξέσπασαν αμέσως μετά τον θάνατο του 15χρονου μαθητή. Σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο γενικεύτηκαν κινητοποιήσεις. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του φόνου και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές Γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.
«Ακόμα δεν έχω καταλάβει»
«Πέρασαν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου και ακόμα δεν έχω καταλάβει το λόγο που έχω χάσει το παιδί μου. Η δολοφονία του ήταν ένα απίστευτο γεγονός πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική και έχει αποκτήσει έναν κοινωνικό συμβολισμό», τόνισε το 2019, η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Κάθε χρόνο γίνεται ένα μνημόσυνο για τον άδικο χαμό του. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εκφράζουν την οργή τους για ότι συνέβη. Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί πράο, φιλησυχο κατά της βίας και όλα αυτά που γίνονται προσβάλουν την υστεροφημία του. Θα ήθελα όλα αυτά τα έκτροπα να αποφεύγονται καθώς προσβάλλουν την οικογένειά μας» πρόσθεσε.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr