Μετάλλαξη Όμικρον: Προβληματισμός από την τεράστια μεταδοτικότητα – Πότε προβλέπεται κορύφωση κρουσμάτων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων αυξάνει τον προβληματισμό και την ανησυχία για την πανδημία του κορονοϊού, καθώς επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους, αλλά και εμβολιασμένους. Ακόμη κι αν ισχύσει τελικά το αισιόδοξο σενάριο των επιστημόνων, όλοι συμφωνούν ότι οι επόμενοι μήνες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολοι, αφού η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται ραγδαία στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να απειλεί με συνθήκες «ασφυξίας» το σύστημα υγείας.
O Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μίλησε στην Φαίη Μαυραγάνη και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN και τόνισε ότι ο ιός θα μας συντροφεύει τα επόμενα χρόνια. «Φαίνεται ότι θα γίνει σαν ιος της γρίπης. Η χρονιά ξεκινά διαφορετικά και με πολύ σημαντικά όπλα μπορούμε να τον περιορίσουμε. Αν τα χρησιμοποιήσουμε, ο επόμενος χρόνος θα είναι διαφορετικός και ας έχουμε τώρα πολλά κρούσματα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με δεδομένα στην Αγγλία, φαίνεται ότι είναι κατά 1/3 περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ από την Ν. Αφρική φαίνεται μικρότερη νοσηρότητα και λιγότερες νοσηλείες. «Αρχίζουμε να έχουμε ασφαλή εικόνα για την Όμικρον», είπε χαρακτηριστικά. «Ο ιος πιέζεται από τους εμβολιασμούς και για αυτό έχει επιταχύνει σε μεταλλάξεις - είναι σε ασταθή ισορροπία που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», ανέφερε.
Σαρηγιάννης: Στις 20 Ιανουαρίου η κορύφωση του νέου κύματος
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας τη χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων, σημείωσε ότι πια μιλάμε για πολύ επιθετική επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. «Δύο άτομα κολάνε άλλα πέντα αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να προσέξουμε τις κοινωνικές επαφές. Από προχθες ο δείκτης ανέβηκε λίγο πιο αργά, έχουμε καθαρή αύξηση. Κορύφωση θα έχουμε στις 20-22 Ιανουαρίου. Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 65.000 και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει έναν μήνα, δηλαδή μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Μετά θα πάμε σε απόλυτη νίκη της Όμικρον, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα και τον Απρίλιο θα έχουμε τελειώσει από την Όμικρον», σημείωσε.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα πρότεινε, τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να εφαρμοστεί τηλεργασία σε μεγαλο ποσοστό.
Μαγιορκίνης: Βραχυχρόνια η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον
Με τα νέα κρούσματα κορονοϊού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να είναι 40.560 και την ανησυχία να κορυφώνεται, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι λογικά η παραλλαγή της Όμικρον θα δημιουργήσει μια πιο βραχυχρόνια έλευση κορύφωσης του νέου κύματος της πανδημίας. Σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι οι προβλέψεις για την Όμικρον είναι χαοτικές και είναι δύσκολο να γίνουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μια με δυο εβδομάδες θα δούμε το πλατό».
Παγώνη: Έκκληση για εμβολιασμό - Η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, και θα γεμίσει ο κόσμος
«Τα δύσκολα περιστατικά είναι της Δέλτα, αυτά είναι που δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπλοκές, όμως η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, και θα γεμίσει ο κόσμος με τη μεταδοτικότητα που υπάρχει» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τον κόσμο μέσα, άρα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και η τρίτη δόση».
«Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτική η Όμικρον πριν βγεις κανείς κάνει ράπιντ τεστ, και μετά ξανακάνεις μετά από 1 – 2 μέρες» τόνισε. Η Ματίνα Παγώνη δήλωσε δε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων COVID μπορεί να φθάνει και τις 100.000. Η τρίτη δόση, διαβεβαίωσε η γιατρός, θα μας εξασφαλίσει και για την Όμικρον σε καλά ποσοστά.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις απλές κλίνες COVID στην Αττική που έχουν πληρότητα 67% συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα που είναι στο 52%. Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι στο 88 – 89% πληρότητα». «Ευχόμαστε τα περιστατικά COVID με Όμικρον, που είναι πάρα πολλά, να μη φτάνουν ούτε στις απλές κλίνες ούτε στις μονάδες, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» σημείωσε η κ. Παγώνη.
Με αφορμή και το περιστατικό της 16χρονης στη Θεσσαλονίκη, προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ασφάλεια βάσει μελετών, ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί και η ηλικία 5- 7 έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό… Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε και τα παιδιά να είναι ασφαλή».
Τζανάκης: Να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότεραα τα σχολεία, διαφορετικά θα κλείσουν μετά από λίγες ημέρες
«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό.... Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.
Ξεκαθάρισε ότι δε βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου. «Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Υπογράμμισε δε ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει». Παράταση μια εβδομάδα (στις διακοπές των Χριστουγέννων) θα βοηθήσει εξήγησε. Άλλη μια εβδομάδα θα δώσει μια ανάσα να ανακοπεί η διάδοση. «Η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται» τόνισε πάντως.
«Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr