Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επιβάλλει lockdown, λέει ο Σαρηγιάννης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, με τους ειδικούς να ζητούν νέα μέτρα που να κινούνται σε πιο αυστηρή κατεύθυνση.
Μάλιστα,, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως ένα lockdown θα είναι αναπόφευκτο. «Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε αρχικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και […] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».
Αν η διασπορά, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον». Ερωτηθείς για το αν εννοεί lockdown αυστηρό όπως το πρώτο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας αρκετές φορές ότι «χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα».
Όσον αφορά στη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία». Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος» εκφράζοντας την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.
«Έρχεται τσουνάμι»
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιατρός-Ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εκτίμησε πως έρχεται «τσουνάμι».«Δυστυχώς αυτό για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι σίγουρο», τόνισε ο γιατρός και ανέφερε ότι πρέπει να αποφύγουμε ό,τι έγινε στην Πορτογαλία με τη Δέλτα, που άνοιξε τις γιορτές.
«Η Ελλάδα ταλανίζεται από τη Δέλτα, δεν χρειάζεται και την Όμικρον», είπε και εξήγησε πως θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και από τα δύο στελέχη. «Δεν ξέρουμε πόσο παθογόνο είναι (το στέλεχος Όμικρον), αλλά είναι ανεύθυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο για την Όμικρον.»
Ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε, επίσης, ότι τα επιδημικά κύματα είναι φυσικά φαινόμενα, όπως και οι πυρκαγιές, και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε με έγκαιρη δράση. «Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για το τσουνάμι που έρχεται», επεσήμανε.
Όπως είπε η βασική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και κυρίως με την 3η δόση. Επίσης, ο μεγάλος περιορισμός επαφών και τα τεστ, αλλά χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε τελείως.
«Ό,τι και να γίνει δεν θα φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε», είπε και συμπλήρωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να πειστούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους. Θα είναι αδύνατο να αποφύγουν τη Δέλτα ή την Όμικρον.»
Σχετικά με τη λήψη μέτρων, εξήγησε ότι «οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι». Εκτίμησε, δε, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε χιλιάδες κρούσματα της Όμικρον.
«Αυτός ο χειμώνας αποδείχθηκε ο χειρότερος. Θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας με την ίδια επιμονή, σε κάποιες χώρες που δεν υπάρχουν εμβόλια θα εμφανίζεται κάθε τόσο καινούρια μετάλλαξη και θα εξαπλώνεται παντού.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr