Έρευνα - Θεσσαλονίκη: Τι ζητούν οι πολίτες μετά την πανδημία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Λιγότερους χώρους νυκτερινής διασκέδασης, «φαγάδικα» και καφετερίες, αλλά πιο πολλούς χώρους για ζωντανές συναναστροφές στις γειτονιές και μεγαλύτερα σπίτια λόγω τηλεργασίας εππιθυμούν οι Θεσσαλονικείς δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας και απαιτούν συχνότερες περιπολίες από την αστυνομία, πιο πολλές κάμερες, περισσότερες θέσεις στάθμευσης και πιο συχνά δρομολόγια λεωφορείων για να αποφευχθούν νέες καταστάσεις συνωστισμού και μετάδοσης του κορονοϊού.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβρη του 2021 και 1072 ερωτηματολόγια, τα οποία κάλυψαν όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Την επιστημονική ομάδα που «έτρεξε» την έρευνα διηύθυνε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Δ.Π.Θ Πάνος Κοσμόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί και καταγράφει εδώ και δεκαετίες την εξέλιξη και τις ανάγκες της πόλης. Στόχος της έρευνας, όπως εξήγησε στο ethnos.gr o κ. Κοσμόπουλος, είναι « η διερεύνηση των απόψεων των κατοίκων σε θέματα που αφορούν το αστικό περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση και τα ακραία φαινόμενα σε τρία επίπεδα: στην κατοικία τους, στην γειτονιά τους και στην πόλη τους γενικότερα. Η έρευνα αφορά την Θεσσαλονίκη του αύριο για μια βιώσιμη και ανθεκτική πολη».
Περισσότεροι χώροι στις γειτονιές για κοινωνικότητα
Έξι στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία περισσότερων χώρων στις γειτονιές για κοινωνικότητα, συναθροίσεις, εκδηλώσεις και περισσότερες ζωντανές συναναστροφές. Αντίστοιχα, εννιά στους δέκα Θεσσαλονικείς ζητούν περισσότερο πράσινο, ανοικτούς χώρους, πάρκα με καθιστικά και παιδικές χαρές που να φροντίζονται τακτικά, καθώς και η φροντίδα (κλάδεμα) των δεντροστοιχιών παιδική χαρά.
Θέλουν μεγαλύτερα σπίτια λόγω τηλεργασίας
Από ποιοτική άποψη, εκφράζεται η επιθυμία για μεγαλύτερη κατοικία μετά και την εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι το 59,2% θέλει σπίτι με κάποια αυλή και πράσινο ενώ το 71,54% κρίνει απαραίτητη και την θέση στάθμευσης πλησίον της κατοικίας. Επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς ζητούν περισσότερες δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα, ενώ αντίστοιχα ποσοστό 64,27%. αναφέρουν ότι δεν χρειάζονται περισσότερα κέντρα διασκέδασης, «φαγάδικα» και καφετερίες. Σχετικά με την επιθυμία για περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παζάρια και πανηγύρια, δεν εκδηλώνεται ιδιαίτερη απαίτηση για αύξηση τους (40,77%).
Περισσότερες περιπολίες και κάμερες απαιτεί το 44,62% και 71,15% αντίστοιχα
Αντίθετα, έντονη ανησυχία εκφράζεται για παράνομες δραστηριότητες (κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις) και εκφράζεται η ανάγκη για προληπτικά μέτρα και αστυνόμευση. Το 44,62% ζητά την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και το 71,15% επιθυμεί συχνότερες περιπολίες από την αστυνομία για λόγους ασφαλείας.
Ενίσχυση δρομολογίων λεωφορείων για αποφυγή συνωστισμού ζητά το 90%
Η πανδημία επηρέασε και τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Σχετικά με το κυκλοφοριακό θέμα, ζητούνται περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων ώστε να τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής. Συγκεκριμένα ποσοστό 90,39% ζητά βελτίωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερα λεωφορεία και μεγαλύτερη συχνότητα διέλευσης, και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Παράλληλα, απαιτούν να υπάρχουν περισσότερες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και δημοτικά παρκινγκ. Ποσοστό 92,69% ζητά να υπάρχει οπωσδήποτε σαφής και ασφαλής διαχωρισμός των λωρίδων και περιοχών για ποδήλατα και πατίνια, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων και να φροντίζεται το οδόστρωμα (λακκούβες). Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων θέλει να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης και άμεσης πρόσβασης ασθενοφόρων, πυροσβεστικής και οχημάτων κοινωνικής βοήθειας ενώ εκφράζεται και η ελπίδα ότι το Μετρό θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό.
Πράσινο, παιδικές χαρές και δημιουργία μονάδων φροντίδας για άστεγους και ηλικιωμένους
Εννιά στους δέκα ζητούν την δημιουργία μονάδων φροντίδας και στέγασης για τους άστεγους που κοιμούνται στα πεζοδρόμια. Αντίστοιχα, ένα 91,15% ζητά να υπάρξει κοινωνική πρόνοια και μέριμνα για τα ηλικιωμένα άτομα, και ειδικά για όσα μένουν μόνα τους
Ως προς τα πεζοδρόμια, πάνω από το 80% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θέλουν να περιοριστεί η κατάληψη τους από τραπεζοκαθίσματα και δίκυκλα, να φροντίζεται η πλακόστρωση τους, ο φωτισμός τους, και η προσπέλαση των ΑΜΕΑ, και φροντίζονται οι δεντροστοιχίες.
Σε ότι αφορά, τέλος, την καθαριότητα, το 89% ζητά συχνότερη καθαριότητα δρόμων, πεζοδρομίων, και ελεύθερων χώρων, φροντίδα και καθαρισμός των φρεατίων απορροής ώστε να μην πλημμυρίζουν οι δρόμοι, να απομακρύνονται τα εύφλεκτα αντικείμενα και προϊόντα κλαδέματος για αποφυγή πυρκαγιών, και να υπάρχουν περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων (και υπογειοποίησή τους) και κάδοι ανακύκλωσης, με συχνή αποκομιδή.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr