Πανεπιστήμια: Τι θα γίνει με την εξεταστική φοιτητών που νοσήσουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη φοιτητών και καθηγητών «ποντάρει» το υπουργείο Παιδείας για την ασφαλή επανεκκίνηση των πανεπιστημίων, ενώ τα μέτρα, που θα ανακοινώσει θα αφορούν μόνο στη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας εξεταστικής περιόδου για όσους φοιτητές νοσήσουν και μόνο. Ταυτόχρονα οι διοικήσεις των ΑΕΙ κάνουν έκκληση σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς να κάνουν άμεσα δήλωση στην πλατφόρμα edupass, έτσι ώστε να μπορεί να γνωρίζει το Τμήμα τους αν είναι υγιείς ή νοσούν.
Το υπουργείο θα εκδώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στα ιδρύματα, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για όσους φοιτητές νοσήσουν την περίοδο αυτή. Όπως τονίζει ο κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας : «Ο χρονισμός της Όμικρον με τα πανεπιστήμια είναι από τους καλύτερους δυνατούς με την εξής έννοια: Βρισκόμαστε στο τέλος του Α’ εξαμήνου, ακολουθούν μία ή δύο «νεκρές εβδομάδες» και μετά ξεκινά η εξεταστική. Άρα πλέον δεν έχουμε τις μαζικές συναθροίσεις που είχαμε από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Επίσης στα πανεπιστήμια έχουμε από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από το 85% των φοιτητών και πάνω από το 95% των καθηγητών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό καθιστά τα πανεπιστήμια μας από τους πιο ασφαλείς χώρους. Και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αποδεικνύει την επιθυμία όλων να λειτουργήσουν κανονικά τα πανεπιστήμια και την πίστη τους στην επιστήμη που τα ίδια θεραπεύουν».
Τα πανεπιστήμια ζητούν μέτρα και περισσότερα τεστ
Από την πλευρά των ΑΕΙ υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων και στους εμβολιασμένους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό και ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ενημερώσουν δίχως καθυστέρηση για τα περί πρωτοκόλλων ελέγχου, και να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντουβής υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμα ότι: Η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στην πανδημία covid-19 προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος.
Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στη φοιτητική κοινότητα του ΕΜΠ, καθώς και σε αυτή των διδασκόντων, τα ποσοστά νόσησης μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων, αν και ως επί το πλείστον με ήπια συμπτώματα, καθιστούν απαραίτητη την αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων ενισχυμένων υγειονομικών κανόνων. Σημειώνεται ότι το ΥΠΑΙΘ και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να ενημερώσουν δίχως καθυστέρηση για τα περί πρωτοκόλλων ελέγχου, και να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα. Η επανεκκίνηση και διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού εξαμήνου, είναι ιδιαίτερα προβληματική δεδομένου ότι διδάσκοντες και διδασκόμενοι είναι πλέον πολύ πιθανόν να βρεθούν σε αναγκαστική αδυναμία, λόγω καραντίνας, να συμμετάσχουν. Γι’ αυτόν τον λόγο, με συνεννόηση διδασκόντων, διδασκομένων και διοικήσεων των Σχολών, η διδασκαλία και η άσκηση, στις αίθουσες και στο εργαστήριο, κατά περίπτωση, θα προσαρμοστούν με τον βέλτιστο συνδυασμό μεθόδων στις πραγματικές συνθήκες, με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους και την προστασία της υγείας. Αυτή, άλλωστε, είναι η ακολουθούμενη πρακτική στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Η εξεταστική περίοδος που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17/1 σε μερικές Σχολές και στις 24/1 σε άλλες, θα είναι εκτεθειμένη, κατά τα φαινόμενα, στην αιχμή τη έξαρσης της Όμικρον, της οποίας η υποχώρηση αναμένεται προς το τέλος του τρέχοντος μηνός. Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, στο βαθμό που θα είναι κατά περίπτωση εφικτή, θα συνοδεύεται από τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα (πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες κλπ). Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου, από τους διδάσκοντες σε συνεννόηση με τους φοιτητές. Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται με δήλωση στο edupass και πιστοποιητικό νόσησης.
Να σημειωθεί ότι, στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, οι εξετάσεις διενεργούνται ή προγραμματίζονται συνδυάζοντας, σε κυμαινόμενο ποσοστό, τη δια ζώσης με την εξ αποστάσεως διαδικασία. Απευθύνεται θερμή παράκληση σε όλα τα μέλη της κοινότητας να ενημερώνουν, με καταχώριση στο edupass τη νόσηση από τον ιό, ώστε να αποτυπώνεται η πραγματική έκταση της νόσησης, και να προσαρμόζονται αναλόγως η διδασκαλία και οι εξετάσεις. Η προαναφερθείσα μέριμνα για προσαρμογή της διδασκαλίας και των εξετάσεων στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, με επιδίωξη την ελαχιστοποίηση των απωλειών των φοιτητών είναι σοβαρό κίνητρο για τη συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση του edupass αλλά και των υπευθύνων των Σχολών. Η αποφυγή δήλωσης νόσησης και η μη τήρηση των συνακόλουθων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες απώλειες σε μαθήματα ή εξετάσεις, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr