Με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ηλιέλαιο στο τηγάνισμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Οι τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευτεί μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τα νοικοκυριά να αγωνιούν για το κόστος των φυτικών ελαίων και τους επαγγελματίες της εστίασης να σκέφτονται να σταματήσουν να σερβίρουν τηγανιτές πατάτες.
Ο Κωνσταντίνος Φασσέας, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για το τηγάνισμα, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
«Στην Ελλάδα παραδοσιακά τηγανίζουμε στο τηγάνι και όχι στην φριτέζα και χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο λάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι το ελαιόλαδο για να μη καταστραφεί η γεύση όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 160 °C, αλλά το ραφιναρισμένο ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο που αντέχει μέχρι τους 240 °C», δήλωσε ο κ. Φασσέας. Όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ το συγκεκριμένο είδος ελαιολάδου το οποίο είναι πιο οικονομικό από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σε ανάλογη τιμή με το ηλιέλαιο αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο ομότιμος καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε επίσης και στις μαργαρίνεςκαι τα φοινικέλαια που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. «Οι μαργαρίνες είναι αυτές που μας έφεραν το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, γιατί αυτά τα λάδια χρησιμοποιούν για να τα υδρογονώσουν. Ενώ τα τελευταία χρόνια, μας ήρθε και το φοινικέλαιο το οποίο δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί παντού» είπε ο κ. Φασσέας τονίζοντας ότι καλό είναι μην το επιλέγουμε. Όσον αφορά το βούτυρο, τόνισε ότι είναι παρεξηγημένο είδος.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr