Πόλεμος στην Ουκρανία: Μειώθηκαν κατά 50% οι προσφυγικές ροές-Πόσοι Ουκρανοί απέκτησαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μειώθηκαν κατά 50% οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία στη χώρα μας τις τελευταίες βδομάδες σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Καθημερινά περνούν τα σύνορα του Προμαχώνα και των Ευζώνων 200 με 300 Ουκρανοί σε αντίθεση με την αρχή του πολέμου όπου έφταναν στη χώρα 500-600 γυναικόπαιδα από την εμπόλεμη ζώνη. Συνολικά στη χώρα έχουν βρει καταφύγιο 19.500 Ουκρανοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου στη χώρα τους.
Δεν καταγράφεται καμία τάση επιστροφής Ουκρανών στην πατρίδα τους
Παρά την μείωση των ροών αλλά και της έντασης των εχθροπραξιών δεν καταγράφεται καμία τάση επιστροφής τους στην πατρίδα τους μέχρι στιγμής. Η πλειοψηφία συνεχίζει να νοικιάζει διαμερίσματα ενώ μια μικρή μερίδα έχει μετακινηθεί από σπίτια φίλων και συγγενών σε μία από τις τρεις δομές που είναι διαθέσιμες για τους πρόσφυγες πολέμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται για τις δομές στις Σέρρες, την Σιντική και την Ελευσίνα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αν οι ανάγκες φιλοξενίας αυξηθούν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα διαθέσει και τέταρτη δομή φιλοξενίας.
Κέντρα καταγραφής για εκτοπισμένους Ουκρανούς λειτουργούν ήδη στα περιφερειακά γραφεία ασύλου Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Αθήνας και έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση προκαταγραφής 10.500 Ουκρανοί. Από αυτούς, 3.885 Ουκρανοί (ποσοστό 37%) έχουν ήδη πάρει ταυτότητα 12μηνης άδεια παραμονής, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ώστε να είναι εύκολη η προσαρμογή τους γι' αυτό το διάστημα που η χώρα μας θα τους παράσχει φιλοξενία. Στο άμεσο μέλλον το ελληνικό υπουργείο έχει στα σκαριά τη δημιουργία ενός συστήματος «self registration», όπου κάθε Ουκρανός που φτάνει στη χώρα, πχ μέσω του Προμαχώνα, να μπορεί να συμπληρώνει τα στοιχεία του και προαιρετικά ερωτηματολόγιο για δεξιότητες, γλώσσες κλπ.
Καθημερινά αιτήματα για στέγαση στο δήμο Θεσσαλονίκης από Ουκρανούς πρόσφυγες
Καθημερινά είναι τα αιτήματα παροχής στέγασης και υποστήριξης από Ουκρανούς εκτοπισθέντες στα γραφεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Εν αναμονή ήδη βρίσκονται 400 αιτήματα στέγασης στο δήμο από Ουκρανούς. «Υπάρχει μεγάλη πίεση στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ανεύρεση στέγης. Αρχικά όταν τους έβλεπα στις υπηρεσίες του δήμου έλεγα ότι θα ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους. Τώρα πλέον είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε μια κατεστραμμένη χώρα» δήλωσε στο ethnos.gr o Γιώργος Αβαρλής αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, παρά την αύξηση των αιτημάτων, ο αριθμός των διαθέσιμων διαμερισμάτων από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς μειώθηκε από 176 σε 135 μετά την απόφαση του υπουργείου να περιορίσει το πρόγραμμα ESTIA II. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο «από τις 16 Απριλίου, οι θέσεις του προγράμματος στέγασης “ESTIA II” θα περιοριστούν σε 10.000 από 27.000 που διέθετε το 2021, λόγω της βελτιωμένης διαχείρισης του Μεταναστευτικού, με προοπτική το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022».
Καμπανάκι από το δήμο Θεσσαλονίκης
Σύμμφωνα με τον κ. Αβαρλή «η παρούσα συνθήκη καθιστά επιβεβλημένη την αύξηση της δυναμικότητας του προγράμματος ή σε κάθε περίπτωση τη διατήρησή της. Και για αυτό έχει ενημερώσει ο δήμος το υπουργείο». Αυτή τη στιγμή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης μέσω του Προγράμματος φιλοξενούνται συνολικά 500 ωφελούμενοι, οι οποίοι στο σύνολό τους αποτελούν έναν πληθυσμό με μεγάλη ανάγκη υποστήριξης στον τομέα της υγείας και στον ψυχοκοινωνικό τομέα, στην πλειοψηφία τους δε έχουν σοβαρές ευαλωτότητες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από σοβαρές ψυχικές ασθένειες και αναπηρίες, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, separatedchildren των οποίων η επιμέλεια ασκείται από τρίτο άτομο, θύματα βασανιστηρίων, θύματα βιασμών, μητέρες με ανήλικα τέκνα ηλικίας μικρότερης των 10 μηνών, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λ.π.).
«Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν δύνανται να διαβιώσουν ανεξάρτητα, χωρίς την υποστήριξη του Προγράμματος, ούτε έχουν ίδια εισοδήματα. Ως εκ τούτου, η ξαφνική διακοπή του Προγράμματος θα οδηγήσει αναπόδραστα σε έξαρση του φαινομένου της αστεγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβανομένου υπόψιν και του ότι η ταυτόχρονη ολοκλήρωση του ΕΣΤΙΑ στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, θα σημάνει τη συγκέντρωση των πληθυσμών αυτών στα μεγάλα αστικά κέντρα» καταλήγει ο κ. Αβαρλής.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr