«Σε τι κρεματόρια στέλνουμε τα παιδιά μας» - Σοκαριστικές καταγγελίες γονέων στο ethnos.gr για το κέντρο με τα αυτιστικά παιδιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Νέα στοιχεία για τις συνθήκες που λειτουργούσε το κέντρο με αυτιστικά παιδιά στο οποίο έλαβε χώρα το περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου παρουσιάζει το ethnos.gr μέσα από τη μαρτυρία οικογένειας, το παιδί της οποίας βρέθηκε στις κατασκηνώσεις που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2021 ο εν λόγω φορέας αλλά και όσα καταγγέλλουν μέλη σωματείων που πραγματοποίησαν παρέμβαση μετά από τις άθλιες συνθήκες που συνάντησαν εργαζόμενοι.
Μαρτυρίες, φωτίζουν μια πολύ πιο σκοτεινή πλευρά σε σχέση με τις ειδυλλιακές εικόνες που παρουσίασε το Κέντρο για τα summer camps που διοργάνωνε, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της διεύθυνσης και τα υγειονομικά και εκπαιδευτικά πρωτόκολλα που ακολουθεί.
Η αποκάλυψη του ethnos.gr το μεσημέρι της Πέμπτης και το ντοκουμέντο στο οποίο εργαζόμενος κλωτσούσε και χτυπούσε ανήλικο παιδί το καλοκαίρι του 2019, «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να συνεισφέρω με όσα ξέρω, για το τι συνέβαινε», παραδέχεται πατέρας ο οποίος έστειλε το παιδί του για κατασκήνωση στο Χαλκούτσι Ωρωπού το περασμένο καλοκαίρι.
Εδώ και δύο χρόνια η οικογένεια, της οποίας ο γιος είναι ένας αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας, περνούσε κατά διαστήματα περιόδους απασχόλησης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου σε περιοχή της Αττικής.
Έτσι έστειλε το καλοκαίρι του 2020 το παιδί στις κατασκηνώσεις του Κέντρου. Αυτό επαναλήφθηκε και το 2021 κάτι που όμως εξελίχθηκε σε μια σύντομη και τραυματική εμπειρία κάνοντας τον γιο της οικογένειας, σήμερα να περιγράφει ως «χάλια», ό,τι έζησε.
Το «τρολάρισμα» της Γραμματείας για τον κορονοϊό
Ενθυμούμενη τις μέρες λίγο πριν τη 18η Ιουλίου οπότε και θα ξεκινούσε η κατασκήνωση, η μητέρα περιγράφει τους λόγους που η αντιμετώπιση από το Κέντρο δεν ήταν αυτή που θα περίμενε.
Καθώς ο σύζυγός της αντιμετωπίζει σοβαρότατο υποκείμενο νόσημα μία από τις βασικότερες παραμέτρους που ήθελε να διασφαλίσει είναι ότι στις καλοκαιρινές υποδομές θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ώστε ο γιος της να κολλήσει κορονοϊό, κάτι το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει στο σπίτι.
Όπως η ίδια μεταφέρει από εκείνες τις μέρες, «η γραμματεία του Κέντρου έφτασε στο σημείο να με τρολάρει, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις μου σχετικά με αν το προσωπικό της κατασκήνωσης θα είναι εμβολιασμένο, λέγοντας ότι το παιδί μου είναι υπέρβαρο και καλό θα ήταν να χάσει κανένα κιλό».
Αφού η οικογένεια έδωσε το ποσό της προκαταβολής που ήταν συμφωνημένο δόθηκε το ραντεβού για να ξεκινήσει η περίοδος καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, δύο εβδομάδων.
Και ήταν όντως ραντεβού, όπως θα διαπίστωναν οι γονείς.
Ραντεβού στο σινεμά... για λόγους ασφαλείας
Κι αυτό γιατί δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να αφήσουν τα παιδιά τους έξω από τον χώρο της κατασκήνωσης αλλά απαιτήθηκε να συναντήσουν τους συνοδούς σε σινεμά της περιοχής περίπου 2 χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις, καθώς «επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας κατά του κορονοϊού» όπως λέει η μητέρα.
Έτσι στις 18 Ιουλίου 2021 ο πατέρας συνόδευσε τον γιο του έως το σημείο που τους είχε υποδειχτεί και στο οποίο τελικώς θα επέστρεφε όχι όταν υπολόγιζε αλλά μόλις μία μέρα μετά, καθώς το ίδιο απόγευμα οι οικογένειες θα λάμβαναν μήνυμα ώστε την επομένη για να παραλάβουν εκτάκτως τα παιδιά τους.
Παιδιά που κοιμούνται στο πάτωμα
Τις λίγες ώρες που έζησε το παιδί εκεί τις μεταφέρει λέγοντας ότι «τα παιδιά ήταν πολύ καλά αλλά τα δωμάτια ήταν άσχημα» καθώς έμενε μαζί με άλλα δύο άτομα εκ των οποίων το ένα κοιμόταν στο πάτωμα.
Μεταξύ άλλων κάνει αναφορές στο χώρο που ήταν βρώμικος και στο μοναδικό μπάνιο που εξυπηρετούσε όσους διέμεναν στο σπίτι, καταλήγοντας στο άδοξο τέλος της καλοκαιρινής εμπειρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «διαλύθηκε η κατασκήνωση».
«Ένα παιδί που ζει στο φάσμα του αυτισμού δεν μπορεί να πει ψέματα καθώς, ένα πρόβλημα που έχει νευρολογικά είναι η αδυναμία του να αλλάξει την πραγματικότητα», είναι τα λόγια της μητέρας του ακριβώς μετά τη συνομιλία μας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μητέρα στο ethnos.gr, η διευθύντρια του Κέντρου είχε δημιουργήσει ένα ομαδικό chat με όλους τους γονείς και στο οποίο τους ενημέρωσε το απόγευμα 18ης Ιουλίου ότι θα έπρεπε να πάρουν τα παιδιά τους υποστηρίζοντας ότι αισθανόταν αδιαθεσία και πιθανώς να είχε κολλήσει κορονοϊό και ότι τελικώς παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις η ίδια δεν ήταν εμβολιασμένη επικαλούμενη ιατρικούς λόγους.
Η απρόσμενη επίσκεψη στην «κατασκήνωση»
Ωστόσο, την ίδια ώρα, το απόγευμα της 18ης Ιουλίου λίγο μετά, αφού τα παιδιά αποχαιρέτησαν τους γονείς τους στο σινεμά της περιοχής και μεταφέρθηκαν στην κατασκήνωση από τους συνοδούς, «στις 19:00 αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ και του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμέΑ Αττικής και Νήσων επισκέφτηκε τον χώρο για να ελέγξει την κατάσταση και να παρέμβει στην εργοδοσία για τις σοβαρές καταγγελίες. Η εικόνα που αντικρίσαμε εξωτερικά του χώρου ήταν ακριβώς αυτή που περιέγραψαν οι συνάδελφοι. Ακολούθησε συνομιλία με την εργοδότρια, κλήση της αστυνομίας από την ίδια και κατάθεση των δύο πλευρών στο Αστυνομικό Τμήμα Ωροπού. Παρουσία δικής μας και της αστυνομίας οι θεραπευτές μετέφεραν παιδιά με ιδιωτικά αυτοκίνητα σε εξωτερική δραστηριότητα».
Παρούσα, και η Άννα Γαϊτανίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου η οποία περιγράφει αναλυτικά στο ethnos.gr τι αντίκρισε εκείνη τη μέρα.
«Φτάσαμε και είδαμε τα παιδιά να επιβιβάζονται σε ΙΧ κι ενα μίνι βαν με τη διευθύντρια να μας πουλάει «τρέλα» ότι δεν είναι παιδιά Ειδικής Αγωγής. Συμφωνήσαμε να φύγουν για να μην ταραχτούν και ενώ κάλεσε την αστυνομία ζητήσαμε να μπούμε στο κτίριο για να γίνει καταγραφή», περιγράφει η κ. Γαΐτανίδου.
Ιδιωτική κατοικία... η «κατασκήνωση»
Ωστόσο, το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και οι καλοκαιρινές εγκαταστάσεις του, αποδείχτηκαν εντός ολίγου κάτι διαφορετικό καθώς όπως προέκυψε από την ενημέρωση των Αρχών, το οίκημα δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία ως επαγγελματική στέγη ή Παράρτημα αλλά ως ιδιωτική κατοικία με τον εισαγγελέα να αναφέρει ότι καλύπτεται βάσει του οικογενειακού ασύλου, επομένως δεν μπορεί να γίνει καταγραφή εκείνη τη στιγμή.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν δει μέλη του Σωματείου το κτίριο, «δε διέθετε καν επαρκή αριθμό δωματίων / κρεβατιών για τα παιδιά και τους συνοδούς που φιλοξενούσε, με αποτέλεσμα παιδιά να κοιμούνταν δυο - δυο σε μονά κρεβάτια ή σε στρώματα στο πάτωμα στη σαλονοκουζίνα», ενώ όπως σημειώνεται «πάνω από κρεβάτια παιδιών βρίσκονταν έκθετες μπρίζες, παράθυρο που δεν κλείδωνε, ενώ δεν υπήρχαν επαρκείς ανεμιστήρες στους χώρους παρά τον καύσωνα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, να είναι ασφυκτικές».
Αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής, το Σωματείο κατήγγειλε επίσης ότι «το μοναδικό «λειτουργικό» μπάνιο του κτιρίου στον 2ο όροφο (υπήρχε και 2ο μη λειτουργικό κατά τις οδηγίες της υπεύθυνης στο ισόγειο) ήταν τυπικό μπάνιο σπιτιού με μόλις μία λεκάνη και μία ντουζιέρα, κοινό για συνοδούς και παιδιά, με εκτεθειμένα τα απορρυπαντικά σε σημεία προσβάσιμα (πάνω στο πλυντήριο) από τα παιδιά».
Έτσι, σύμφωνα με την κ. Γαϊτανίδου, ο χώρος έκλεισε με απόφαση αντιπεριφερειάρχη χωρίς κανείς να γίνει έλεγχος και καταγραφή. «Δεν μπήκε εισαγγελέας, ούτε αστυνομία κι έτσι το κράτος δε μας έδωσε τη δυνατότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα όσα συνέβαιναν στο Χαλκούτσι η κ. Γαϊτανίδου τα περιγράφει ως «έγκλημα εν μέσω κορονοϊού», ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει παλαιότερο περιστατικό από άλλη «κατασκήνωση» του Κέντρου στην Άσσο Κορνθίας, όπου μάρμαρο έπεσε δίπλα σε κεφάλι παιδιού και θεραπευτη.
«Λειτουργούν σαν απλές εμπορικές επιχειρήσεις»
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει πλήρως στο ethnos.gr και ο Χάρης Χουρδάκης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) ο οποίος στηλιτεύει τις συνθήκες στις κατασκηνώσεις στο Χαλκούτσι αλλά και στα κεντρικά κτίρια στην περιοχή, εκεί όπου έλαβε χώρα και το περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου το 2019, αναφέροντας ότι «δεν έχει ούτε ασανσέρ το κτίριο».
Ο κ. Χουρδάκης επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα δεν έχουν στην πραγματικότητα κανόνες λειτουργίας και λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο, σαν απλές εμπορικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, μιλώντας στο ethnos.gr υπογραμμίζει ότι «εκμεταλλεύονται την αγωνία των γονιών με παιδιά ΑμεΑ οι οποίοι έχουν ανάγκη από 10 μέρες το χρόνο για να ξεκουραστούν για λίγο ή να κάνουν μια εγχείρηση.
Αυτή τη στιγμή μπορεί να κινδυνεύουν πολλά άλλα παιδιά, όσο η ειδική αγωγή είναι ιδιωτική και όχι δημόσια με τους γονείς να εξαρτώνται από το κέρδος κάθε ιδιώτη, αναφέρει από την πλευρά της η κ. Γαϊτανίδου επισημαίνοντας ότι «τα κέντρα αυτά ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, με μηδενικούς προστατευτικούς κανόνες».
Η «αγέλη αγανακτισμένων»
Λίγες μέρες αργότερα από τα γεγονότα του καλοκαιριού, στις 24 Ιουλίου η διευθύντρια αρκέστηκε σε μια υπογεγραμμένη ανακοίνωση στο site του Κέντρου, «Προς: social media, φορείς, γονείς παιδιών, εφήβων ΑμΕΑ, Δήμο Ωρωπού», στην οποία όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως «ανυπόστατη καταγγελία» χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό της ως «τελείως αβάσιμο και αναληθέστατο, χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα», κάνοντας λόγο για «αγέλη αγανακτισμένων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή το πρόσφατο ρεπορτάζ του ethnos.gr για την κακοποίηση που έλαβε χώρα στο Κέντρο το 2019 και τελικώς ήρθε στη δημοσιότητα 2,5 χρόνια μετά, η διευθύντρια έχει λάβει από την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου επίσημο αίτημα ώστε να τοποθετηθεί για όσα έχουν συμβεί, και ενώ εγείρονται κρίσιμα ζητήματα, τηρεί σιγή ιχθύος.
«Όπου υπάρχει ανάγκη και απόγνωση, υπάρχει εμπόριο»
Η συζήτηση με την οικογένεια φτάνει προς το τέλος της με τη μητέρα να επισημαίνει ότι «όταν είσαι τόσο απεγνωσμένος όσο είναι οι γονείς των αυτιστικών παιδιών που δεν έχουμε πού να τα στείλουμε και πώς να τα απασχολήσουμε και το μυαλό μας πάει να τρελαθεί, πράγματι λέμε ψέματα στον εαυτό μας, για να μείνουμε 10 μέρες ήρεμοι».
«Όπου υπάρχει ανάγκη και απόγνωση, υπάρχει εμπόριο. Το θέμα είναι σε τι κρεματόρια στέλνουμε τα παιδιά μας», καταλήγει εμφατικά.
- Τα στοιχεία των προσώπων όπως και οι ακριβείς διευθύνσεις των σημείων που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, βρίσκονται στη διάθεση της ιστοσελίδας.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr