Έρευνα Palmos Analysis: Τι ψηφίζουν και πώς βλέπουν οι Θεσσαλονικείς την πόλη τους - Σχολιάζουν στο ethnos.gr Παπαϊωάννου, Νικηφορίδης και Ζαρωτιάδης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Πως βλέπουν οι Θεσσαλονικείς τη ζωή τους στην πόλη τους; Τι θα άλλαζαν, αν μπορούσαν, αλλά και ποια θεωρούν ότι είναι τα ατού της Θεσσαλονίκης; Τι ρόλο παίζει ο Δήμος στη ζωή τους; Τους ενδιαφέρει ποιος είναι Δήμαρχος και πως θα ήθελαν τον ηγέτη της πόλης; Και τέλος, πως αποτιμούν τη Διοίκηση Ζέρβα σε σχέση με τις προηγούμενες Διοικήσεις και θα ήθελαν να τον δουν να εκλέγεται ξανά το 2023; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής και αναδημοσιεύει το ethnos.gr.
Τρεις προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης σχολιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για λογαριασμό του ethnos.gr.
Νίκος Γ. Παπαϊωάννου, Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Οράματα και επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη
Παρακολουθώντας κανείς διαχρονικά τον δημόσιο διάλογο για «το μέλλον της Θεσσαλονίκης» διαπιστώνει πως είναι μία πόλη σε διαρκή αναζήτηση... τίτλων.
Από την «πόλη των φαντασμάτων» του Μαζάουερ, στη «συμπρωτεύουσα», τη «Μητρόπολη των Βαλκανίων», το «σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», την «ερωτική πόλη», την «πανεπιστημιούπολη», την «πόλη της έρευνας και καινοτομίας», την «πόλη τέχνης και πολιτισμού», έως και την «πόλη της βίας», που είδαμε να γράφεται με αφορμή πρόσφατα θλιβερά περιστατικά, έχουν δημοσιευθεί πολλές χιλιάδες λέξεις, έχουν διεξαχθεί εκατοντάδες θεματικά συνέδρια, έχουν γραφτεί βιβλία. Υποδηλώνουν όλα αυτά μία κρίση ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, μία αναζήτηση οράματος και νέου αφηγήματος ή μια υστέρηση σε σχέση με το πώς εξελίσσονται άλλες πόλεις, μια συλλογική έλλειψη αυτοπεποίθησης;
Προσωπικά πιστεύω ότι κανένα όραμα ανάπτυξης της πόλης και ευημερίας των κατοίκων της δε χρειάζεται «τίτλο», ώστε να έχει περιεχόμενο και προοπτική. Η πόλη προχωρά και αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της, όπως και συχνά αυτοπαγιδεύεται στις αδυναμίες της. Η επιλογή διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη σημαίνει πως μέτρησαν τα πλεονεκτήματα, τη γεωγραφική της θέση, τις υποδομές, την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Οι επενδύσεις αυτές και ό,τι άλλο θετικό εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη φυσικά και δεν αποτελεί το «χαλί» κάτω από το οποίο θα κρυφθούν τα «σκουπίδια», ό,τι προβληματικό συμβαίνει και οι κάτοικοι το ζουν στην καθημερινότητά τους. Όμως, δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύσεις. Και το μεγαλύτερο και πλέον πολυθεματικό Πανεπιστήμιο της χώρας οφείλει να είναι μέρος αυτών των λύσεων, με επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις.
Το Αριστοτέλειο συνεισφέρει στο ΑΕΠ της πόλης άμεσα με το ποσό των 20,7 εκατ. ευρώ και έμμεσα με 198 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί μπορεί να αποτυπώνουν με απόλυτο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τη συμπόρευση της πόλης με το Πανεπιστήμιο, όμως το άνοιγμα του Αριστοτελείου στην κοινωνία συντελείται μέσα από μία διαρκή διάδραση που δεν αποτιμάται σε ευρώ.
Δέκα στους δέκα νέους 17-24 ετών απαντούν στην έρευνα πως τους αρέσει να ζουν στη Θεσσαλονίκη. Επένδυση στο μέλλον της πόλης είναι να τους εξασφαλίσουμε την ευκαιρία της επιλογής να μείνουν να εργαστούν, να δημιουργήσουν, να μεγαλουργήσουν σε αυτήν.
Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτων: H Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Εντατική
Η Θεσσαλονίκη είναι μοναδική! Μοναδική για τη σχέση της με τη θάλασσα, τον πολύτιμο Θερμαϊκό και τον Όλυμπο που την κρυφοκοιτάζει. Μοναδική για το θαλάσσιο της μέτωπο, το ευρύτερο περιβάλλον της, τον Κεδρινό της Λόφο, τον Χορτάτη, τα ποτάμια και τις λίμνες της. Αναξιοποίητα όλα! Η Θεσσαλονίκη έχει ζήσει ημέρες μεγάλης δόξας και ημέρες μεγάλης παρακμής.
Οι εκλογές του 2019 ήταν καταστροφικές για την πόλη μας. Πολυάριθμοι υποψήφιοι αναζήτησαν την εκλογή τους χωρίς πρόγραμμα και ομάδες ικανές να διαχειριστούν τα σημαντικά προβλήματα της πόλης. Οι επιλογές του αδύναμου Δημάρχου που ενώ θα έπρεπε να αναζητήσει τη συναίνεση και τη συνεργασία των μεγάλων παρατάξεων προκειμένου να σχηματίσει μία ευρεία πλειοψηφία προτίμησε να συνδιαλλαγεί με μέλη των παρατάξεων με το αντίστοιχο αντίδωρο, ήταν καταστροφικές.
Ζούμε ημέρες μεγάλης παρακμής για την πόλη μας. Ζούμε την αθλιοποίηση του δημόσιου χώρου, ζούμε την καρατόμηση του πρασίνου και ας μας λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι η έλλειψη πρασίνου στη Θεσσαλονίκη προκαλεί πολλούς θανάτους. Ζούμε σε μία πόλη που βρίσκεται στην Εντατική.
Ζούμε στην πόλη που το ποδόσφαιρο εκλέγει Δημάρχους, ζούμε στην πόλη που με κάθε ευκαιρία ο Δήμαρχος μας κάνει ότι δεν έκανε ο προηγούμενος. Ζούμε στην πόλη που ξανακλείνεται στον εαυτό της με απόφαση Δημάρχου.
Οραματιζόμαστε ένα πεζοδρομημένο κέντρο πόλης αλλά δεν ελπίζουμε πολλά! Αυτό που δεν έκανε ο Μπουτάρης δεν ελπίζουμε ότι θα το κάνει κάποιος άλλος. Οραματιζόμαστε μία καθαρή πόλη, με εργαζόμενους που θα συναντούμε κάθε πρωί που θα πηγαίνουμε στις δουλειές μας, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις.
Οραματιζόμαστε μία πόλη που θα έχει απελευθερωθεί από τη μουτζούρα, τα επιθετικά συνθήματα και τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οραματιζόμαστε μία πόλη που το ρουσφέτι δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Μία πόλη ανοιχτή αλλά όχι ανοχύρωτη στη βαρβαρότητα και την ανομία.
Οραματιζόμαστε μία πόλη που θα εκλέγει ένα Δήμαρχο μακριά από τα συμφέροντα. Ένα Δήμαρχο για όλους, για μία πόλη για όλους! Ανυπομονούμε για την αλλαγή. Ήμουν κι εγώ ένας από το τυχαίο δείγμα που ρωτήθηκε στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Όταν μου ζήτησαν αν θέλω να πω το όνομα μου, είπα Δημήτρης.
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Η αντίσταση της Θεσσαλονίκης και το μέλλον που πρέπει να υπηρετήσουμε
Η εν λόγω έρευνα διενεργείται σε μια εποχή που τα αδιέξοδα και τα πολιτικά διλήμματα βαθαίνουν για τη Θεσσαλονίκη, τη χώρα, αλλά και διεθνώς.
Η έξαρση της φασιστικής βίας στη μαθητική (και όχι μόνο) νεολαία της πόλης, με κορύφωση την πρόσφατη δολοφονία του πρωτοετή φοιτητή του Τμήματός μας Άλκη Καμπανού.
Οι εμμονικά οπισθοδρομικές επιλογές ως προς τα δημόσια έργα και τις κατ’ ευφημισμό «αναπτυξιακές» επενδύσεις που, αν δεν αντιστραφούν, θα έχουν ακριβώς τις αντίθετες, καταστροφικές επιπτώσεις στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.
Η επιστροφή στη μισαλλοδοξία μιας στενής, εθνοκάπηλης εσωστρέφειας και η ακύρωση στην πράξη της στρατηγικής ανάδειξης της πόλης ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, που σοφά επιλέγουν οι συμμετέχοντες -ουσες στην εν λόγω έρευνα.
Μια στασιμότητα (στην καλύτερη περίπτωση) ως προς τα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας του Θεσσαλονικιού και της Θεσσαλονικιάς – κυκλοφοριακό και μέσα μαζικής μεταφοράς, καθαριότητα, πράσινο, ελεύθεροι χώροι και περιβάλλον.
Θέματα που αναδεικνύονται από την πρόσφατη δημοσκόπηση και καταλήγουν σε τρεις σημαντικές διαπιστώσεις:
- Ο Δήμος και το ποια -ός τον διοικεί φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τα 2/3 των ερωτώμενων πιστεύουν ότι οι δημοτικές υπηρεσίες επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή τους, ενώ τρείς στους τέσσερις ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τον ποιος -α θα βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο, ποσοστά υψηλά, ειδικά για τη σημερινή εποχή της αποστασιοποίησης των πολιτών.
- Η αποδοχή της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου υφίσταται μια σημαντική αποδόμηση, μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα που για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαιτέρως σύντομο – το 46% προτιμά την αλλαγή του δημάρχου στις επόμενες εκλογές, ενώ μόνο το 37% ζητά την επανεκλογή του.
- Διαψεύδεται η άποψη περί συντηρητικότητας της πόλης, καθώς η επιλογή ενός προσώπου από τον χώρο της κεντροαριστεράς (35%) υπερέχει αυτήν από την κεντροδεξία (32%).
Η έρευνα αναδεικνύει κι ένα εκ πρώτης όψεως οξύμωρο: εννιά στους δέκα Θεσσαλονικείς τους αρέσει η ζωή στην πόλη τους! Βεβαίως μια προσεκτική ματιά στο τιθέμενο ερώτημα αλλά και σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα προβλήματα δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη αντιστέκεται!
Αντιστέκεται σε όσους -ες προσπαθούν να συνεχίσουν την οικονομική και πολιτική εκμετάλλευσή της προς ίδιον όφελος.
Αντιστέκεται στα άνομα και αντιαναπτυξιακά συμφέροντα που θέλουν να καταστρέψουν τις τελευταίες ευκαιρίες πρασίνου κι ανάσας, σε όσες -ους ασελγούν στην πολιτιστική, ιστορική κληρονομιά της, σε όσους -ες θέλουν να επιβάλουν την ασχήμια και την οπισθοδρόμηση, το κιτς της αδηφάγου τσέπης τους.
Και μαζί της αντιστέκεται κι η Θεσσαλονικιά, ο Θεσσαλονικιός. Παρασυρόμενη -ος από τον ανοικτό ορίζοντα του Θερμαϊκού και τον λουόμενο στις ακτίνες του ηλιοβασιλέματος Όλυμπο, από τις πολύχρωμες και πολύοσμες αγορές της, από τις γειτονιές της που κρατούν το νήμα εδώ και 24 αιώνες, κόντρα στους μύωπες του μπετό, επιλέγει να ζει εδώ και να ελπίζει σε ένα μέλλον κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά εξελισσόμενο και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Η έρευνα μας λέει πως ήρθε η ώρα να το υπηρετήσουμε.
Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis: «Όραμα» η σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, «καημός» οι συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό
Οι Θεσσαλονικείς είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία – περίπου 9 στους 10, ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη τους. Τους ταλαιπωρούν όμως οι συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό, ενώ περιμένουν περισσότερα στον τομέα της καθαριότητας και της ευταξίας. Παράλληλα, η γεωγραφική θέση και το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, δύο φυσικά χαρακτηριστικά δηλαδή, αποτελούν τα δυνατότερα πλεονεκτήματα της πόλης, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, με την ιστορία και το παρελθόν της πόλης να έπεται στην καταγραφή των δυνατών σημείων της Θεσσαλονίκης.
“Σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων” αλλά και “σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη” συμπυκνώνουν το όραμα της πλειοψηφίας των Θεσσαλονικέων για το μέλλον της πόλης τους. Και είναι, τουλάχιστον για τον υπογράφοντα, μια κάποια ανακούφιση που ο όρος “Συμπρωτεύουσα” δεν συγκινεί πια ως όραμα και επιδίωξη παρά ένα μικρό ποσοστό των συμπολιτών μας…
Σε σχέση με το Δήμο, 2 στους 3 περίπου δηλώνουν ότι η λειτουργία και οι υπηρεσίες του επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό (“πολύ” η “αρκετά”) την καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (76%) εκφράζουν σημαντικό ενδιαφέρον για το ποιος ηγείται της πόλης, ποιος είναι δηλαδή ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Στα της αποτίμησης της Διοίκησης Ζέρβα, τρεις είναι οι σημαντικοί δείκτες που αξίζει να καταγραφούν: το 35% θεωρούν τη σημερινή Διοίκηση Ζέρβα καλύτερη από την προηγούμενη Διοίκηση Μπουτάρη (έναντι 22% που τη θεωρούν χειρότερη), ενώ το 39% τις θεωρούν περίπου ίδιες. Επιπλέον, το 37% δηλώνουν ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλέγει το 2023, έναντι 46% που δηλώνουν ότι πρέπει να αλλάξει και να εκλεγεί άλλος (ποσοστό, ωστόσο, στο οποίο αθροίζονται όλες οι πιθανές εναλλακτικές επιλογές Δημάρχων) και 17% που είτε δεν ενδιαφέρεται είτε δεν το θεωρεί σημαντικό ως θέμα. Και τέλος, ο δυνητικός εκλογικός χώρος του νυν Δημάρχου φτάνει στο 46% (εκ των οποίων όμως βεβαιότητα ψήφου στο πρόσωπο του εκφράζει μόνο το 14% - ήτοι ο σκληρός πυρήνας του Α’ γύρου των εκλογών του 2019), ενώ το μπλοκ όσων στέκονται “απέναντι” αθροίζει 45%. Βέβαια οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023, χωρίς το πεδίο να είναι ακόμα ούτε κατ’ ελάχιστον προσδιορισμένο, είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένες, ωστόσο το 43% που απαιτείται για την εκλογή από τον Α’ Γύρο με βάση τον νέο εκλογικό Νόμο, φαίνεται να είναι ένας ψηλός πήχης για τα δεδομένα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, παρά τον τοπικό χαρακτήρα της έρευνας, η αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου σε επίπεδο κόμματων για τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, δείχνει να επιβεβαιώνει αυτά που γνωρίζουμε και από τις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις: η δημοκοπική «άνοιξη» του ΚΙΝΑΛ συνεχίζεται εις βάρος και των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να πιέζεται περισσότερο. Παράλληλα, η φθορά της ΝΔ φαίνεται να θολώνει τον στόχο της αυτοδυναμίας, με όλα πια τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά και την πολιτική αστάθεια να μην είναι τόσο απίθανη, όσο 2-3 μήνες πριν…
Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «PALMOSANALYSIS» για λογαριασμό της εφημερίδας «ΜτΚ» το διάστημα 12-18 Ιανουαρίου 2022, με περιοχή έρευνας τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχαν (δείγμα) 833 ψηφοφόροι, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Μέθοδος: 78% τηλεφωνικές συνεντεύξεις με σύστημα CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) και 22% Online ερωτηματολόγια μέσω πιστοποιημένων online panels.
Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία των ερωτώμενων και την ψήφο των ερωτώμενων στις βουλευτικές Εκλογές του 2019. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα ±3,4% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr